Η Ομοσπονδια Γονεων ΑΜΘ για το ανοιγμα των σχολειων

«Η μετάθεση της ευθύνης στις οικογένειες, επιδρά διαλυτικά στην εκπαίδευση»

Το ζήτημα του ανοίγματος και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δομών από την 1η Ιουνίου σχολιάζει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Περιφέρειας ΑΜΘ επισημαίνοντας πως «η αναγκαία από όλες τις απόψεις συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας δεν μπορεί να αποτελεί ατομική εκτίμηση ρίσκου. Με ευθύνη της Κυβέρνησης η παρακολούθηση των μαθημάτων αφήνεται στην κρίση της κάθε οικογένειας, μακριά από την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης».

Κατά την Ομοσπονδία, «η κυβέρνηση οφείλει πρώτα από όλα να επιδείξει κρατική ευθύνη, ενώ η πείρα από τη λειτουργία των Γυμνασίων και των Λυκείων δείχνει ότι ακριβώς αυτή η μετάθεση της ευθύνης στις οικογένειες, επιδρά διαλυτικά στην εκπαίδευση».

«Το καλύτερο για κάθε γονιό είναι να βλέπει το παιδί του να μορφώνεται ολόπλευρα μέσα σε ένα υγιές και ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Να το βλέπει χαρούμενο από τη γνώση και την κοινωνικοποίηση που του προσφέρει το σχολείο. Να το βλέπει να κατακτά τη γνώση σε ένα σχολείο που δε στερείται σε εκπαιδευτικούς, υποδομές, καθαριότητα, εργαστήρια» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία για να επισημάνει πως «το Υπουργείο Παιδείας αντί να εξασφαλίσει τα παραπάνω, βρίσκει ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο σχολείων και τμημάτων, απολύσεις εκπαιδευτικών, χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, λειτουργία των σχολικών μονάδων με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, όπως οι επιχειρήσεις, των οποίων το “παραγόμενο προϊόν” θα μετριέται με τη μεζούρα της ανταγωνιστικότητας, για να συνεχίσουν να υπάρχουν».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών. Και ακριβώς επειδή όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας τον Σεπτέμβρη, χρειάζεται εδώ και τώρα με κρατική ευθύνη και χωρίς καθυστέρηση:

  • Έκτακτη επιχορήγηση στα σχολεία για τη δωρεάν και καθολική εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες κ.ά). Να μην μπει χέρι στα πενιχρά ταμεία λειτουργικών εξόδων των σχολείων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καθαρίζεται με επάρκεια κάθε σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ημίμετρα, όπως αυτά του προηγούμενου διαστήματος με τη  μεταφορά των καθαριστριών της Πρωτοβάθμιας στη Δευτεροβάθμια (καταστρατηγώντας μάλιστα και τους όρους εργασίας τους) δεν μπορούν να αποτελούν λύσεις. Κάτι που γίνεται φανερό με την επανέναρξη της λειτουργίας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Διενέργεια τεστ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα
  • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων ηλεκτρονικών μέσων για την τηλεκπαίδευση σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Παροχή δωρεάν σύνδεσης και γρήγορου internet  για να ανταποκρίνεται χωρίς προβλήματα στις ανάγκες. 
  • Συνολικός επανασχεδιασμός από τώρα, για την αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία το Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.