Σε αχαρτογραφητα νερα οι ιδιοκτητες των καταστηματων εστιασης και καφε χωρις εξωτερικους χωρους

Περίπου το 30% των καταστημάτων δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν στην Κομοτηνή

Χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα συμβεί, με μόνο σωσίβιο το σχεδιασμό ότι θα επιτραπεί η λειτουργία τους από τις 15 Ιουνίου, και αυτό με συγκεκριμένους περιορισμούς, συνεχίζουν οι επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης και καφέ χωρίς εξωτερικούς χώρους.

Περίπου το 30% των καταστημάτων υπολογίζεται ότι παραμένει κλειστό λόγω μη χρήσης εξωτερικού χώρου, εκτιμά το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΡ και ιδιοκτήτης του καφενείου «Άστρα», που παραμένει κλειστό, κ. Γιάννης Κιλτσίκης, που τονίζει πως τόσο για όσους άνοιξαν, όσο και για αυτούς που παραμένουν κλειστοί και περιμένουν, ο λογαριασμός θα έρθει το Σεπτέμβριο.

Ελπίδες για μετάθεση της ημερομηνίας ανοίγματος

Το μόνο που γνωρίζουν μέχρι τώρα, σημείωσε, είναι πως φαίνεται το άνοιγμα να τοποθετείται στις 15 Ιουνίου, με περιοριστικούς όρους, όπως και στα καταστήματα με ανοιχτούς χώρους.

Βέβαια ελπίζουν πως θα υπάρξει, όπως έγινε και με τα άλλα καταστήματα εστίασης και καφέ, η ημερομηνία να μετατεθεί νωρίτερα μια εβδομάδα, δηλαδή στις 8 Ιουνίου, αλλά προς το παρόν δεν έχουν κάτι νεότερο.

Άλλωστε δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αυτούς, πέρα από το επίδομα των 500 ευρώ μένοντας κλειστοί μέχρι το τέλος Μαΐου, και από εκεί και πέρα βρίσκονται στο κενό.

Εν τω μεταξύ, λίγο άλλαξε τα πράγματα η διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, που δηλώνει πως ανοίγοντας τις πόρτες μπορούν να λειτουργήσουν με ένα δύο τραπέζια, τα οποία όμως τα χαρακτηρίζει ημίμετρα, που δεν αξίζουν κατά τον ίδιο τον κόπο να λειτουργήσει ξανά το κατάστημα.

Όσο για το πώς θα λειτουργήσουν τα κλειστά καταστήματα άπαξ και ανοίξουν, βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι, με τις οδηγίες να αναμένονται λίγο πριν ξεκινήσει η λειτουργία τους ή με βάση το τι έγινε για τα καταστήματα με ανοιχτούς χώρους, ίσως και λίγο μετά.

Τον Σεπτέμβριο ο λογαριασμός

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κιλτσίκη, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, ακόμα και όταν οι επιχειρήσεις ανοίξουν. Και αυτό γιατί όλα όσα έχουν μετακυλιστεί αυτή την περίοδο, θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται το Σεπτέμβριο, όταν θα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και οι διάφορες ρυθμίσεις όλων των μηνών που ήταν κλειστοί.

Η ενίσχυση από το κράτος, σημείωσε, ήταν ελάχιστη για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, ακόμα και με τις επιπλέον παροχές, όπως η επιδότηση του ενοικίου κατά 40%.

Πάντως είναι γεγονός ότι ο κλάδος τους εξαρτάται πολύ και από την ψυχολογία, κάτι που θεωρεί πως έχει φανεί και τις πρώτες μέρες της λειτουργίας των καταστημάτων με εξωτερικούς χώρους, που συνεχίζουν να μην γεμίζουν, και όχι αποκλειστικά λόγω του καιρού.

Για αυτό και θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση είναι κοροϊδία, και θα έπρεπε να έχουν λυθεί τα αυτονόητα από την πρώτη μέρα, και κατόπιν να γίνουν οι επόμενες κινήσεις, και όχι κατόπιν εορτής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.