Και τωρα βαδιζουμε μονοι μας

Της Μαρίας Δήμου*

Και τώρα βαδίζουμε μόνοι μας. Αφού μας πληροφόρησαν, μας ενημέρωσαν, μας εκπαίδευσαν, μας βοήθησαν να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και μας έπεισαν να ακολουθήσουμε τους κανόνες, μας έκαναν να εμπιστευτούμε ίσως για πρώτη φορά τον κρατικό μηχανισμό, αποχώρησαν από τη σκηνή. Η ομάδα που διαχειρίστηκε την κρίση της πανδημίας ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του έργου της και αυτόν της δημόσιας καθημερινής εμφάνισής της.

Και τώρα μας άφησαν να αναμετρηθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό, τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μέχρι εδώ μας κρατούσαν από το χέρι και μας καθοδηγούσαν. Εδώ έχει λακούβα, εκεί έχει γκρεμό, παραπέρα έχει λάσπες. Μας τα έδειξαν, μας τα εξήγησαν, είδαμε και τους άλλους που είχαν πάρει φόρα κι έπεσαν με τα μούτρα και τα έσπασαν. Τώρα πρέπει να βαδίσουμε μόνοι μας, να κρατήσουμε ανοιχτά τα μάτια μας και τα μυαλά στη θέση τους. Γιατί δεν 'ήταν θέμα τύχης που δε θρηνήσαμε κι εμείς όπως πολλοί άλλοι εκατοντάδες και χιλιάδες νεκρούς. Ήταν θέμα σωστών επιλογών, σωστής στρατηγικής, σωστών αποφάσεων. Κι όλα αυτά δεν έγιναν μόνα τους. Κάποιοι σήκωσαν το βάρος των επιλογών τους, προφανώς βασιζόμενοι στις γνώσεις και την εμπειρία τους. Ας τους το αναγνωρίσουμε απλά.

Ας εκτιμήσουμε μια φορά τη νίκη μας, ας χαρούμε με την επιτυχία μας ακόμα κι αν αυτοί που ηγήθηκαν της προσπάθειας δεν ήταν του γούστου μας. Τι να κάνουμε δεν έχουμε όλοι τα ίδια πιστεύω, τα ίδια θέλω, την ίδια ιδεολογία. Ο στόχος επετεύχθη. Τα αποτελέσματα είναι απτά κι αδιαμφισβήτητα. Τώρα η συνέχεια είναι και πάλι δύσκολη και επώδυνη. Καθώς όμως η ασφάλεια του σπιτιού μας δεν μας εξασφαλίζει και τα προς το ζην, θα πρέπει να βγούμε στην πραγματική ζωή με κάθε προφύλαξη και κάθε απαιτούμενο μέσο ώστε να μη χαλαλίσουμε την προσπάθεια τριών μηνών και παίξουμε τη ζωή μας κορώνα γράμματα.

*Η Μαρία Δήμου είναι εκπαιδευτικός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.