Το αρχαιο θεατρο Μαρωνειας γεμιζει πολιτισμο τον Αυγουστο

Εθνική Λυρική Σκηνή, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ΚΘΒΕ θα παρουσιάσουν παραστάσεις τους

Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από τις 18 Ιουλίου μέχρι και τον Σεπτέμβρη, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Το πρόγραμμα παρουσιάζει 55 παραγωγές, σε 251 παρουσιάσεις, με 11 καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και σε 38 περιφερειακές ενότητες. Οι χώροι έχουν χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για τις εκδηλώσεις που οι Εφορείες Αρχαιοτήτων οργανώνουν κάθε καλοκαίρι και προσφέρουν την αναγκαία υποδομή. Οι καλλιτεχνικοί οργανισμοί που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα είναι το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατικό Ορχήστρα Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ΜΟMus, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Οι εκδηλώσεις σε Ροδόπη, Έβρο και Καβάλα

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, μέσω του εν λόγω προγράμματος θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις και  στη Ροδόπη και συγκεκριμένα  στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας. Η αρχή θα γίνει στις 5 Αυγούστου με την Εθνική Λυρική Σκηνή να παρουσιάζει τη «Χαλιμά» και θα ακολουθήσει την επομένη 6 Αυγούστου η παράσταση «Θέλω να δω τον Πάπα» και πάλι από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Θα ακολουθήσει στις 19 Αυγούστου η παράσταση Βάκχες από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στις 29 Αυγούστου η παράσταση «Στα όνειρα των ποιητών» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.

Παραστάσεις μέσω του εν λόγω προγράμματος θα πραγματοποιηθούν επίσης στον Έβρο και στην Καβάλα. Συγκεκριμένα στον Έβρο, η αρχή θα γίνει στις 22 Ιουλίου με τον «Ριχάρδο Β» από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη.  Η συνέχεια ανήκει στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ζώνης όπου στις 8 Αυγούστου η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει την παράσταση «Χαλιμά» και την επομένη στον ίδιο χώρο θα παρουσιάσει την παράσταση «Θέλω να δω τον Πάπα». Η αυλαία για τον Έβρο θα πέσει στον Αρχαιολογικό Χώρο Σαμοθράκης όπου στις 13 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας θα παρουσιάσει τη Μήδεια.

Τέλος στην Καβάλα η πρώτη παράσταση θα ανέβει στο Φρούριο στις 19 Ιουλίου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Πρόκειται για την παράσταση με τίτλο «Κωνσταντίνος Καβάφης». Θα ακολουθήσει στο ίδιο μέρος στις 24 Ιουλίου η παράσταση «Ριχάρδος Β» από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η συνέχεια θα δοθεί την 1η Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων από την Εθνική Λυρική Σκηνή με την παράσταση «Χαλιμά» και στις 2 Αυγούστου με την παράσταση «Θέλω να δω τον Πάπα». Στις 8 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων θα ανέβει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος η παράσταση «Η φυλλάδα του Μ. Αλέξανδρου» και τέλος στον ίδιο χώρο στις 19 Αυγούστου η παράσταση «Στα όνειρα των ποιητών» και πάλι από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.
Συνέχεια και τα επόμενα χρόνια για το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» θα συνεχίσει για τα επόμενα χρόνια, ενώ από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα συνεχίσει να υπάρχει ώστε να υποστηρίξει την ανοιχτή πρόσκληση. Μία επταμελής επιτροπής στην οποία θα μετέχουν και καλλιτεχνικοί διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου, θα έχει την ευθύνη της επιλογής των εκδηλώσεων για το 2021. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν για το κοινό, ενώ το μόνο αντίτιμο θα είναι το εισιτήριο για τους αρχαιολογικούς χώρους.

Βασικός στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι να εργαστούν καλλιτέχνες και τεχνικοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση λόγω του κορωνοϊού και της γενικευμένης αναβολής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
«Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές επέλεξαν ελεύθερα τις εκδηλώσεις που θα παρουσιάσουν με την οδηγία να χρησιμοποιήσουν το μάξιμουμ δυνατόν εξωτερικούς συνεργάτες από την ελεύθερη αγορά ακριβώς για να δοθεί απασχόληση σε ανθρώπους που φέτος θα απασχοληθούν λιγότερο από το σύνηθες. Αυτό αποτιμάται στις συγκεκριμένες παραστάσεις σε 750 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό και σε περίπου 500 εντόπιους συνεργάτες. Όταν λέμε εντόπιους συνεργάτες εννοούμε κατά περίπτωση στον αρχαιολογικό χώρο που θα γίνεται η εκδήλωση. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 91% επί του συνόλου, δηλαδή εξωτερικοί συνεργάτες 91% και οι εσωτερικοί συνεργάτες και συντελεστές, γιατί είναι προφανές ότι ο κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής και ο κάθε οργανισμός θέλει να έχει και τους δικούς του ανθρώπους που θα στηρίξουν την παραγωγή, οι οποίοι φτάνουν στο 9%» τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.