Η εταιρεια του Σταματη Καρακιουλαχη, με εμπειρια τριων γενιων στους ξηρους καρπους, ανοιγει τα φτερα της στο βουτυρο ξηρων καρπων

14 διαφορετικές ποικιλίες, με παραδοσιακές και μοντέρνες γεύσεις με σπιτική φροντίδα και προσοχή

Μια παράδοση γενεών σε νέα μονοπάτια

Μια νέα προσπάθεια που επικεντρώνεται στο χώρο του βουτύρου ξηρών καρπών, χρησιμοποιώντας την εμπειρία τριών γενεών που διαθέτει στο αντικείμενο έχει ξεκινήσει η εταιρεία Σταμάτης Καρακιουλάχης, τους τελευταίους μήνες.

Ήδη κάποια από τα προϊόντα της έχουν βρει το δρόμο τους στα ράφια τόσο τοπικών καταστημάτων όσο και σε σημεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να δώσει κάτι διαφορετικό και να συνεχίσει την εξέλιξη της τα επόμενα χρόνια.

Για αυτό, διαθέτοντας και μια πολύ μεγάλη γκάμα ξηρών καρπών, μπόρεσε να ξεκινήσει με μια πολύ μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα της, με 14 διαφορετικές επιλογές και την ονομασία Butter Land.

Άλλωστε πάντα στοχεύουν να δημιουργούν καινούρια προϊόντα, πατώντας πάνω στην εμπειρία τους, θεωρώντας πως στο σύγχρονο περιβάλλον πρέπει να επενδύει κανείς συνέχεια για να παραμένει ενεργός.

Παράδοση ετών στους ξηρούς καρπούς

Η εταιρεία, που κάνει πωλήσεις μόνο χονδρικής, είναι επιχείρηση τρίτης γενιάς, την οποία ξεκίνησε ο Παππούς Γιώργος Καρακιουλάχης το 1938 ερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη από όπου έφερε τις στραγαλομηχανές και ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής στραγαλιού.

Στην συνέχεια ανέλαβαν τα παιδιά του με την επωνυμία Αφοι Καρακιουλάχη ΟΕ, ενώ το 1997 την επιχείρηση ανέλαβε ο κ. Σταμάτης Καρακιουλάχης, που συνεχίζει με επιτυχία μέχρι και σήμερα, ενώ σιγά σιγά και η τέταρτη γενιά, η κόρη του, μπαίνει στην επιχείρηση για να συνεχίσει την παράδοση.

Η εταιρεία ασχολείται με συλλογή ηλιόσπορων και κολοκυθόσπορων από την γύρω περιοχή τους οποίους επεξεργάζεται και συσκευάζει. Επίσης ασχολείται με την εισαγωγή και επεξεργασία διαφόρων ξηρών καρπών που προέρχονται από την εγχώρια και εξωτερική αγορά και τα διοχετεύει στην Ελληνική αγορά.

Η επεξεργασία γίνεται στις εγκαταστάσεις της, στο 6ο χλμ. Κομοτηνής-Παραδημής, σε μια σύγχρονη μονάδα προσαρμοσμένη στις σημερινές απαιτήσεις, δουλεύοντας σύμφωνα με τις προδιαγραφές του HACCP. Πλέον, αναζητώντας καινούριες διεξόδους και αγορές, προχώρησε και στο βούτυρο ξηρών καρπών, μια αγορά η οποία φαίνεται να επανέρχεται στη διατροφή των Ελλήνων.

Νέες εποχές, νέα προϊόντα

Πρόκειται για μια νέα παρεμφερή δραστηριότητα, που εν μέρει επιστρέφει στην παράδοση της επιχείρησης, σημείωσε ο κ. Καρακιουλάχης, μιας και περιλαμβάνει το ταχίνι, στο οποίο έχει για χρόνια παράδοση η περιοχή αλλά παρήγαγε και ο πατέρας του.

Ο μετασχηματισμός βέβαια δεν είναι κάτι νέο για την επιχείρηση, μιας και ο παππούς του, όταν ξεκίνησε την επιχείρηση, ασχολούνταν αποκλειστικά με το στραγάλι, που αποτελούσε και σήμα κατατεθέν της περιοχής, ενώ συνέχισε ο πατέρας του, ο ίδιος και ακολουθεί η κόρη του, που αν συνεχίσει μπορεί να είναι και από τους παλιότερες οικογένειες στην Ελλάδα που ασχολούνται με τους ξηρούς καρπούς.

«Δουλεύουμε τοπικά προϊόντα, συνήθως ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο που παράγεται στην περιοχή, ενώ ψήνουμε όλη την γκάμα των ξηρών καρπών» ανέφερε, προχωρώντας μάλιστα και σε δικές τους παραλλαγές, με προϊόντα με γεύση ρίγανη, με γεύση Wasabi, με γεύση Κουρκουμά, καπνιστά αμύγδαλα και άλλα.

Συνεχείς οι αναζητήσεις του διαφορετικού

Πλέον ξεκίνησαν να μεταποιούν τα νέα αυτά προϊόντα, το βούτυρο από ξηρούς καρπούς, μιας και φαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση για αυτά, είτε τα νεότερα, είτε και πιο παραδοσιακά, όπως το ταχίνι, που παρήγαγαν παλιότερα, είχε ατονήσει και τώρα επιστρέφει, αλλά και το φιστίκι το οποίο έχει επίσης σημαντική θρεπτική αξία.

«Το βγάζουμε σε διάφορες άλλες παραλλαγές, με σοκολάτα, με μέλι, σε δεκατέσσερις διαφορετικές ποικιλίες» ανέφερε ο κ. Καρακιουλάχης. «Προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις του κόσμου» συμπλήρωσε, και ανάλογα με τη ζήτηση, αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου, προσπαθούν να διαφοροποιούν τα προϊόντα τους.

Έτσι παράγουν ξηρούς καρπούς με στόχο να εξελιχθούν, γιατί σε αντίθεση με το παρελθόν, πρέπει να υπάρχει συνεχής επένδυση στην επιχείρηση, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν.

Για αυτό και συνεχώς φροντίζουν να έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα, ώστε να μπορούν να κινούνται ανάλογα και να έχουν δυνατότητες.

14 διαφορετικές ποικιλίες βουτύρου ξηρών καρπών

Τα νέα προϊόντα της εταιρείας έρχονται σε 14 διαφορετικές ποικιλίες:

Ταχίνι, Ταχίνι με μέλι, Ταχίνι με σοκολάτα γάλακτος, Ταχίνι Ολικής Αλέσεως, Ταχίνι Ολικής με Κακάο και Μέλι, Φυστικοβούτυρο, Φυστικοβούτυρο με Σπιτική Πραλίνα Φράουλας, Φουντουκοβούτυρο, Φουντουκοβούτυρο με σπιτική πραλίνα, Αμυγδαλοβούτυρο, Αμυγδαλοβούτυρο με Μπανάνα, Μέλι και Κανέλα, Βούτυρο Κασίους, Βούτυρο Κολοκυθόσπορου και Βούτυρο Ηλιόσπορου.

Επίσης παράγουν πολλές ποικιλίες ξηρών καρπών, είτε στην κλασική τους μορφή είτε με γεύσεις, όπως ρίγανη, Wasabi, κουρκουμά, καπνιστά αμύγδαλα και άλλα, αλλά και αποξηραμένα φρούτα, όπως Κράνμπερι, Μπλούμπερι και άλλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.