«Τι θα γινει με τη δημιουργια νεων Τμηματων στο ΔΠΘ;»

Ερώτηση Δ. Χαρίτου στην υπουργό Παιδείας

Για το τι μέλλει γενέσθαι με την ίδρυση νέων Τμημάτων στο ΔΠΘ ρωτά το υπουργείο Παιδείας ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου. Ο βουλευτής κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκ μέρους του υπουργείου θυμίζοντας αναλυτικά την πρόταση έτσι όπως είχε αποτυπωθεί στη σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της περιοχής μας.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, «η πρόταση αυτή της Συγκλήτου που κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας είχε την στήριξη όλων των φορέων της περιοχής, καθώς και της τοπικής κοινωνίας. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι η πρόταση της Συγκλήτου υιοθετήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ξεκίνησε επίσημα η διαδικασία υλοποίησης της, υπήρξε πλήρης νομοθετική ωρίμανση της, αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η ψήφισή της».

Παράλληλα ο ίδιος σπεύδει να διευκρινίσει πως «έχει συμπληρωθεί από τότε δυστυχώς ένας χρόνος, η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη, ενώ η ανησυχία γίνεται ακόμη πιο έντονη, γιατί μετά την ψήφιση του Ν. 4653/2020 ζητάτε εκ νέου την αξιολόγηση κάθε ενός τμήματος ξεχωριστά από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), όταν αυτά έχουν αξιολογηθεί και κριθεί θετικά από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Γι’ αυτό δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα η σκοπιμότητα μιας τέτοιας διαδικασίας εκ νέου αξιολόγησης της πρότασης της Συγκλήτου και βέβαια ανησυχία για τις προθέσεις σας ως προς την ίδρυση και λειτουργία των νέων Τμημάτων στο ΔΠΘ».

Σύμφωνα  με τον βουλευτή, επειδή η απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ για την ίδρυση των νέων Τμημάτων βασίστηκε αποκλειστικά σε ακαδημαϊκά κριτήρια, μετά από ένα ουσιαστικό, μακροχρόνιο διάλογο και την συναίνεση όλων των συντελεστών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, με γνώμονα την ανάπτυξη και μόνο του Πανεπιστημίου.

Επειδή το ΔΠΘ ως περιφερειακό πανεπιστήμιο αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή για αυτό και η ενδυνάμωση του με νέα τμήματα είναι στις άμεσες προτεραιότητες όλων των φορέων και καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Επειδή η αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας των νέων τμημάτων αξιολογήθηκε και κρίθηκε θετικά από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Ερωτάτε η κ. Υπουργός:

  • Είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε στην ίδρυση και λειτουργία των νέων Τμημάτων σύμφωνα με την πρόταση της Συγκλήτου.
  • Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης, ίδρυσης και λειτουργίας των νέων τμημάτων;
  • Γιατί καταργήσατε τον σχεδιασμό, την ίδρυση και λειτουργία των Ινστιτούτων στο ΔΠΘ, που ήταν έτοιμα να λειτουργήσουν και αν προτίθεστε να τα επανασυστήσετε;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.