Η Τσανακλειος της Κομοτηνης, σηματωρος της μνημης της πολεως στο διαβα του χρονου

Mε αφορμή την ανακοίνωση, παρουσία της ΠτΔ, σύσκεψης φορέων στην Τσανάκλειο

Εμμέσως και εκ του πλαγίου μέσα από την ανακοίνωση του προγράμματος της επίσκεψης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στη Θράκη, πληροφορηθήκαμε ότι στο Τσανάκλειο Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σύσκεψη φορέων.

Πολύ ωραία η σκέψη στα αλήθεια, αφού το κτίριο της Αστικής Τσανακλείου Σχολής είναι σήμα κατατεθέν της ευρωστίας της ελληνικής κοινότητας της πολυπολιτισμικής Κομοτηνής των αρχών του 20 αι., απότοκο των προσπαθειών ενός λαμπρού τέκνου της Κομοτηνής, του Νέστορα Τσανακλή, για την προάσπιση της μνήμης του οποίου η πόλη έχει ελάχιστα  προσπαθήσει, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που η διαβατήρια στον χρόνο παρουσία του μνημείου, να δημιουργεί την εντύπωση ότι ενοχλεί πολλούς, ακόμη και αιρετούς άρχοντες, με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση στο πρόσφατο παρελθόν.    
Όμως, ακόμη και για μια πόλη που δεν αγαπά να φροντίζει το παρελθόν της, ούτε το αναδεικνύει ούτε το γνωρίζει, το να ανοίγει  η Τσανάκλειος  αποκλειστικά για την ΠτΔ χωρίς καμιά άλλη  ανακοίνωση για την επαναλειτουργία της, αυτό πώς να εκληφθεί, ως προμήνυμα καλό;

Εντάξει, αποδίδεται  τιμή με την κίνηση αυτή στην πρώτη πολίτη της χώρας και δη στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο Δημοκρατίας,  παρουσιάζοντάς της τα «ασημικά» της πόλης, αλλά πολύ θα μας άρεσε αυτή η μείζων συμβολική κίνηση να σημάνει και άρδην αλλαγή της μέχρι τώρα πολιτικής του Δήμου Κομοτηνής απέναντι σ’ αυτό το εμβληματικό κτίριο-σήμα της ιστορίας της πόλης μας,   και τον δωρητή της, τον Νέστορα Τσανακλή, τον ευεργέτη της πόλεως που ξεκίνησε από την Κομοτηνή και έγινε γνωστός στον κόσμο όλο.

Υ.γ.: Πάντως, με τον ένα ή άλλο τρόπο, προτάσεις για τη χρήση της Τσανακλείου έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα, σπουδαίες μάλιστα προτάσεις, και σ’ αυτήν εδώ την εφημερίδα. Προτάσεις φορέων και ατόμων που τιμούν όμως την ιστορική μνήμη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.