Ζωντανη η μνημη των θυματων της Ποντιακης Γενοκτονιας στην Κομοτηνη

Κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου

Με κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, στην Πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου την Κυριακή 24 Μαΐου, τιμήθηκε επίσημα η ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας στην Κομοτηνή.

Προηγήθηκε επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ στη συνέχεια εκπρόσωποι της πολιτείας, των φορέων, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας έδωσαν το παρών στην τελετή, μαζί με μέλη Ποντιακών σωματείων, δίνοντας την υπόσχεση να μην ξεχάσουν την Γενοκτονία, που ακόμα περιμένει την παγκόσμια αναγνώρισή της.

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων
«Θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από τη θυσία των 353 χιλιάδων Ποντίων»

Πηγή έμπνευσης είναι η θυσία των 353 χιλιάδων Ποντίων που αδίκως σφαγιάστηκαν, σημείωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης για την ενεργή συμμετοχή και διοργάνωση των δράσεων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα.

Με την κατάθεση στεφάνων την Κυριακή, σημείωσε, δείχνουμε ότι θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από τη θυσία τους, ενώ τόνισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία ότι αυτή γίνεται στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.

«Αυτός, ένας Κομοτηναίος, με την προσωπικότητά του υπηρέτησε και την γη του Πόντου, στην Τραπεζούντα, και ό,τι του ανέθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο έφερε εις πέρας» τόνισε, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί εκτός από καλός ποιμενάρχης και πατέρας ένας καλός «διπλωμάτης» που χρέος είχε να υπηρετήσει το Πατριαρχείο και το Γένος.

Χρήστος Μέτιος
«Ο Ποντιακός Ελληνισμός κατόρθωσε να επιβιώσει, διατήρησε ζωντανή την ταυτότητά του και προσέφερε τα μέγιστα στην πατρίδα μας»

Σημαντική ημέρα για την Συλλογική μνήμη των Ελλήνων χαρακτήρισε την 19η Μαΐου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, που θυμίζει όλα τα τραγικά γεγονότα με εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου να θανατώνονται ή να εκτοπίζονται από τις εστίες τους.

«Παρά όλες αυτές τις τραγικές στιγμές, αλλά και τις δυσκολίες που ακολούθησαν, ο Ποντιακός Ελληνισμός κατόρθωσε να επιβιώσει, διατήρησε ζωντανή την ταυτότητά του και προσέφερε τα μέγιστα στην πατρίδα μας με την εργατικότητα και τον πλούτο των παραδόσεών του» ανέφερε.

Ευχήθηκε δε να είναι αιώνια η μνήμη των θυμάτων και οδηγός για ένα μέλλον με συμφιλίωση και ειρήνη.

Νίκος Τσαλικίδης
«101 χρόνια μετά, και η μνήμη παραμένει ζωντανή, ένας διαρκής αγώνας για τη δικαίωση αλλά και την αναγνώριση διεθνώς»

Η 19η Μαΐου αποτελεί ορόσημο για όλους τους Έλληνες, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, σε μια μέρα γεμάτη συναισθηματικούς συνειρμούς, τιμώντας την μνήμη των Ελλήνων του Πόντου.

«101 χρόνια μετά, και η μνήμη παραμένει ζωντανή, ένας διαρκής αγώνας για τη δικαίωση αλλά και την αναγνώριση διεθνώς» σημείωσε, για αυτό και όλοι στέκονται με σεβασμό μπροστά στη θυσία τους.

Δημήτρης Χαρίτου
«Κρατούμε ζωντανές στη μνήμη μας τις διώξεις και τα δεινά που υπέστησαν οι Πόντιοι αδερφοί μας, ως θύματα βέβαια του εθνικισμού και του μίσους»

Για σεβασμό την επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, χωρίς όμως αισθήματα εχθρότητας και μισαλλοδοξίας μίλησε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου

«Κρατούμε ζωντανές στη μνήμη μας τις διώξεις και τα δεινά που υπέστησαν οι Πόντιοι αδερφοί μας, ως θύματα βέβαια του εθνικισμού και του μίσους» ανέφερε.

Εκφράζοντας την άποψη πως η ιστορία μας διδάσκει, τόνισε πως η επέτειος αποτελεί μία διαρκής υπόμνηση να κοιτάξουμε  μπροστά στο μέλλον, και να οικοδομήσουμε σχέσεις συνεργασίας και αλληλοσεβασμού.

«Πράγμα όμως που προϋποθέτει από την πλευρά της γείτονας να σταματήσουν οι προκλήσεις, οι απειλές και οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μαρία Τζιάτζη
«Ανεξίτηλα γραμμένη στη μνήμη όλων των Ελλήνων η Γενοκτονία»

Την άποψη ότι η Ποντιακή Γενοκτονία θα πρέπει να μείνει «ανεξίτηλα γραμμένη στη μνήμη όλων των Ελλήνων», εξέφρασε η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρία Τζιάτζη.

Τόνισε δε πως «πρέπει να θυμόμαστε το παρελθόν, και να προχωρούμε, να βλέπουμε μπροστά αλλά η σκέψη μας να είναι προσηλωμένη στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και τη δική μας ελευθερία».

Χρύσα Μαυρίδου
«Αν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί, αν δεν το πιστέψουμε ότι είναι υπόθεση όλων, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που προσδοκούμε»

Τη σημασία του γεγονότος ότι η νεότερη γενιά αναλαμβάνει να συνεχίσει τον αγώνα για την αναγνώριση τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου.

Φέτος βέβαια οι δράσεις έγιναν πιο «συμμαζευμένα» λόγω του κορωνοϊού, παρόλο που στο διαδίκτυο έγιναν πάρα πολλές δράσεις, και το θέμα κοινωνήθηκε παγκόσμια, στέλνοντας το μήνυμα παρά την πανδημία.

«Το μήνυμα είναι ότι δεν αγωνιζόμαστε μόνο μια μέρα, ο αγώνας είναι διαρκής, γαλουχείται η νέα γενιά για να πάρει τη σκυτάλη, και αποδεικνύεται πόσο καλά μπορεί να το κάνει αυτό από τις δράσεις της» ανέφερε.

Ο αγώνας συνεχίζεται γιατί αγωνίζονται και πρεσβεύουν τη ζωή, ώστε να μην ζήσει άλλες γενοκτονίες η ανθρωπότητα, και άλλα τέτοια τραγικά γεγονότα να μην συμβούν ξανά.

«Αν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί, αν δεν το πιστέψουμε ότι είναι υπόθεση όλων, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που προσδοκούμε» σημείωσε η κ. Μαυρίδου, με το μήνυμα να πηγαίνει παντού, για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

«Γιατί αν δεν σταματήσει να σκέφτεται ο οποιοσδήποτε έχει τέτοια σχέδια το μέλλον, τότε τα παιδιά μας δεν θα μπορούν να ζουν υγιή, ευτυχισμένα και με ειρήνη» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.