Επιμενουν στο ανοιγμα των Εστιων οι οικοτροφοι της Κομοτηνης

Πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΔΠΘ

Ζητούν ανοιχτές Εστίες για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά και μερική επαναφορά της φοιτητικής μέριμνας

Μεταξύ σφύρας και άκμονος θεωρούν ότι βρίσκονται οι εστιακοί φοιτητές της Κομοτηνής, που έχουν παραμείνει στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης, που πραγματοποίησαν για ακόμα μια φορά, την Δευτέρα 25 Μαΐου, παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία στην Κομοτηνή.

Οι φοιτητές ζητούν να παραμείνουν ανοιχτές οι εστίες για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά και να επανέλθουν, έστω και περιορισμένα, φοιτητικές παροχές όπως η σίτιση και η μεταφορά από και προς την πόλη της Κομοτηνής.

Οι φοιτητές έχουν έρθει επανειλημμένα σε επαφή με τις πρυτανικές αρχές, με την τελευταία να γίνεται την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, με την Πρυτανεία να τονίζει κάθε φορά ότι δεσμεύεται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της αρμόδιας επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην Πρυτανεία για τη λύση των αιτημάτων τους

Έτσι βρέθηκαν την Δευτέρα ξανά στην Πρυτανεία, όπου συνάντησαν την Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, στην οποία έθεσαν εκ νέου τα προβλήματά που ζητούν να επιλυθούν.

Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή στις εστίες έχουν απομείνει λίγες δεκάδες φοιτητών, με κάποιους εξ αυτών να διαμένουν σε φίλους στην πόλη της Κομοτηνής, ενώ έχει κλείσει και η σίτιση, αλλά και όπως αναφέρουν και το ζεστό νερό στις εστίες, την ίδια ώρα που έχουν σταματήσει και τα λεωφορεία για την μετακίνηση των φοιτητών.

Όπως εξηγούν, θέλουν να μείνουν ανοιχτές οι Εστίες για όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε για οικονομικούς, μιας και εργάζονται, είτε για άλλους λόγους.

Πρόβλημα όμως μπορεί να δημιουργηθεί και από το γεγονός ότι λόγω της οικογενειακής τους κατάστασης, δυσκολεύονται τόσο να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως τα μαθήματα μη διαθέτοντας ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο, και για τον ίδιο λόγο θα έχουν πρόβλημα και κατά την περίοδο των εξετάσεων, που θα γίνουν επίσης εξ αποστάσεως.

Για αυτό και ζήτησαν να μείνουν ανοιχτές οι Εστίες για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, δεσμευόμενοι ότι θα τηρούν στο έπακρο τα μέτρα ασφαλείας, με την ταυτόχρονη επαναφορά των φοιτητικών παροχών, όπως σίτιση και μεταφορά, έστω και σε περιορισμένη μορφή, ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να συμμετάσχουν και στην επερχόμενη εξεταστική.

Τηρεί τη νομοθεσία το ΔΠΘ

Από την πλευρά της η κ. Γαβριηλίδου τόνισε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αφενός σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας επιτροπής, αφετέρου με τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση για το θέμα των εστιών.

Έτσι τόσο στο θέμα της σίτισης, όσο και της μετακίνησης, δεσμεύεται από την πολιτεία, μιας και οι φοιτητικές εστίες θα είναι ανοιχτές μόνο για τους φοιτητές που έχουν εργαστηριακά μαθήματα, ενώ τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία των ΑΕΙ θα παραμείνουν κλειστά έως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2019-20.

Όσο για το θέμα της εξεταστικής, σημείωσε πως η απόφαση για την εξ αποστάσεως εξεταστική, λήφθηκε από τη Σύγκλητο με δεδομένη την αδυναμία των χώρων του πανεπιστημίου να καλύψουν τους φοιτητές τηρώντας τις αποστάσεις που ορίζει ο νόμος.

Στα επανειλημμένα αιτήματα των φοιτητών να συγκληθεί η Σύγκλητος του Ιδρύματος ώστε να θέσουν σε αυτή το πρόβλημα και να ζητήσουν λύση, τόνισε πως η ίδια είναι αναρμόδια για την σύγκλησή της, παραπέμποντας στον Πρύτανη, ο οποίος όμως απουσίαζε τη Δευτέρα από την Πρυτανεία.

Οι φοιτητές δεν πείστηκαν από τις θέσεις της κ. Γαβριηλίδου, και παρέμειναν έξω από την πρυτανεία, ζητώντας ταυτόχρονα να γίνουν επαφές τόσο με το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που έχει αρμοδιότητα για τις εστίες, ώστε να βρεθεί κάποια λύση για το πρόβλημά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.