Σε υπνωση το εκθεσιακο κεντρο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνης

Ακόμα μια χρονιά στασιμότητας, με τη δομή να παραμένει ανενεργή και χωρίς ουσιαστική προσφορά

Έρημο μένει, εδώ και 2 χρόνια, το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΔΕΚΑΜΑΘ), στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Τέτοια εποχή πριν δύο χρόνια ολοκληρωνόταν η 25η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία–Θράκη», η τελευταία που έγινε μέχρι τώρα και όπως φαίνεται, για πολύ καιρό ακόμα.

Και αυτό γιατί πέρυσι η έκθεση είχε παραπεμφθεί στις εκλογικές καλένδες, ενώ φέτος η  κρίση του κορωνοϊού καθιστά κάθε σκέψη για μια τέτοια διοργάνωση απαγορευτική, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και πριν την έλευση της πανδημίας, οι αρμόδιοι για την Έκθεση, έσπευδαν βραδέως για την πραγματοποίησή της, μιας και τέτοιες διοργανώσεις ξεκινούν, αν όλα πηγαίνουν σωστά, από το τέλος της προηγούμενης.

Το πρόβλημα όμως ειδικά για την συγκεκριμένη δομή, πάει πέρα από την Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», και την πραγματοποίησή της ή μη.

Και αυτό γιατί ακόμα και όταν γίνεται η Έκθεση, μια τέτοια δομή, με τα όποια προβλήματα μπορεί να έχει, παραμένει ανενεργή όλο τον υπόλοιπο χρόνο, χωρίς να δίνει προστιθέμενη  αξία στην περιοχή.

Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία τόσο του εκθεσιακού κέντρου, όσο και της ίδιας της Έκθεσης, όταν ακόμα λεγόταν «Θράκη», ήταν να αναδείξει την Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή: τα προϊόντα και τους ανθρώπους της, καθώς και να καταδείξει την ανοδική πορεία που φιλοδοξούσε να έχει η περιοχή.

Όταν, στο μακρινό πλέον από πολλές απόψεις, 2001, 10 χρόνια μετά τη διοργάνωση της πρώτης έκθεσης, ιδρύονταν η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Αν. Μακεδονίας και Θράκης», ο τότε υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργος Πασχαλίδης, είχε τονίσει πως ρόλος της θα ήταν η διαχείριση και  λειτουργία μόνιμου εκθεσιακού κέντρου, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υποδομών εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, η διοργάνωση διεθνών εκθέσεων και συνεδρίων, σεμιναρίων και συναντήσεων, και άλλα πολλά. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, ακόμα περιμένουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.