Ξεκινησαν οι απολυσεις στην εστιαση

Ένα σκληρό καλοκαίρι βλέπει μπροστά του ο κλάδος στην Κομοτηνή

Ανέστης Βαφειάδης
«Αισθανόμαστε ότι μας άφησαν για πολλοστή φορά στο πέλαγος, και όποιος επιβιώσει, με ό,τι μέσο μπορεί»

Απογοήτευση, που όσο περνούν οι μέρες και αποσαφηνίζονται τα μέτρα, μεγαλώνει, αισθάνονται οι επαγγελματίες της εστίασης, μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου Ζυθεστιατόρων καθώς και της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης.

Μιλώντας στην Νατάσσα Βαφειάδου στο «Ράδιο Παρατηρητής», επισήμανε πως τα όποια θετικά είδαν στην αρχή, διαβάζοντας τα ψιλά γράμματα είναι και αυτά πλέον απογοητευτικά.

Μάλιστα σημείωσε πως ήδη, με δεδομένη τη μείωση της δυναμικότητας των καταστημάτων, έχει πληροφορίες πως έχουν αρχίσει ήδη οι απολύσεις και στη Ροδόπη στο κλάδο.

Πενιχρή η στήριξη στον οικονομικό τομέα

Ο κ. Βαφειάδης ανέλυσε κατά άξονα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τους τρόπους με τους οποίους αυτά δεν τους καλύπτουν.

Έτσι όσο αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, έδωσε μια μείωση του ΦΠΑ 13% στα καφέ και τα αναψυκτικά, μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, στην οποία υποτίθεται πως θα προχωρούσε ανεξάρτητα από την πανδημία, που ούτως ή άλλως δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.

Μάλιστα αυτή η μείωση έγινε για τρείς μήνες και όχι για όλο το χρόνο, ενώ το φαγητό παραμένει στο 13%, παρόλο που αίτημα ήταν να γίνει μονοψήφιο, όπως, σημείωσε ο κ. Βαφειάδης, γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Όσο για τα ενοίκια των καταστημάτων, όπου ζητούσαν μια παράταση του μέτρου καταβολής μειωμένου ενοικίου κατά 40% μέχρι το τέλος του έτους, τελικά τους έδωσαν παράταση μόνο για ένα μήνα, ξεχωρίζοντας τους και από τις τουριστικές επιχειρήσεις, για τις οποίες δίνουν μέχρι το Σεπτέμβριο.

«Καταλαβαίνουμε τους φίλους ιδιοκτήτες, είναι λογικό, αλλά όπως είπε και ο Υπουργός, όλοι πρέπει να μοιραστούμε αυτή την κρίση, αν οι ιδιοκτήτες θέλουν να έχουν άδεια μαγαζιά, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες τους» ανέφερε.

Όσο για την γενναία, όπως τη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, μείωση της προκαταβολής φόρου που θα γίνει τον Ιούνιο, ο κ. Βαφειάδης θεωρεί πως κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά.

Το ποσοστό πιθανότατα δεν θα είναι πολύ μεγάλο, γιατί διαφορετικά θα είχε ανακοινωθεί αμέσως, ενώ οι επαγγελματίες θα μάθουν τι θα πληρώσουν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων.

Όλα αυτά, δείχνουν ότι η στήριξη από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών θα είναι ελάχιστη, και το μόνο που πήραν ήταν το προηγούμενο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ήδη δόθηκε σε κάποιους, όμως υπήρχαν και πολλοί που κόπηκαν, ενώ περιμένουν το δεύτερο κύμα, για να περιληφθούν και οι υπόλοιποι.

Σύγχυση για τα προστατευτικά

Ζητήματα όμως υπάρχουν και με τις ανακοινώσεις άλλων Υπουργείων, και μάλιστα στον υγειονομικό τομέα, μιας και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΦΕΤ).

Όπως ανέφερε ο κ. Βαφειάδης, στο τελευταίο πίνακα του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη χρήση προστατευτικών, σημειωνόταν πως δεν θα χρησιμοποιούνται γάντια, όμως στην σχετική οδηγία του ΕΦΕΤ, σημειώνεται πως θα πρέπει να χρησιμοποιούν γάντια οι σερβιτόροι.

Επίσης σύγχυση υπάρχει για την χρήση ασπίδας προσώπου, πού επιτρέπεται και πού όχι, ενώ δεν γνωρίζουν και τι θα γίνει με την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων, γιατί δεν γνωρίζουν ούτε οι Δήμοι τι ακριβώς πρέπει να γίνει.

Χαρακτηριστικά ανέμεναν το βράδυ της Παρασκευής το πρωτόκολλο από την επιτροπή του ΕΟΔΥ, που αναμένεται να είναι πιο πρακτικό από τις οδηγίες του ΕΦΕΤ, οι οποίες είναι δαιδαλώδεις και αυτοαναιρούμενες.

Απαισιοδοξία για την καλοκαιρινή περίοδο

Η ανακοίνωση των μέτρων σε πρώτη φάση «πάγωσε» τους επαγγελματίες, μιας και όπως ανέφερε ο κ. Βαφειάδης, περιμέναν κάτι περισσότερο από την κυβέρνηση, γιατί είχαν την εντύπωση στις επαφές τους με τα κυβερνητικά κλιμάκια ότι κατανοούσαν τι συμβαίνει, και ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

«Τελικά, ειδικά για την εστίαση, που απασχολεί 320.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, που έχει πιο μεγάλο βάρος, δεν έγινε τίποτα, και φανταστείτε τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι απολύσεις» σημείωσε ο κ. Βαφειάδης, επισημαίνοντας πως ήδη έχει πληροφορίες πως και στη Ροδόπη, έχουν αρχίσει οι απολύσεις, ενόψει του ανοίγματος, κάτι αναμενόμενο μιας και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν με την ίδια δυναμικότητα όπως πριν.

«Τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης με κυρίαρχα τα συναισθήματα της απογοήτευσης, του φόβου, του άγχους για το μέλλον του κλάδου και των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε αυτόν» υπογράμμισε ο κ. Βαφειάδης που παρόλα αυτά ανέφερε πως προς το παρόν προχωρούν ούτως ή άλλως οι προετοιμασίες για το άνοιγμα τη Δευτέρα, και περιμένουν να λυθούν αρκετά από τα ζητήματα μέσα στο Σαββατοκύριακο, και από εκεί και πέρα, όπως τόνισε, «ο Θεός βοηθός».  «Ας ελπίσουμε πως οι ελεγκτικές αρχές την πρώτη περίοδο θα είναι επιεικείς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος στάθηκε στο θέμα της έλλειψης μέριμνας για τις επιχειρήσεις οι οποίες, ελλείψει ανοιχτού χώρου, θα μείνουν κλειστές, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για το τι θα γίνει με αυτές και πώς θα στηριχθούν.

«Αισθανόμαστε ότι μας άφησαν για πολλοστή φορά στο πέλαγος, και όποιος επιβιώσει, με ό,τι μέσο μπορεί να επιβιώσει» τόνισε, εκφράζοντας απαισιοδοξία για την οικονομία και την τοπική αγορά της Κομοτηνής.

Μεικτά αποτελέσματα από την ενίσχυση της εργασίας

Όσο για τα μέτρα ενίσχυσης της εργασίας από την κυβέρνηση, η υποδοχή σε αυτά είναι μεικτή.

Αφενός υπάρχουν θετικά, όπως το γεγονός ότι για να μην κάνουν απολύσεις, μπορούν να έχουν εργαζόμενους σε αναστολή, όμως καλύπτει μόνο μέρος του ονομαστικού μισθού, ενώ αφήνει στον αέρα και τα θέματα της ασφάλισης.

Για αυτό και ο κ. Βαφειάδης τόνισε πως θα πρέπει το κράτος να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, που θα βοηθούν πραγματικά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τις επιχειρήσεις που θέλουν να τις κρατήσουν, αντίθετα διαφημίζουν πράγματα τα οποία δεν έχουν πρακτική ισχύ.

«Δυστυχώς στην ελληνική κυβέρνηση, όλη τη δεκαετία της κρίσης, κάποιοι σύμβουλοι αποφασίζουν τα υπουργεία χωρίς να ξέρουν πώς λειτουργούν η αγορά και οι επιχειρήσεις» ανέφερε.

Καθίζηση στην αγορά μετά το πρώτο άνοιγμα

Ο κ. Βαφειάδης, αναφέρθηκε και στην κίνηση στα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν στις αρχές του Μαΐου, σημειώνοντας πως ενώ υπήρξε κίνηση τις πρώτες μέρες, με κόσμο να βγαίνει να ψηφίζει για πράγματα που ήθελε, στην συνέχεια υπήρξε η απόλυτη καθίζηση. Και αυτό τη στιγμή που είναι χρεωμένοι, είχαν αγοράσει εμπορεύματα και καλούνται να ξαναγοράσουν. Και την ίδια ώρα δεν έχουν απολύτως καμία βοήθεια, ούτε στα ενοίκια, αλλά ούτε και στα δάνεια.

Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση μίλησε μόνο για παρότρυνση προς τις τράπεζες για δάνεια, και δεν τις υποχρέωσε, όπως έκανε με Πράξεις Νομικού Περιεχομένου για άλλους τομείς. «Με ΠΝΠ κλείνουμε, με ΠΝΠ ανοίγουμε, με ΠΝΠ απολύουμε, με ΠΝΠ παίρνουμε, στις τράπεζες και στις εταιρείες ενέργειας δεν βγήκαν ΠΝΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως όσοι προσπάθησαν να πάρουν δάνειο στην Κομοτηνή μέσω της πρώτης φάσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έφαγαν πόρτα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.