Restart Tourism: Ετσι θα γινει η επανεκκινηση στην τουριστικη βιομηχανια

Το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα στήριξης

Το σχέδιο Restart Tourism, για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός στις 25 Μαΐου ξεκινά το yachting. Την Παρασκευή 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, και οι χώροι κατασκήνωσης. Τέλος νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το Α' στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από 20 χώρες. Η πλήρης απελευθέρωση, δηλαδή το στάδιο Β' για τις αφίξεις από το εξωτερικό, έχει προβλεφθεί (εκτός κάποιων εξαιρέσεων) την 1η Ιουλίου. Η άρση των όποιων εξαιρέσεων θα γίνει από τις 15 Ιουλίου.

Σε πρώτο πλάνο τίθεται η ασφάλεια των επισκεπτών της Ελλάδας την επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης του τουρισμού. Συγκεκριμένα ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο ενισχυμένης ικανότητας διαχείρισης κρούσματος στην Ελλάδα. Ένα σχέδιο που όπως εξήγησε εστιάζει σε δυο άξονες.
Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των περιοχών, και στο πλαίσιο αυτό θα ορίζεται συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα ως πρώτο σημείο αξιολόγηση των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή το κάθε κατάλυμα θα διαθέτει συντονιστή, προκειμένου η συνεργασία του γιατρού με τον συντονιστή να βοηθάει στο μέγιστο τη διαχείριση των τυχόν κρουσμάτων που θα προκύψουν και την επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων, με το γιατρό καταλύματος να επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο και την ίδια στιγμή θα υπάρχει μέριμνα για ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά προορισμό και πρόνοια για μεταφορά σε ιατρική δομή αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Τουρισμός για όλους

Το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού εστιάζει μεταξύ άλλων στην τόνωση του κοινωνικού τουρισμού. Συγκεκριμένα ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε την ενίσχυση του, ενώ νωρίτερα οι συναρμόδιοι υπουργοί μίλησαν πιο συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του.

Ο κ. Θεοχάρης ωστόσο ανακοίνωσε στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια και εστίασε στο πρόγραμμα Τουρισμός για όλους. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου και της τόνωση της ζήτησης. Είναι προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία, θα προβλέπει κατ΄ ελάχιστον 4 διανυκτερεύσεις και θα αφορά 250.000 δικαιούχους, όπως είπε.

Στο μεταξύ όσοι επισκέπτες έρχονται στην Ελλάδα, θα κατεβάζουν την νέα εφαρμογή του Visit Greece, η οποία θα περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τους ελληνικούς προορισμούς. Στο σημείο αυτό ο υπουργός υπογράμμισε ότι κονδύλια ύψους 23 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν από τον ΕΟΤ για δράσεις διαφήμισης αλλά και συνδιαφήμισης με Tour Operator's κλπ.

Μέτρα στήριξης

Τέλος για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων ο υπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται η  επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο του 2020 και η μείωση του ενοικίου επιχειρήσεων κατά 40% έως και τον Αύγουστο.

Επίσης οι τουριστικές επιχειρήσεις εντάσσονται και αυτές στο νέο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο, στην ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων, στη μείωση προκαταβολής φόρου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ακόμη στην κατεύθυνση ανακούφισης των επιχειρήσεων του κλάδου εντάσσεται η μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και τα τουριστικά πακέτα και η υλοποίηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την Επιχειρηματική Χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.