Ενισχυτικα μονο για τις τουριστικες περιοχες τα μετρα ενισχυσης για την εστιαση

Επαναλειτουργία με ελλείψεις και αβέβαιο μέλλον για τον κλάδο περιγράφει ο Σπύρος Θυμικιώτης, μέλος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής

Την απογοήτευση των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης από τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέφερε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Σπύρος Θυμικιώτης, μέλος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας. 

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση του κλάδου ο κ. Θυμικιώτης εξήγησε πως αυτά αφορούν σε ένα μόλις κομμάτι του πολυδιάστατου κλάδου της εστίασης, κάνοντας λόγο για μέτρα που αφορούν κυρίως τις τουριστικές περιοχές.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα καταστήματα της εστίασης σε επίπεδο Ροδόπης δεν αναμένεται να επωφεληθούν από τα μέτρα υπογραμμίζοντας ότι «τα μέτρα ενίσχυσης μπορεί να εκπροσωπούν και τουριστικές περιοχές αλλά όχι και την Ροδόπη».

«Εμείς ως νομός δεν έχουμε ισχυρό τουριστικό πρόσημο» εξήγησε γεγονός που θα έπρεπε όπως τόνισε να λειτουργήσει και ως έναυσμα για την τοπική αυτοδιοίκηση για την ενίσχυσή του.
«Αντιλαμβάνομαι ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας» τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι εξαγγελίες σε σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει ο επαγγελματικός κόσμος απέχουν.

«Εν μέσω της καραντίνας ακούσαμε τις εξαγγελίες για τα 800 ευρώ, δεν λάβαμε τίποτα, όπως ακούσαμε για την επιστρεπτέα προκαταβολή, κάναμε αιτήσεις και προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν επαγγελματία που να την έχει λάβει» σημείωσε την ώρα που η επαναλειτουργία των καταστημάτων βρίσκεται προ των πυλών και θα γίνει με ελλείψεις.

Εν αναμονή της ανταπόκρισης του κόσμου

Ο κ. Θυμικιώτης εξέφρασε τον προβληματισμό που διακατέχει τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και την απογοήτευση όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος «για τα δύο μέτρα και σταθμά» που υφίστανται, καθώς και την αβεβαιότητα η οποία υπάρχει και εκφράζεται για το άμεσο μέλλον. «Δεν ξέρουμε τι μέλλον θα υπάρχει, καθώς δεν γνωρίζουμε και την αντίδραση που θα έχει ο κόσμος» δήλωσε τονίζοντας πως «ναι μεν τα δείγματα από τις πλατείες και τα πάρκα είναι ενθαρρυντικά ωστόσο δεν μπορούν να δείξουν αν ο κόσμος θα επιστρέψει στα μαγαζιά».

Ο ίδιος θέλησε ωστόσο να απευθύνει τις ευχαριστίες του προς τον Δήμο Κομοτηνής και τους υπόλοιπους Δήμου της Ροδόπης καθώς όπως σημείωσε «είναι οι μόνοι που μας μίλησαν και δήλωσαν την διάθεση να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν» για να υπογραμμίσει ωστόσο πως και αυτοί «έχουν δεμένα χέρια» καθώς βρίσκονται ακόμα εν αναμονή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Η «μεγάλη πληγή» του παραλιακού μετώπου

Ερωτηθείς και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής, ο ίδιος έκανε λόγο για «μία μεγάλη πληγή». «Οι επαγγελματίες που τα είχαν περίμεναν να τα ξαναπάρουν, ωστόσο με 40 άτομα ανά 1000 τ.μ. καλύτερα να μην ανοίξουν» δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στις απαγορεύσεις που αφορούν στην πώληση αλκοόλ ή την μουσική αμφισβήτησε την «σοβαρότητα» των αποφάσεων.

« Η δημαρχεία έχει δηλώσει ότι θα βγάλει τις εκτάσεις στην κατώτερη τιμή που μπορεί αλλά δεν ξέρω κατά πόσο οι επαγγελματίες είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν εκ νέου σημείωσε» καλώντας τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσουν πιέσεις στο αρμόδιο υπουργείο για την αμεσότερη δυνατή ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.