Χωρις Πειραματικο Γυμνασιο-Λυκειο η Κομοτηνη το 2020

Η δομή, που έχει προταθεί από το ΔΠΘ με τη στήριξη τοπικών φορέων, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του Υπουργείου

Ενδιαφέρον από υφιστάμενες δομές να μετατραπούν σε πειραματικές

Δεν φαίνεται ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, να ιδρύσει νέο πειραματικό Γυμνάσιο Λύκειο στην Κομοτηνή, παρά το αίτημα που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο και έχει υποστηριχθεί από το ΔΠΘ, το Δήμο Κομοτηνής αλλά και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνεται στη λίστα που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για τις προθέσεις του αναφορικά με τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή, μετά από τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των Πρότυπων Σχολείων ήδη από το σχολικό έτος 2020-2021, με τη λειτουργία 28 συνολικά έναντι 24 που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο.

Συνολικά, για το σχολικό έτος 2020-2021, θα λειτουργήσουν: 24 Πειραματικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 10 Πειραματικά Σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 28 Πρότυπα Σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από αυτά, στην Περιφέρεια ΑΜΘ, υπάρχει μόνο ένα, το 1ο Ολοήμερο Πειραματικό  Δημοτικό Σχολείο  Αλεξανδρούπολης, και καμία αναφορά σε πειραματικό Γυμνάσιο Λύκειο στην Κομοτηνή.

Αυτό σημαίνει ότι, εκτός και αν αλλάξει κάτι δραματικά, δεν θα λειτουργήσει καινούρια δομή Πειραματικού Σχολείου στη Ροδόπη από το Σεπτέμβριο, αν και αυτό δεν σημαίνει το τέλος της προσπάθειας.

Ενδιαφέρον από υφιστάμενες δομές για μετάβαση σε Πειραματικό

Και αυτό γιατί το Υπουργείο, που έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή του να αυξήσει το δίκτυο Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., τονίζει πως θα παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε σχολείο της Επικράτειας να υποβάλει αίτηση για τον χαρακτηρισμό του ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. εντός ορισμένης προθεσμίας, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου που θα εξειδικεύει τα σχετικά κριτήρια.

Ερωτηθείς για το θέμα η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, ανέφερε πως όταν είχε γίνει γνωστή η προσπάθεια για την δημιουργία της νέας δομής στη Ροδόπη, υπήρξαν υφιστάμενα σχολεία, τόσο Γυμνάσιο όσο και Λύκειο, που εξέφρασαν ενδιαφέρον για να λειτουργήσουν ως Πειραματικά.

Βέβαια ό,τι είναι να συμβεί θα γίνει σε δεύτερη φάση, μιας και θα πρέπει και να κατατεθεί και να ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο, αλλά και να ανακοινωθεί η πρόσκληση του Υπουργείου και τα σχετικά κριτήρια.

Τι περιλάμβανε η πρόταση

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με την πρόταση που είχε κατατεθεί, στο Πειραματικό σχολείο Κομοτηνής, που θα λειτουργούσε στο χώρο του παλιού Σχολείου Θηλέων, θα δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και διδακτικές μέθοδοι.

Στόχος της πρότασης είναι να προωθηθεί η συμπερίληψη στο πλαίσιο της διαπολιτισμικότητας και της διαχείρισης της ετερότητας, να επιδιωχθεί η υπερκέραση των γλωσσικών εμποδίων και η ειρηνική συνύπαρξη στην πολύγλωσση περιοχή της Κομοτηνής και να επιτευχθεί ο βασικός σκοπός των πειραματικών σχολείων, δηλαδή η συνδρομή στην κάλυψη αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος σε ερευνητικές και επιμορφωτικές ανάγκες και η διάχυση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.