Συνολικη ενισχυση της ΜΕΘ του Σισμανογλειου ζητα ο Δ. Χαριτου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου σχετικά με την ανάγκη αύξησης, εξοπλισμού και στελέχωσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Κύριε Υπουργέ,

Η έκτακτη συγκυρία της πανδημίας που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, κατέστησε προφανή σε όλους την ανάγκη στήριξης και αναβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Όπως και εσείς δημόσια έχετε αναγνωρίσει, οφείλει να αποτελεί πια προτεραιότητα η  ενίσχυση του ΕΣΥ με νέες κλίνες ΜΕΘ και με στόχο η χώρα μας να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, που είναι 12 κλίνες ανά 100.000 πολίτες (αναλογία: 1 κλίνη / 8.333 κάτοικοι). 

Η Περιφερειακή Ενότητα  Ροδόπης απέχει πολύ από τον στόχο αυτό, καθώς, έχοντας πληθυσμό 112.039 κατοίκων,  στο Γενικό Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, διαθέτει μια μόνο ΜΕΘ, που λειτουργεί με 4 κλίνες δηλαδή αναλογία: 1 κλίνη / 28.000 κάτοικοι.

Η συγκεκριμένη μάλιστα ΜΕΘ αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει  προβλήματα υποστελέχωσης και εξοπλισμού,  λόγω των οποίων τον Σεπτέμβριο του 2019 οδηγήθηκε  σε αναστολή  λειτουργίας και κινδύνεψε ακόμα και με οριστικό κλείσιμό της.

Λόγω αυτής της κατάστασης κατά την πρώτη φάση την πανδημίας, για να αντιμετωπισθεί, και πολύ σωστά, τυχόν μεγάλη έξαρση  της πανδημίας στη Ροδόπη, ο σχεδιασμός οδήγησε σε εσωτερικές μεταφορές τμημάτων των μονάδων, καθώς και σε μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας της ΠΕ Ροδόπης. Αποτέλεσμα όλων αυτών  ήταν  όπως σημειώνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι να παρουσιαστούν  δυσλειτουργίες στην αντιμετώπιση χρονίων παθήσεων ή έκτακτων περιστατικών.

Επειδή η πολιτεία οφείλει να διαθέτει επαρκείς μονάδες δημόσιας υγείας ιδιαίτερα ΜΕΘ και να διασφαλίζει την πρόσβαση κάθε πολίτη σ’ αυτές, όχι μόνο κατά την τρέχουσα περίοδο της γενικευμένης υγειονομικής κρίσης, αλλά σε βάση μόνιμη και διαρκή.

Επειδή η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα σε ΜΕΘ,   γεγονός που καθιστά αναγκαία την αύξηση των διαθέσιμων κλινών, τον πλήρη εξοπλισμό τους και την πρόσληψη του αναγκαίου για την λειτουργία τους ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ: 

  1. Προτίθεστε να προβείτε στον εξοπλισμό και στην στελέχωση της ΜΕΘ  του Γενικού Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής με την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της;
  2. Προτίθεστε να δημιουργήσετε νέες ΜΕΘ ώστε ο αριθμός των διαθεσίμων κλινών να  προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού της ΠΕ Ροδόπης;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.