«Δεν δεχομαστε τη χρηση voucher η οποιουδηποτε συμψηφισμου για εκδρομες που δεν εγιναν»

Να δοθεί τώρα λύση ζητά από το Υπουργείο Παιδείας η ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας ΑΜΘ

Στο ζήτημα των σχολικών εκδρομών που ακυρώθηκαν και της μη επιστροφής του συνόλου του καταβληθέντος ποσού από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία αναφέρεται η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΘ, επισημαίνοντας πως δέχεται καθημερινά καταγγελίες για το θέμα.

Ως Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αν. Μακεδονίας – Θράκης γινόμαστε καθημερινά δέκτες καταγγελιών από γονείς και συλλόγους από όλη την περιοχή μας, για τη μη επιστροφή του συνόλου του ποσού που κατέβαλαν στα πρακτορεία για να συμμετάσχουν στις σχολικές εκδρομές τα παιδιά τους (ή και οι ίδιοι ως συνοδοί).

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13-4-2020 ΦΕΚ 84Α/13.04.2020 δεν ξεκαθαρίζει απόλυτα το αίτημά μας για επιστροφή χρημάτων στους γονείς των μαθητών, παρά, όπως προβλέπει, δίνονται voucher κουπόνια στους γονείς (πολλές φορές χωρίς καν ολόκληρο το ποσό) διάρκειας 18 μηνών».

«Είναι δυνατόν, με βάσει και τις εξελίξεις της πανδημίας, να γνωρίζουν οι γονείς αν την επόμενη/ες χρονιά/ές θα γίνουν σχολικές εκδρομές και με ποιες προϋποθέσεις;» διερωτάται η Ομοσπονδία για να διευκρινίσει πως «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα γίνονται μετακινήσεις, αν τα λεωφορεία θα επιτρέπεται να είναι γεμάτα, αν θα μπορούν να μπουν τρία και τέσσερα άτομα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, αν τελικά το τελικό κόστος των εκδρομών εκτιναχθεί στα ύψη, αν οι γονείς θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να συμμετάσχουν σε αυτές, αν οι ίδιοι μαθητές θα μπορούν (βλέπε μαθητές της Γ’ Λυκείου, που του χρόνου θα σκορπίσουν, της ΣΤ’ Δημοτικού κ.ο.κ.)».

Η Ομοσπονδία τονίζει πως «είναι εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης εδώ και δυο μήνες περίπου να αντιμετωπίζει τις σχολικές εκδρομές σαν “πελάτες” ενός πρακτορείου που αποφάσισαν να κάνουν μια εκδρομή και που μπορούν σήμερα να την μεταθέσουν σε  μια άλλη  ημερομηνία.

Επίσης είναι  απαράδεκτο  να «σπρώχνει» η κυβέρνηση Διευθυντές σχολείων, συλλόγους  Γονέων,  εκπαιδευτικούς και μαθητές σε διαπραγματεύσεις με το κάθε πρακτορείο για να βρεθεί  λύση στα χρήματα που έχουν καταβάλει από το υστέρημα τους».

Η ίδια θυμίζει ότι «οι σχολικές εκδρομές είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται ενιαία από το κάθε υπουργείο» για να συμπληρώσει πως «οι εκπαιδευτικές εκδρομές εντός και εκτός της χώρας που φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία του λαού μας και άλλων λαών, θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας».

«Γι' αυτόν το λόγο δεν μπορεί να αποτελούν προνόμιο μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν, αλλά απαιτούμε η συμμετοχή να είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές, με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας. Πρέπει να εξασφαλίζεται χωρίς κανένα εμπόδιο η συμμετοχή όλων των μαθητών στις δραστηριότητες του σχολείου» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Κλείνοντας η ίδια καταθέτει το αίτημα «άμεσα να επιστραφούν όλα τα χρήματα τώρα (με την ίδια μορφή που δόθηκαν) στους γονείς και τους μαθητές  που αναβλήθηκαν οι σχολικές εκδρομές  με  ευθύνη  του  Υπουργείου Παιδείας  και με νέα  ΠΝΠ. Δεν δεχόμαστε τη χρήση voucher ή οποιουδήποτε συμψηφισμού για εκδρομές που δεν έγιναν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.