Με ολα τα μετρα ασφαλειας συνεχιζουν μεσα στην πανδημια τα Αστικα Κομοτηνης

Πλεξιγκλάς, προστατευτικές μάσκες αλλά και νεφελοποιητής επιστρατεύτηκαν για την προστασία των επιβατών

Με όλα τα μέτρα ασφαλείας, τοποθετώντας πλεξιγκλάς, φορώντας μάσκες αλλά και φροντίζοντας για την καθημερινή απολύμανση των οχημάτων τους, συνεχίζουν τις διαδρομές τους τα Αστικά Κομοτηνής, επανερχόμενα σιγά σιγά και αυτά σε μια μορφή κανονικότητας.

Όπως σημειώνουν οι οδηγοί τους, η ανταπόκριση από πλευράς επιβατών, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ήταν πολύ καλή, που προσέχουν και τηρούν τις αποστάσεις φορώντας μάσκες.

Η κίνηση παραμένει μειωμένη για μια σειρά από λόγους, όμως τα Αστικά δηλώνουν έτοιμα να συνεχίσουν να εξυπηρετούν με ασφάλεια τους επιβάτες τους, προσαρμόζοντας τα οχήματα αλλά και τα δρομολόγια ανάλογα με τις ανάγκες.

Μεγάλη η πτώση του τζίρου στα Αστικά

«Όπως όλες οι επιχειρήσεις αυτή την περίοδο, είχαμε μια μεγάλη πτώση τζίρου, καθώς και αναστολή σε ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας, αλλά δεν κλείσαμε» σημείωσε ο πρόεδρος των Αστικών κ. Νίκος Λυκούδης, μιας και μπορούμε να κλείσουμε μόνο με εντολή από το Υπουργείο Μεταφορών, γιατί τα ΜΜΜ είναι κοινωνικό αγαθό.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη, η πτώση του τζίρου ήταν άνω του 90% τις ημέρες των περιορισμών, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, και σιγά σιγά, μετά τη λήξη τους, τις τελευταίες δύο εβδομάδες άρχισε λίγο να βελτιώνεται η κατάσταση, που ακόμα όμως απέχει πολύ από την κανονική λειτουργία των Αστικών.

Έτσι παρόλο που υπήρξε μια αύξηση της κίνησης, κυρίως λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων, και με αυτή της μεταφοράς μαθητών σε μικρότερα όμως γκρουπ για λόγους υγείας, πάλι η μείωση είναι υψηλή, στο 60% σε σχέση με πέρυσι.

Την κίνηση επηρεάζει και το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές, που συνέβαλλαν και στην τοπική οικονομία, δεν βρίσκονται πια στην πόλη μας.

«Προσπαθούμε να ανταπεξέρθουμε, και έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο την αύξηση των δρομολογίων, όσο αφορά και τη συχνότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες» σημείωσε με τα δρομολόγια, εκτός αυτά της Πανεπιστημιούπολης, να γίνονται κανονικά.

Βέβαια δεν υπάρχει η απαιτούμενη επιβατική κίνηση, όμως το γεγονός ότι πρέπει να γίνει και η μεταφορά των μαθητών, δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια.

«Φαντάζομαι ο κόσμος θα είναι φοβισμένος, λίγο μαζεμένος, αλλά προσπαθούμε να τους προστατεύσουμε όσο μπορούμε» ανέφερε.

Μέτρα προστασίας για επιβάτες και οδηγούς

Όσο για τα μέτρα προστασίας, έχουν τοποθετήσει στα οχήματά τους προστατευτικό πλεξιγκλάς για την προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και των επιβατών.

Η χρήση μάσκας, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, είναι υποχρεωτική τόσο για τους επιβάτες όσο και τους εργαζόμενους, κάτι που τηρείται εκατέρωθεν.

Επίσης έχουν αγοράσει ένα τελευταίας τεχνολογίας νεφελοποιητή, ο οποίος απολυμαίνει το εσωτερικό των οχημάτων, παράγοντας σταγονίδια οξυγόνου, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την καταπολέμηση και άλλων ιών, βακτηριδίων και μυκήτων.

Τα Αστικά Κομοτηνής θα κάνουν καθημερινά χρήση αυτού του μηχανήματος, για την επιπλέον προστασία τόσο του προσωπικού, όσο και των επιβατών.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν καλή, σημείωσε ο κ. Λυκούδης, και ακολουθεί τις οδηγίες για τις μάσκες και τις αποστάσεις χωρίς προβλήματα.

«Είναι μια καινούρια κατάσταση, πρωτόγνωρη για όλους μας, αλλά αν τηρούμε τους κανόνες και τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να περνάμε, όπως φαίνεται,  πιο ανώδυνα αυτή την πανδημία» ανέφερε.

Με δεδομένο πάντως πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα καθυστερήσει, φαίνεται ότι έχουμε ακόμα δρόμο για την πλήρη άρση των μέτρων και οι ιθύνοντες του Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής, περιμένουν την πορεία των εξελίξεων, και τις οδηγίες για να κινηθούν ανάλογα.

Αύξηση δρομολογίων αν υπάρξει ανάγκη

«Ομολογουμένως η δουλειά είναι πιο δύσκολη με τα μέσα προστασίας» παραδέχθηκε ο κ. Λυκούδης για να ξεκαθαρίσει ωστόσο πως «αυτό που πρέπει να γίνει, γίνεται και έχουμε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τα οποία είναι ότι η πληρότητα του οχήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50%, και να μην γίνεται αλόγιστη χρήση του κλιματιστικού εντός του οχήματος, και να υπάρχει παράθυρο ή ανακύκλωση, ώστε να φέρνει φρέσκο αέρα από έξω».

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλά ζητήματα με την πληρότητα λόγω και της μείωσης της κίνησης, σύμφωνα με τον Πρόεδρος, όμως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από το Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί αν ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του Πανεπιστημίου, θα ξεκινήσει ξανά η μεταφορά των φοιτητών από και προς την Πανεπιστημιούπολη, όπου η πληρότητα των δρομολογίων συνήθως είναι στο μέγιστο.

Αυτό σημαίνει τουλάχιστον διπλασιασμό των δρομολογίων που ίσχυαν, για αυτό και ο κ. Λυκούδης τόνισε πως θα κάνουν προσπάθεια όταν έρθει η ώρα με την διοίκηση του ΔΠΘ. «Αφού πρόκειται για ασφάλεια και την υγιεινή των νέων ανθρώπων, θα φροντίσουμε να ανταποκριθούμε ο καθένας από την δική του πλευρά» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Λυκούδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.