Θα επανελθει στο Περιφερειακο ΑΜΘ το θεμα του εργοστασιου Ηλεκτροπαραγωγης στη ΒΙΠΕ Κομοτηνης

Με οριακή πλειοψηφία, και μετά από θυελλώδη τηλεδιάσκεψη, ανακλήθηκε η έγκριση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Χρήστος Χατζηπέμου
«Δεν είμαστε αρνητικοί στην επένδυση, πρέπει όμως να μάθουμε όλες τις παραμέτρους της, και για την υγεία των κατοίκων και για το μέλλον της ΒΙΠΕ Κομοτηνής»

Την ανάκληση της 89/2020 απόφασης του, με την οποία παρείχε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής από την ΤΕΡΝΑ ΑΕ, και την επανεισαγωγή του θέματος με παροχή διευκρινίσεων, αποφάσισε οριακά, και μετά από μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ το βράδυ της Τρίτης 19 Μαΐου.

Στόχος των παρατάξεων που ζήτησαν, και πέτυχαν την ανάκληση αυτή, είναι να ζητηθούν, τόσο από την ίδια την εταιρεία, όσο και από την αρμόδια Δ/ση Ανάπτυξης, εξηγήσεις για το ζήτημα με ταυτόχρονη επανυποβολή πρόσκλησης προς το κοινό και τους φορείς να μελετήσουν τους περιβαλλοντικούς όρους και να εκφράσουν την άποψή τους.

Το θέμα της ανάκλησης είχαν αιτηθεί να συζητηθεί οι παρατάξεις της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, της Περιφερειακής Σύνθεσης και της ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΑΜΘ, εκφράζοντας επιφυλάξεις και για την εγκυρότητα της απόφασης που είχε εκδοθεί στο προηγούμενο συμβούλιο, που είχε γίνει δια περιφοράς.

Ουσιαστικά και τυπικά προβλήματα με την απόφαση

Όπως σημείωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Χατζηπέμου, με εισήγησή του, ότι υπήρξε σημαντική ακυρότητα της απόφασης που είχε εκδοθεί.

Και αυτό γιατί στην αρχική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Ζιμπίδη, εισήγαγε τροποποίηση, με ξεχωριστό κείμενο , ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, στο οποίο τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν τρείς σταθμοί μέτρησης, αντί για δύο.

Ο κ. Χατζηπέμου σημείωσε πως η παράταξη «Περιφέρεια σε Δράση» με επικεφαλής τον κ. Σιμιτσή, είχε συναινέσει στο 3ο ΠΣ (το πρώτο που είχε γίνει δια περιφοράς) για αναβολή του θέματος, μεταστρέφοντας όμως τη θέση της στο 4ο Περιφερειακό Συμβούλιο, συντασσόμενη με την εισήγηση Τσαλικίδη, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να ψηφιστεί, οριακά, η έγκριση της ΜΠΕ.

«Όμως» εξήγησε ο κ. Χατζηπέμου «ψηφίστηκε μόνο η εισήγηση. Η τροποποίηση, που σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ΠΣ, θα έπρεπε κι αυτή να τεθεί σε ψηφοφορία, δεν ετέθη ποτέ, και δεν λήφθηκε υπόψη, οπότε δεν τέθηκε σε ψηφοφορία».

Αφού αναλύθηκαν όλα αυτά, μαζί με τις υπόλοιπες θέσεις που είχε καταθέσει η παράταξη της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» στην εισήγησή της, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, σημείωσε ο κ. Χατζηπέμου, αποφάσισε να αποσύρει το θέμα, προβάλλοντας την άποψη ότι δεν ήταν συμβατός ο τίτλος του θέματος με την εισήγησή του.

Αυτό δημιούργησε μεγάλη ένταση κατά τη διαδικασία, γιατί ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να θέτει τα θέματα προς ψηφοφορία, όπως και αν τίθονται αυτά. Έτσι στο πλαίσιο της ψηφοφορίας, πάλι με οριακή πλειοψηφία, αποφασίστηκε η ανάκληση της απόφασης ΠΣ 89/2020.

Θα επανέλθει πιο ολοκληρωμένα η πρόταση

Αυτό θα δώσει την ευκαιρία σύμφωνα με τον κ. Χατζηπέμου, να έρθει εκ νέου προς ψήφιση η πρόταση πιο ολοκληρωμένα. Να δοθούν οι εξηγήσεις, και από την ίδια την ΤΕΡΝΑ, αλλά και ειδικούς επιστήμονες και συλλογικούς φορείς, ώστε να εκθέσουν την άποψη τους κατά πόσο το εργοστάσιο θα δημιουργήσει προβλήματα και στους γύρω κατοίκους και στην Κομοτηνή.

Επίσης ανάμεσα στα ερωτήματα που έχουν θέσει ως παράταξη είναι κατά πόσο, μετά την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, θα είναι δυνατή η επέκταση υφιστάμενων επενδύσεων στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής ή η εγκατάσταση νέων επενδύσεων.

Και αυτό γιατί όπως σημείωσε ο κ. Χατζηπέμου, οι τιμές ρύπων από το σταθμό ρύπων της ΔΕΗ για το 2018, ανέφεραν μέγιστη ωριαία τιμή 95,40μg/m3 διοξειδίου του Αζώτου, με μέγιστη επιτρεπόμενη τα 200 μg/m3.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ένα νέο μεγαλύτερο εργοστάσιο θα διπλασίαζε το ποσοστό των ρύπων στην ατμόσφαιρα, κάνοντας απαγορευτική την εγκατάσταση οποιασδήποτε παρόμοιας ή άλλης επένδυσης στο χώρο.

Όσο για τις αναφορές για τις θέσεις εργασίας, θεώρησε πως ασκήθηκε μια δημαγωγία επί του θέματος, σημειώνοντας πως «60 θέσεις εργασίας που προβλέπει η ΤΕΡΝΑ για αυτή τη μονάδα, δεν είναι πια και μονάδα μεγάλης έντασης εργασίας».

«Όλη αυτή η διαδικασία έγινε με μια ιδιαίτερη βιασύνη, δεν ξέρω στο πλαίσιο ποιων πιέσεων προς την διοίκηση ήρθε το θέμα αυτό με τέτοια βιασύνη, εν μέσω κορωνοϊού, χωρίς να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι αρμόδιες φορείς και κανένας για το θέμα» σημείωσε.

Θέλησε πάντως να ξεκαθαρίσει πως ως παράταξη  δεν είναι αρνητικοί στην επένδυση, ζητούν όμως να μάθουν όλες τις παραμέτρους της, και για την υγεία των κατοίκων και για το μέλλον της ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύει πως θα πρέπει να εισακουστεί και η άποψη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, και αν χρειαστεί να αναζητηθούν λύσεις, όπως η τοποθέτησή της σε άλλη περιοχή της Ροδόπης, τότε αυτό να γίνει.

«Θα έπρεπε η εταιρεία να είναι παρούσα, να δεσμευτεί δια των εκπροσώπων της αν κάτι πρέπει να αλλάξει, και να υπάρξει πρόληψη ώστε οι ρύποι να μην είναι επιβαρυντικοί προς την υγεία των πολιτών» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.