Στην ΔΕΗ εχει «κολλησει» η κατασκευη του αγωγου υδρευσης απο το Φραγμα Γρατινης

Νότης Χαραλαμπίδης: «Η αλλαγή της Κυβέρνησης και ο κορωνοϊός καθυστέρησαν την προγραμματική σύμβαση»

Συνεχείς επαφές από τη ΔΕΥΑΚ με την εταιρεία για να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες

Στην καθυστέρηση εύρεσης κοινού τόπου για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΗ, έχει κολλήσει η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης από το Φράγμα Γρατινής στο Υδραγωγείο Κομοτηνής, ο οποίος έχει σαν στόχο να δώσει λύση στο θέμα της παροχής νερού για την πόλη της Κομοτηνής.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο για τον τροφοδοτικό αγωγό μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γρατινής εντάχθηκε τον Αύγουστο του 2019 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ, με χρηματοδότηση 6 εκ. ευρώ, ενώ οι Περιβαλλοντικοί όροι του έργου έχουν εγκριθεί από τον Νοέμβριο του 2018.

Όλα λοιπόν είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το έργο, όμως έχει «κολλήσει» στην προγραμματική σύμβαση για την παροχή του  νερού, που πρέπει να υπογραφεί πριν μπουν οι μπουλντόζες.

Συνεχείς οι επαφές με τη ΔΕΗ

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νότης Χαραλαμπίδης, πρέπει να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΗ, για την πραγματοποίηση του έργου.

Όμως η αλλαγή της Κυβέρνησης στην αρχή, και η κρίση του κορωνοϊού στη συνέχεια, καθυστέρησε τις διαδικασίες, και αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΚ βρίσκεται σε αλληλογραφία με την εταιρεία, ώστε να ολοκληρωθεί η σύνταξη της σύμβασης.

Για αυτό και πιέζουν, ενώ βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με την εταιρεία ώστε να μπορέσουν να λύσουν τις όποιες δυσκολίες και να προχωρήσει το έργο.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαραλαμπίδης, το έργο είναι ενταγμένο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί η προγραμματική Σύμβαση με την ΔΕΗ, για αυτό και θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαδικασίες για να μπορέσει το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31-12 2023, όταν και ολοκληρώνεται η τρέχουσα προγραμματική περίοδος.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός

Να υπενθυμίσουμε πως ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή αντλιοστασίου κοντά στο φράγμα, και αγωγούς σχεδόν 12 χιλιομέτρων μέχρι το υδραγωγείο Κομοτηνής.

Μέσω αυτών, θα παρέχεται συμπληρωματικά η απαιτούμενη ποσότητα νερού για την υδροδότηση του Δήμου Κομοτηνής κυρίως κατά την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου, μιας και αναμένεται να παρέχει περίπου 2,5 εκατ. μ3 νερό ετησίως ή περίπου 500.000 μ3/μήνα για τη συμπληρωματική κάλυψη των αναγκών ύδρευσης του Δήμου Κομοτηνής, κάτι που θα καθοριστεί με την επίμαχη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΥΑ Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.