Αναμνησεις απο την καραντινα

Του Σταύρου Παπαναστασίου*

Η ανακοίνωση της αυστηρής καραντίνας με βρήκε στη Μαρώνεια όπου ζούσα μια απλή ζωή, με τα σκυλάκια μου, με περιπάτους, χωρίς εφημερίδες, διαδίκτυο και πολιτικές συζητήσεις. Ήμουν αποτοξινωμένος από τα κοινά, ήμουν ήσυχος και στο καφενείο συζητούσαμε για το λάδι, το βαμβάκι, τα ψάρια και το κυνήγι.
Η καραντίνα με ανάγκασε να μεταφερθώ στην Κομοτηνή, να αλλάξω τρόπο ζωής και να ενημερώνομαι καθημερινά για τη δραστηριότητα των κρατούντων από τις «κουτσουρεμένες» εφημερίδες και τα αναιμικά δελτία των ΜΜΕ.

Ήταν βασανιστική δοκιμασία ο μονόλογος των κρατούντων που βρήκαν ευκαιρία, λόγω έλλειψης ειδήσεων να βομβαρδίζουν τα ΜΜΕ με δελτία τύπου για τη δραστηριότητα τους.

Έμαθα, λοιπόν, για την καταδρομική επιχείρηση του δημάρχου για να αποκτήσει το μπαγιάτικο φως. Το τοποθέτησε, κατά δήλωση του, στο υψηλότερο σημείο της δημαρχίας αλλά φαίνεται ότι δεν είχε ισχύ για να τον φωτίσει αρκετά γιατί σε λίγες μέρες έβαλε αυτογκόλ δηλώνοντας ότι σκέφτεται να αναθέσει σε ιδιώτες το έργο της συλλογής απορριμμάτων. Δεν ρωτήθηκε βέβαια αν το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο και θα επιμεριστεί στους δημότες ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού τους. Το έργο αυτό μερικώς ξαναπαίχτηκε με την ανάθεση της διατήρησης του σκουπιδότοπου σε ιδιωτική εταιρεία. Με πενταπλάσιο κόστος και πρώτη αύξηση φέτος των τελών καθαριότητας κατά 16%.

Εναγωνίως έψαχνα καθημερινά την αντίδραση της δημοτικής αντιπολίτευσης στις σκέψεις αυτές του δημάρχου. Άκρα του τάφου σιωπή. Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε ένα φοβερό ερώτημα, μέσω των ΜΜΕ, πότε θα διοριστεί ο συνήγορος του δημότη. Αυτό τον ενδιέφερε τον άνθρωπο. Συμπεραίνω, γνωρίζοντας και τη λειτουργία στο παρελθόν των παλιών διοικήσεων του δήμου, ότι τη θέση αυτή την έταξαν σε ημέτερο του. Μοιράζονται τα ρουσφέτια, όλα καλώς καμωμένα και η σιωπή καλύπτει τα πάντα.

Υπάρχει όμως και άλλη αντιπολίτευση, αλλά και αυτή δε μίλησε.
Για την παράταξη την προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ η σιωπή είναι αναγκαστική γιατί όλη η δραστηριότητα περιορίζεται στην προβολή του Βουλευτή. Ο πλέον φωτογραφημένος πολιτικός της περιοχής, όλη την περίοδο της καραντίνας, επισκεπτόταν επιχειρήσεις και φορείς για να βγει φωτογραφίες και να δημοσιευτούν την άλλη μέρα στις τοπικές εφημερίδες. Έτσι πήγε στο Νοσοκομείο, συμφώνησε σε όλα με την καινούρια διοικήτρια και μετά από δυο μέρες απομακρύνθηκαν τα δύο αιρετά μέλη του ΔΣ.

Πήγε στη ΔΕΥΑΚ. Φωτογραφήθηκε με τον πρόεδρο, συζήτησαν αγαπημένοι, και δεν τον ρώτησε, σαν αριστερός που είναι, γιατί καταργήθηκε η χαμηλότερη τιμή χρέωσης ανά κυβικό νερού που αφορά τους μικρούς καταναλωτές. Δε ρώτησε πόσες χιλιάδες λογαριασμοί είναι απλήρωτοι και τι μέτρα είσπραξης λαμβάνονται. Πόσα δάνεια της εταιρείας υπάρχουν, αν εξυπηρετούνται ή αν το παλιό δάνειο από το παρακαταθηκών πλησιάζει να διπλασιαστεί με τις απλήρωτες δόσεις. Δεν ρώτησε πώς μοιράζονται οι απευθείας αναθέσεις μελετών. Με σειρά σε όλους τους Κομοτηναίους μελετητές ή τη μερίδα του λέοντος παίρνει εκλεκτός; Γιατί μονιμοποίησαν διοικητικούς ενώ η επιχείρηση έχει ανάγκη από τεχνικούς. Οι φωτογραφίες, όμως, δημοσιεύτηκαν και ο λαός πιστεύει ότι ο βουλευτής ασχολήθηκε με τα συμφέροντα του.

Διάβασα και δημοσίευμα της εφημερίδας σας, όντως προχωρημένο, με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μειονότητα. Τα δυο στελέχη του κόμματος φαίνεται ότι την περίοδο που είχαν την κυβέρνηση για 5 χρόνια, που είχαν κατά την πρώτη θητεία, το 80% της μειονοτικής ψήφου, δεν παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα του αρμόδιου υπουργείου, όταν παράγοντες του δήλωναν δημοσίως ότι διέσπασαν τη μειονότητα και οι Αλεβήτες είναι με την Ελλάδα.

Σταματώ εδώ τις αναμνήσεις μου από τη δύσκολη αυτή περίοδο αλλά ήθελα να τις εξωτερικεύσω γιατί προσωπικά δεν θέλω να με εμπαίζουν. Αύριο φεύγω στη Μαρώνεια. Εκεί θα είμαι ευτυχισμένος. Σας συμπονώ που θα εξακολουθείτε να είστε αναγκασμένοι να διαβάζετε καθημερινώς τα δελτία τύπου που σας αποστέλλουν οι κρατούντες.

Από τις θαυμάσιες κορυφές γύρω από τον  Ίσμαρο θα προσπαθήσω να αποτοξινωθώ ξανά από τα κοινά. Ελπίζω να τα καταφέρω μόνος μου χωρίς ψυχολογική στήριξη.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
 
*Ο Σταύρος Παπαναστασίου είναι συνταξιούχος Οδοντίατρος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.