Αντιπολιτευομενοι, κ. Κεραμεως;

Της Έκδοσης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε χθες την πρωινή τηλεοπτική συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο OPEN αναφορικά με τα ανοιχτά ζητήματα της εκπαίδευσης στη μετά κορωνοϊού εποχή.
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι μας εντυπωσίασε η απάντηση σε ερώτηση που δέχτηκε για το ζήτημα της τοποθέτησης καμερών εντός των σχολικών αιθουσών που έχει ξεσηκώσει δριμείες αντιδράσεις από την εκπαιδευτική, και όχι μόνο, κοινότητα.
 
Αντιδράσεις μάλιστα που πέραν των σχετικών ανακοινώσεων που προηγήθηκαν και επαναλήφθηκαν στις αρχές της εβδομάδας από τους κατά τόπους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και λοιπούς φορείς, εκφράστηκαν, επίσης εκ νέου χθες, Τρίτη, στις σχετικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις εκπαίδευσης, μεταξύ αυτών και στην Κομοτηνή.
 
Μας εντυπωσίασε λοιπόν, και δεν εννοούμε θετικά, η άποψη της κ. Κεραμέως, η οποία είπε τα εξής: 
 
«Η κυβέρνηση δεν μίλησε ποτέ για κάμερες, η κυβέρνηση είπε ότι από τη στιγμή που η πολιτεία, προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μένουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής τους υγείας, αλλά και της δημόσιας υγείας, είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να τους βρίσκει πρόσβαση στην εκπαίδευση» για να συνεχίσει επίσης ως εξής:
«Δεν μίλησε κανείς για κάμερες, αυτά είναι αντιπολιτευτικά παιχνίδια κάποιων επειδή δεν έχουν απαντήσεις στα μείζονa αυτά προβλήματα. Εμείς είπαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα στα σχολεία μέσω συστήματος τηλεκπαίδευσης που λειτούργησε τόσο καλά τους τελευταίους δυο μήνες, να υπάρχει ταυτόχρονη μετάδοση της διδασκαλίας».
 
Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εγκατάσταση κάμερας στα σχολεία και, σύμφωνα με την ίδια, έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης, για να τονίσει επίσης πως η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης των μαθημάτων βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια των καθηγητών βάση των οδηγιών που έχουν δοθεί.
 
Δεν θα αμφισβητούσaμε ουδόλως τα λεγόμενα και την «καλή θέληση» της κ. Κεραμέως, αν και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καταλάβει τελικά πώς ακριβώς θα γίνεται η μετάδοση τούτη. Οφείλουμε ωστόσο να εγείρουμε ερωτήματα ως προς τον «αντιπολιτευτικό ρόλο» που σύμφωνα με τις δηλώσεις της ίδιας κρύβεται πίσω από τις αντιδράσεις και όσων μιλούν για κάμερες στα σχολεία, ήτοι τους εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους γονείς που έχουν εκφραστεί και σε ατομικό επίπεδο δια των  socialmedia όλο αυτό το διάστημα, και λοιπών συλλογικοτήτων που επίσης υιοθέτησαν τις αντιδράσεις αλλά και τις θέσεις –γιατί υπάρχει σειρά κατατεθειμένων προτάσεων τουλάχιστον από πλευράς των εκπαιδευτικών– των αντιδρώντων.
 
Εκτός αν οι αντιδράσεις αυτές που έχουν εκφραστεί δημοσίως και μάλιστα ποικιλοτρόπως δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της Υπουργού, που σε αυτή την περίπτωση πολύ λυπούμαστε, δεδομένων και των προαναφερθεισών προτάσεων που καλό θα ήταν να λάβει υπόψιν το Υπουργείο.
 
Αφήστε δε που αν θεωρήσουμε ότι το σύνολο των αντιδρώντων που έχουν εκφραστεί έχουν ρόλο αντιπολιτευτικό και στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση, θα πρέπει να αρχίσουμε να αμφισβητούμε τα ποσοστά των πολιτών που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κρίνουν ως θετικότατο το έως τώρα έργο της κυβέρνησης. Διότι αν προσθέσουμε γονείς, εκπαιδευτικούς και τις λοιπές συλλογικότητες που αντιδρούν, οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
 
Να σημειώσουμε δε επίσης ότι χθες, κοινοποιήθηκε στην ΟΙΕΛΕ έγγραφο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετά από την αναφορά που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η ΟΙΕΛΕ, και το οποίο απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να αποστείλουν τις θέσεις και τις απόψεις τους για την αναφορά, ιδίως δε για την αναστολή της διαδικασίας της απευθείας μετάδοσης των μαθημάτων.
 
Και εκεί μάλλον αντιπολίτευση!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.