Συμπαραστατης στους αγωνες του Δημου Μαρωνειας Σαπων ο Δ. Χαριτου

Οι αποζημιώσεις των αγροτών, αλλά και οι προτεραιότητες του Δήμου συζητήθηκαν στη συνάντηση του βουλευτή με τον Ντίνο Χαριτόπουλο

Τον Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνο Χαριτόπουλο επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας 18 Μαΐου ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, για να ενημερωθεί για τα προβλήματα και τις προτεραιότητες του Δήμου, αλλά και τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο υπεύθυνος ΣΥΡΙΖΑ Σαπών κ. Χ. Αυγερίδης, ο κ. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της αποζημίωσης των αγροτών από τις χαλαζοπτώσεις, αλλά και των πληγέντων από την περυσινή θεομηνία.

Συνολικά έγιναν περίπου 500 αιτήσεις από Δημότες Μαρωνείας Σαπών για αυτή, όμως με βάση τα κριτήρια δικαιώθηκαν μόλις 22-23 από αυτές, με 48.000 να πιστώνονται στα βιβλιάρια των δικαιούχων.

Όμως θεωρεί πως τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά, αφήνοντας πολλούς εκτός, για αυτό και ζήτησε παρέμβαση για να γίνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια. Επίσης τόνισε πως είναι απαραίτητη η δημιουργία κτηματολογικού γραφείου, μιας και το υποθηκοφυλακείο ασχολείται με σοβαρά και ιδιαίτερα ζητήματα, αλλά και η επαναλειτουργία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, για το οποίο ήδη έχει κάνει παρέμβαση ο κ. Χαρίτου.

«Η κρίση του κορωνοϊού ανέδειξε ότι επιβάλλονται πλέον αυτά τα υποκαταστήματα και για λόγους αποσυμφόρησης και εξυπηρέτησης, ενώ φαίνεται και η ανισομέρεια που υπάρχει στη Ροδόπη, με το ανατολικό τμήμα να ‘κουτσαίνει’ στον τραπεζικό τομέα» ανέφερε.

Επίσης έκανε αναφορά και στο πρόβλημα της ύδρευσης, αλλά και αιτήματα για την επαναφορά ή και την ίδρυση δημόσιων δομών στην περιοχή. Ευχαρίστησε δε τον κ. Χαρίτου για την επίσκεψή του, τονίζοντας πως τον θεωρεί συμπαραστάτη στους κοινούς αγώνες για την περιοχή.

Παρεμβάσεις για ζητήματα του Δήμου

Ο βουλευτής από την πλευρά του τόνισε πως οι Δήμοι της χώρας, όπως ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βάρος στη διάρκεια της πανδημίας, σε τομείς όπως η καθαριότητα και οι απολυμάνσεις. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «στη δεύτερη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε θα σηκώσουν ακόμη μεγαλύτερο. Οι απώλειες εσόδων του Δήμου, λόγω της μετάθεσης καταβολής των δημοτικών τελών, των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου που τρέχουν, θα έπρεπε να είχαν ήδη καλυφθεί οικονομικά από την κυβέρνηση, δυστυχώς όμως άρχισαν ήδη επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου».

Ο βουλευτής υπενθύμισε την παρέμβαση που είχε κάνει στα μέσα Απριλίου στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο με ερώτησή του για την έκτακτη ενίσχυση των Δήμων της ΠΕ Ροδόπης, λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων και της πληθυσμιακής τους σύνθεσης και δήλωσε «χαίρομαι γιατί ο υπουργός Εσωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα δεσμεύτηκε για έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων της ΑΜ-Θ με 5 εκ. ευρώ», ενώ απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε «καταλαβαίνω ότι αυτό το κονδύλι δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες των Δήμων, όμως από τη μεριά μου θα συνεχίσω να πιέζω για την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των Δήμων της Ροδόπης».

Όσο για τις προτεραιότητες του Δήμου, στην ύδρευση, το κτηματολογικό γραφείο, το υποκατάστημα Εθνικής κτλ., εξέφρασε την υποστήριξή του λέγοντας ότι βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση και ότι χρειάζεται να  αναληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για όλα τα παραπάνω, ενώ ενημέρωσε τον δήμαρχο για πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί.

Ο βουλευτής υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του για να αρθούν οι αδικίες σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών των Σαπών που επλήγησαν το 2018 και εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός κος Βορίδης. Ενώ κατά τον ίδιο τρόπο εξαιρέθηκαν από τον υπουργό και οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις ιώσεις το 2018. Εκτός οικονομικής στήριξης βρέθηκαν τις μέρες της πανδημίας και οι κτηνοτρόφοι των Σαπών, που επλήγησαν λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν, θέμα για το οποίο ο βουλευτής αναμένει τις απαντήσεις του υπουργού στις παρεμβάσεις και στις ερωτήσεις του.

Τέλος για τις ζημιές σε οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 10ης Ιουλίου 2019, ανέφερε «το θέμα είναι σε γνώση του υπουργού γιατί κατατέθηκε ερώτηση εκ μέρους μου με την οποία ζητήθηκε να διευρυνθούν τα κριτήρια για τις αποζημιώσεις, ώστε πράγματι να ενταχθούν περισσότεροι πολίτες, ενώ ένας μικρός αριθμός πληγέντων έχει ήδη αποζημιωθεί». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.