Ξανανοιγει τις πορτες του το Κλειστο Γυμναστηριο Κομοτηνης

Οδηγίες και κανόνες για τις προπονήσεις

Η  ΔΚΕΠΠΑΚ ανακοινώνει την επαναλειτουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου Κομοτηνής, από την Τετάρτη 20 Μαΐου, με τις νέες συνθήκες που επιβάλει η προστασία από την πανδημία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σε αυτή τη φάση, επιτρέπεται η προσέλευση σε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις σε:

  • αθλητές/τριες των Σωματείων
  • υποψήφιους/ες των πανελλαδικών εξετάσεων που εξετάζονται σε αγωνίσματα για την εισαγωγή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές κ.α.).

Τα Κλειστά Γυμναστήρια εντός των Σχολικών Μονάδων παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που επιβάλλονται, οι χρήστες θα πρέπει να κάνουν τα εξής:

Προ-αγωνιστικός Ιατρικός Έλεγχος

Ο προ-αγωνιστικός ιατρικός έλεγχος είναι σημαντικός πριν ξεκινήσει ο κάθε αθλητής/τρια προπονήσεις, μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα αποχής και πανδημίας. Όλοι οι αθλητές/τριες και αθλούμενοι της Β΄ Φάσης θα πρέπει να προσκομίσουν σχετική ιατρική βεβαίωση ότι είναι κλινικά υγιείς, η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα ιατρού. Εάν κάποιος έχει νοσήσει από Covid-19 και επιθυμεί να αθληθεί εντατικά, η ιατρική εξέταση θα πρέπει να γίνεται ειδικά από καρδιολόγο, καθώς ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες. Σχετικές οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Παρόμοια έντυπα θα αφορούν και όσους/ες μετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μόλις ανακοινωθούν οι σχετικές ημερομηνίες.

Πρόσβαση στην προπόνηση

Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχει μία είσοδος και έξοδος, στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ.

Οργάνωση προπονήσεων

Το πρώτο διάστημα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα.
Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αθλητών, κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20΄ μεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ.

Ο προγραμματισμός των προπονήσεων να γίνεται έτσι ώστε σε κάθε μία ώρα προπόνησης να αναλογούν 75’-90’ λεπτά χρήσης της εγκατάστασης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος (π.χ. 20΄) για την έξοδο και είσοδο των αθλητών, την απολύμανση των χώρων, όπου απαιτείται και την αποφυγή συνάντησης των εισερχόμενων με τους αθλητές που εξέρχονται από την αθλητική εγκατάσταση.

Στις πρώτες προπονήσεις είναι σκόπιμο οι προπονητές να αφιερώνουν 15’-20’ στην αρχή για να περιγράφουν και να εξηγούν στους αθλητές τις νέες συνθήκες προπόνησης και τις νέες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν, αφού συμβουλευθούν τις Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού
Η χρήση μπάλας είναι αποκλειστικά ατομική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες, ούτε χρησιμοποιούν μπάλα άλλου συμπαίκτη.

Σε γκρουπ αθλητών προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να μένουν σταθερές και να μην αλλάζουν.

Τελικές Οδηγίες

Η εξειδίκευση των μέτρων ανά άθλημα γίνεται σε συνεργασία με τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες.  Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητη ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τον συνάνθρωπό τους από τη σοβαρή απειλή της λοίμωξης COVID-19. Η ιατρική ομάδα της κάθε ομοσπονδίας θα πρέπει να ενημερώνεται για τα νέα δεδομένα και να αναφέρει άμεσα στον ΕΟΔΥ και στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα COVID-19 σε αθλητή ή συνεργάτη της ομοσπονδίας.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα παρακολουθεί συνεχώς τη δυναμική της επιδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι παρών και θα προσαρμόζει τα μέτρα στις νέες καταστάσεις, εκδίδοντας, όποτε κριθεί αναγκαίο, νέες οδηγίες. Χρήσιμες πληροφορίες, έντυπα, νομοθεσία κ.α. αναφορικά με τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό που σχετίζονται με τον κορωνοϊό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ, στην ενότητα «Αθλητισμός & COVID-19» https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports η οποία ενημερώνεται σε καθημερινή βάση. Για τυχόν ερωτήσεις και/ ή περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Επίσης, τα έντυπα που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να συμπληρωθούν, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Δήμου Κομοτηνής komotini.gr από όπου οι χρήστες μπορούν να τα κατεβάσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.