Κτημα Κικονες: Απο τη Θρακη στα καλυτερα εστιατορια του εξωτερικου

Τα αδέρφια Μελίνα και Βασίλης Τάσσου αναβιώνουν με το «Κτήμα Κίκονες» την αμπελουργική ζώνη της Μαρώνειας, με κριτήρια την ποιότητα και τη λεπτομέρεια

Αν ένα εστιατόριο fine dining στο Τόκιο επέλεγε ένα μόνο ελληνικό κρασί για να εντάξει στη λίστα του θα ήθελαν να είναι το δικό τους. Όνειρο που δεν είναι και τόσο μακρινό, αφού ήδη τα κρασιά τους σερβίρονται σε εστιατόρια υψηλών αξιώσεων σε Αγγλία, Ελβετία και Ντουμπάι, με τους σομελιέ μάλιστα να μην μπορούν να επιλέξουν ποιο είναι το καλύτερο. Είναι ενδεικτικό πως πρόσφατα συμμετείχαν σε τυφλή γευστική δοκιμή σε εστιατόριο του Λονδίνου με 3 αστέρια Michelin και η ομάδα των σομελιέ δεν μπορούσε να επιλέξει ένα μόνο κρασί τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι οίνοι τους έχουν λάβει μέχρι στιγμής 25 μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς. Τα αδέρφια Μελίνα και Βασίλης Τάσσου, από το «Κτήμα Κίκονες» λίγο έξω από την Κομοτηνή, έχουν βαλθεί να αποδείξουν πως το ελληνικό κρασί και δη το θρακιώτικο, μπορεί να βρίσκεται στις καλύτερες εστιατορικές λίστες στο εξωτερικό.
 
Με πίστη στη γη της Μαρώνειας, που θεωρείται από τις αρχαιότερες αμπελουργικές ζώνες της Ευρώπης και φιλοξενεί τους αμπελώνες του Κτήματος, αλλά και με τη μυθολογία να τους εμπνέει, τα δύο αδέρφια δημιούργησαν πριν από 16 χρόνια το οινοποιείο τους, που βρήκε στέγη στην παλιά βιοτεχνία μέντας του πατέρα τους. Ακοίμητοι φρουροί της προσπάθειάς τους έγιναν οι «Κίκονες», από όπου προήλθε και το όνομα του Κτήματος, μια αρχαία θρακική φυλή που κατοικούσε στη Μαρώνεια της Ροδόπης και ήταν φημισμένη για το κρασί της.
 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις αναφορές του Ομήρου στην Οδύσσεια, με το κρασί των Κικόνων ο Οδυσσέας μέθυσε τον Πολύφημο, προτού τον τυφλώσει, ενώ στην Ιλιάδα αναφέρεται πως το έπιναν Τρώες και Αχαιοί κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.
 
Σήμερα το Κτήμα, που διαθέτει 100 στρέμματα αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, έχει μια ετήσια παραγωγή 40.000 φιαλών και εξαγωγές που ανέρχονται στο 30% του τζίρου του, ενώ διαθέτει 7 ετικέτες, δύο λευκούς οίνους, έναν ροζέ και τέσσερις ερυθρούς. Στη Μαρώνεια, το μικροκλίμα της οποίας είναι ιδιαίτερο και επηρεάζεται από την αύρα του Θρακικού πελάγους και την παρουσία του όρους Ίσμαρος, τα δύο αδέρφια καλλιεργούν τις ποικιλίες Λημνιό, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese και Syrah.
 

Σε… πίστες υψηλών αξιώσεων

Αν και οι ξένες αγορές είναι ο στόχος τους, τα δύο αδέρφια δεν θέλουν να αναλωθούν σε πολλές χώρες, άλλωστε η παραγωγή τους δεν είναι μεγάλη, χάριν της ποιότητας. Εκείνο όμως που επιθυμούν είναι να βρίσκονται με τα κρασιά τους στα καλύτερα σημεία και να ξεφύγουν από τον χαρακτηρισμό του «έθνικ» που έχει συχνά στο εξωτερικό το ελληνικό κρασί. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα είναι οι ξένοι που τους ψάχνουν και όχι το αντίθετο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αγορών όπως του Βελγίου και της Εσθονίας που αναζήτησαν το κρασί των Κικόνων και ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Η επιθυμία τους να βρίσκονται στα καλύτερα εστιατόρια και στα καλύτερα ξενοδοχεία άλλαξε τα τελευταία χρόνια και την τιμολογιακή τους πολιτική, αφού προσάρμοσαν τις τιμές στην ποιότητα των οίνων τους, απόφαση που, αν και φαίνεται παράδοξο, εκτιμήθηκε από τους συνεργάτες τους.
 
Άλλωστε, όπως λέει στη Voria.gr η Μελίνα Τάσσου, στο «Κτήμα Κίκονες» έχει δοθεί τόση έμφαση στην ποιότητα και η μέθοδος οινοποίησης γίνεται με τόση λεπτομέρεια που δεν προσέχουν ούτε οι οινολόγοι κρασιών με τιμές άνω των 1.000 ευρώ τη φιάλη. «Είκοσι πέντε άτομα καθαρίζουν το σταφύλι στο χέρι ρώγα ρώγα» λέει η Μελίνα Τάσσου, σημειώνοντας πως στο οινοποιείο δεν χρησιμοποιούν σπαστήρα, αφού όλη η δουλειά γίνεται χειρωνακτικά.
 
Στην Ελλάδα τα κρασιά Κίκονες, πέραν του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας, βρίσκονται και στα νησιά, σε πεντάστερα ξενοδοχεία και πολυτελή wine bars, ενώ από την πρώτη στιγμή έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης και στον τόπο καταγωγής τους, τη Ροδόπη, που τα αγκάλιασε με θέρμη.
 
«Θέλουμε τα κρασιά μας να βρίσκονται σε χώρους όπου το μόνο κριτήριο για την επιλογή τους είναι η ποιότητα» λέει η Μελίνα Τάσσου.
 

Από το Μπορντό και την Αυστραλία στην Κομοτηνή

 

Η Μελίνα Τάσσου είχε την πρώτη της επαφή με το κρασί όταν πέρασε σε ένα ΤΕΙ Οινολογίας, προτού τελικά εισαχθεί στην Γεωπονική. Ο πρώτος σπόρος είχε ήδη φυτευτεί. Όσο ήταν φοιτήτρια Γεωπονίας πήγε για Erasmus στη Βρετάνη της Γαλλίας, όπου έζησε τον πρώτο της τρύγο και έφτιαξε το πρώτο της κρασί. Ένιωσε δε τόσο μαγικά που αποφάσισε τότε πως αυτό ήταν που ήθελε να κάνει στη ζωή της. Έτσι ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στη γεωπονία έφυγε για το Μπορντό, για να σπουδάσει οινολόγος. Από το Μπορντό στη Βουργουνδία και από εκεί στην Αυστραλία, όπου εργάστηκε για το οινοποιείο Brown Brothers στη Βικτώρια, η Μελίνα Τάσσου είχε ξεκινήσει για τα καλά το ταξίδι της στον οινικό κόσμο. Έχοντας στις αποσκευές της τις σπουδές και την δουλειά στο εξωτερικό επέστρεψε στην Κομοτηνή και με τον αδερφό της Βασίλη, γεωπόνο με σπουδές στην Αγγλία και μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ τροφίμων, ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να δημιουργήσουν το «Κτήμα Κίκονες», έχοντας και την ενθάρρυνση του πατέρα τους, επίσης γεωπόνου.
 
Ο πρώτος τρύγος ξεκίνησε το 2004 σε λίγα στρέμματα και η πρώτη παραγωγή ήταν έτοιμη το 2005. Μάλιστα, από τότε κιόλας το οινοποιείο κατάφερε να διακριθεί στον διαγωνισμό Decanter στο Λονδίνο και να κερδίσει χρυσό μετάλλιο, ξεχωρίζοντας μέσα από δοκιμές 7.500 δειγμάτων.
 
«Αυτό που μου έμαθε το κρασί είναι να αγαπώ τους ανθρώπους, να κάνω παρέα, να είμαι πιο κοινωνική. Άλλωστε, το κρασί έχει φτιαχτεί για να πίνεται παρέα, είναι πολιτισμός και Ιστορία μαζί» λέει η Μελίνα Τάσσου.
 
Πηγή: voria.gr / Μαρία Μαθιοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.