Κοινη διαμαρτυρια Εκπαιδευτικων-σχολικων καθαριστριων στην Κομοτηνη

Μονιμοποίηση ή διετείς συμβάσεις ζητούν οι σχολικές καθαρίστριες της Ροδόπης

Ακύρωση των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που θεωρούν ότι προωθεί το Υπουργείο ζήτησαν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης

Συμβολική κατάληψη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης την Τετάρτη 13 Μαΐου από τις 11:00 έως τις 13:00, διαμαρτυρόμενοι για τους γενικότερους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας, πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία συμμετείχαν και οι καθαρίστριες σχολικών μονάδων του Δήμου Κομοτηνής.

Μέσω την κίνησης αυτής θέλησαν να καταγγείλουν την κυβέρνηση της ΝΔ και τις επιδιώξεις της που στρέφονται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και τις ανάγκες και δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η διαμαρτυρία τους είχε τρία σκέλη, το ένα είναι η νέα τροπολογία περί βιντεοσκόπησης του μαθήματος στις τάξεις, το δεύτερο είναι οι διατάξεις και οι προβλέψεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που δόθηκε σε διαβούλευση, και το τρίτο είναι η ανάγκη της μονιμοποίησης των καθαριστριών, που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Απώλεια 25 θέσεων εκπαιδευτικών κάθε χρόνο στη Ροδόπη με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη

Ειδικά για το νομοσχέδιο, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και αναμένουν σύντομα να κατατεθεί στη βουλή προς ψήφιση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι τρείς Ιεράρχες» κ. Στέφανος Μακρυγιάννης σημείωσε πως η εκπαιδευτική κοινότητα έχει τοποθετηθεί ενάντια στα περιεχόμενά του, διότι με αυτό προβλέπονται μια σειρά πράγματα τα οποία θεωρεί παράλογα και αντιπαιδαγωγικά.

Και αυτό γιατί αυξάνει τον αριθμό μαθητών στο τμήμα ενάντια σε κάθε παιδαγωγική τεκμηρίωση, επιστρέφοντας ουσιαστικά στο παρελθόν μιας και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η μείωση του αριθμού μαθητών είναι αυτή που βελτιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία και όχι η αύξησή του. Για αυτό και οι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως το μέτρο έχει καθαρά δημοσιονομικό χαρακτήρα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των τάξεων και κατ’ επέκταση ο αριθμός των εκπαιδευτικών.

Αυτό σημαίνει, ειδικά για τη Ροδόπη, πως κάθε χρόνο για τα επόμενα έξι χρόνια που θα κλιμακώνεται η εφαρμογή του νόμου, θα οδηγεί σε απώλεια 25 θέσεων εργασίας. «Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά οι γονείς, γιατί με τα ίδια στοιχεία αποδεικνύεται ότι σχεδόν όλα τα τμήματα στο Δημοτικό θα γίνουν 24-25 παιδιών, με σαφή αντίκτυπο στην μαθησιακή διαδικασία» επεσήμανε ο κ. Μακρυγιάννης.

Παράλληλα το νομοσχέδιο «σχολειοποιεί» το νηπιαγωγείο με κατακερματισμό του σε διακριτά αντικείμενα, επιβάλλει ποινές σε αναπληρωτές, και ετοιμάζει νέα κατηγοριοποίηση των σχολείων θεωρώντας πως δεν πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες το ίδιο σε όλα.

Κατά της «τροπολογίας της κάμερας»

Παράλληλα με το νομοσχέδιο, οι εκπαιδευτικοί κατέθεσαν την αντίθεσή τους στην «τροπολογία της κάμερας» όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μακρυγιάννης, όχι μόνο γιατί παραβιάζει βασικές αρχές προσωπικών δεδομένων και εισάγει την παρακολούθηση τους, αλλά και γιατί θεσμοθετεί την εξ αποστάσεως «σύγχρονη» εκπαίδευση.

Έτσι εξισώνεται η ζωντανή διδασκαλία, με τη διδασκαλία μέσω βίντεο και υπολογιστή, κάτι που θεωρούν πως καταφανώς δεν ισχύει, ενώ και η ηγεσία του Υπουργείου, την πρώτη περίοδο του κλεισίματος των σχολείων λόγω κορωνοϊού, διακήρυτταν πως η εξ αποστάσεως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

Μάλιστα σημείωσε πως η κ. Κεραμέως πιάστηκε να λέει ψέματα μέσα στη Βουλή, «πως έχει πάρει την άδεια και την έγκριση της αρχής προσωπικών Δεδομένων, κάτι που διέψευσε η Αρχή με επιστολή της, λέγοντας πως είχε δώσει απλά ένα οδηγό για έρευνα πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για την εξ αποστάσεων εκπαίδευση» ανέφερε.

Μονιμοποίηση εκπαιδευτικών και καθαριστριών

Τέλος θέλησαν να αναδείξουν, μαζί με τα άλλα ζητήματα, και το θέμα της μονιμότητας, τόσο των εκπαιδευτικών, που απειλείται από τα δύο προηγούμενα σκέλη, αλλά και του προσωπικού καθαριότητας. «Δεν μπορούμε σε περιβάλλον πανδημίας να έχουμε καθαρίστριες και καθαριστές στα σχολεία, με ελαστικές θέσεις εργασίας, με συμβάσεις που λήγουν και συμβάσεις μερικής απασχόλησης» ανέφερε ο κ. Μακρυγιάννης.

Οι ελλείψεις φαίνονται και από το γεγονός ότι μόνο για να ξεκινήσει μαθήματα η Γ΄ Λυκείου και να γίνει η προετοιμασία για τη  λειτουργία των Γυμνασίων και των άλλων τάξεων του Λυκείου, χρειάστηκε να μεταφερθεί όλο το προσωπικό καθαριότητας της Πρωτοβάθμιας στη Δευτεροβάθμια, αποδεικνύοντας πως δεν επαρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες των σχολείων.

Για αυτό και ζήτησαν, μαζί με τους εκπροσώπους των καθαριστριών, τη μονιμοποίηση όσων εργάζονται σήμερα ως συμβασιούχοι αλλά και τη μονιμοποίηση όσων χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας.

Στον «αέρα» εργασιακά χωρίς ιδιαίτερη  μέριμνα για τον κορωνοϊό οι σχολικές καθαρίστριες

Τα αιτήματά τους είναι πάγια, όμως έχουν γίνει πιο επείγοντα την περίοδο του κορωνοϊού, σημείωσε η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Κομοτηνής κ. Γεωργία Ευαγγελοπούλου.

Ήδη  έχουν στείλει επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών και την Υπουργό Παιδείας, γιατί όχι μόνο δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σκέψη για την μονιμοποίησή τους, αλλά δεν γνωρίζουν καν αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, δηλαδή αν θα δουλεύουν από το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο έχουν κληθεί να κάνουν καθαρισμούς στα σχολεία, με την κ. Ευαγγελοπούλου να σημειώνει πως σε κάποιες περιπτώσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις, χωρίς μάσκες αλλά μόνο με γάντια.

Σε πολλές δομές, όπως τα Γυμνάσια, δεν έχουν αρχίσει βέβαια να έρχονται τα παιδιά, όμως τονίζει πως «είναι δύσκολα τα πράγματα. Και εμείς φοβόμαστε. Δεν έχουμε ειδικές στολές…».

Συνολικά ο σύλλογός τους έχει 70 καθαρίστριες, 29 στην Δευτεροβάθμια και 30 στην πρωτοβάθμια στο Δήμο Κομοτηνής και οι υπόλοιπες από τους Δήμους Ιάσμου και Μαρωνείας Σαπών.

Το πάγιο αίτημά τους φυσικά είναι η μονιμοποίηση, όμως αν δεν γίνει αυτό, ζητούν να μην υπάρχει αβεβαιότητα, και να υπογράψουν για την επόμενη χρονιά διετή σύμβαση, με ευνοϊκότερους όρους. Και αυτό γιατί με τους τωρινούς όρους εργασίας, μεταξύ των άλλων, δεν έχουν δικαίωμα ασθένειας. «Τώρα με τον κορωνοϊό τι θα γίνει, θα πρέπει να πληρώσουμε άτομο από την τσέπη μας, όπως λέει η σύμβαση για να μας καλύψει, και θα είμαστε και άρρωστοι; Αυτό δεν γίνεται» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.