Περι των ορων «Ελλην» και «Ρωμιος»

Επιστολή του πρωτοπρεσβύτερου Δημήτριου Βασιλειάδη

Επιστολή απέστειλε στην εφημερίδα μας ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης, θίγοντας το θέμα της χρήσης των όρων «Έλλην» και «Ρωμιός» με αφορμή το άρθρο του κ. Σιδηρά στο φύλλο της 9ης Μαΐου.

Αυτούσια η επιστολή του πατέρα Δημήτριου είναι η εξής:

«Αγαπητοί φίλοι,
Η αξιέπαινη δημοσίευση στον Παρατηρητή της 9ης Μαΐου 2020 της βαρυσήμαντης προκηρύξεως του αγνού πατριώτη και κορυφαίου εθνικού αγωνιστή Ίωνος Δραγούμη προς τον λαό της Θράκης παρέχει την ευκαιρία να επισημανθεί ένα σφάλμα που διαπράττουν πολλοί ασχολούμενοι με τον Ελληνισμό της καθ’ ημάς ανατολής διότι χαρακτηρίζουν τους ελληνικής καταγωγής ορθοδόξους χριστιανούς της Κωνσταντινουπόλεως, της Θράκης, της Μικρασίας και του Πόντου «Ρωμιούς» και κάνουν λόγο για ρωμαίικες εκκλησίες, για ρωμαίικα σχολεία, για ρωμαίικη παράδοση κλπ. Το σφάλμα υποδεικνύει κατηγορηματικά ο Ίων Δραγούμης στην προκήρυξη του.

Συγκεκριμένα στην πρώτη κιόλα παράγραφο διακηρύσσει ρητά απευθυνόμενος προς τους Θράκες υπηκόους της οθωμανικής αυτοκρατορίας «Λοιπόν είσθε Έλληνες. Το όνομά σας είναι τούτο “Έλληνες”. Συ είσαι “Έλλην”. Συ είσαι “Έλληνίς”». Και συνεχίζει «Οι Έλληνες της Ελλάδος δεν διαφέρουν από σας, ούτε από τους άλλους Έλληνας που κατοικούν μέσα εις την Τουρκία. (…) Άλλη διαφορά μεταξύ των ελευθέρων και των υποδούλων Ελλήνων δεν υπάρχει» Αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες 13 παραγράφους της προκηρύξεως γίνεται αναφορά μόνο σε Έλληνες, στην Ελληνική Θράκη κλπ. Καμμία αναφορά δεν υπάρχει σε ρωμιούς ή οτιδήποτε ρωμαίικο.

Ελπίζω ότι η φωνή από τον τάφο του Ίωνος Δραγούμη θα αποτελέσει κίνητρο για να επανεξετάσουν το ζήτημα οι θιασώτες των όρων «ρωμιός, ρωμαίικος» και να επανορθώσουν το μεγάλο τους λάθος.

Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να σημειωθούν τα εξής σχετικά:
α. Ο Αδαμάντιος Κοραής, ο οποίος βέβαια προτιμούσε τον όρο Γραικός, Γραικικός αποκλείει απολύτως το Ρωμαίος.

Γράφει συγκεκριμένα «Αν προκρίνης το Έλλην, ονομάσου Έλλην, αλλά μη διά τους οικτιρμούς του Θεού Ρωμαίος, διότι οι Ρωμαίοι πρώτοι μας  εστέρησαν την ολίγην ελευθερίαν την οποίαν μας αφήκαν της Ελλάδος αι διχόνοιαι».
Β. Ο διακεκριμένος Κωνσταντινουπολίτης ιστορικός και αρχαιολόγος Βασίλειος Μυστακίδης, πολυγραφώτατος συγγραφέας τονίζει ότι την απάλειψιν του επιθέτου ελληνικός από τις επιγραφές των ελληνικών σχολείων της οθωμανικής επικρατείας επέβαλαν οι τουρκικές αρχές.

γ. Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κωνσταντινουπόλεως, ο εθνομάρτυρας στην τελευταία συνταρακτική ομιλία του προς τους αξιωματούχους της Βασιλεύουσας που μας διέσωσε ο πρωτοβεστιάριος Γεώργιος Σφραντζής στο «Χρονικόν» του εχαρακτήρισε την Κωνσταντινούπολη «ελπίδα και χαράν πάντων των Ελλήνων, το καύχημα πάσι τοις ούσιν υπό την του Ηλίου ανατολήν».

Κλείνοντας επιτρέψτε μου να υπομνήσω ότι ο Ίων Δραγούμης συνδεόταν φιλικά με τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, ο οποίος συμφωνούσε με τις ιδέες και το πρόγραμμα του Ιώνος Δραγούμη.

Με τιμή και φιλικούς χαιρετισμούς.
παπα Δημήτρης Βασιλειάδης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.