Ανησυχια για την ελλειψη εργατων γης στη Ροδοπη

Κλειστά προς το παρόν τα σύνορα για τους εργάτες από τη Βουλγαρία, δύσκολη η εύρεση εργατών από το τοπικό δυναμικό

Έντονη είναι η έλλειψη εργατών γης στην περιοχή μας, μιας και με την πανδημία του κορωνοϊού να οδηγεί σε σφράγισμα των συνόρων για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας, οι εργάτες γης, που συνήθως ερχόταν αυτή την εποχή από τη Βουλγαρία στη Ροδόπη, αδυνατούν να μετακινηθούν.

Οι εργάτες γης από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που απασχολούνται στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, υπολογίζονται σε περίπου 8.000 με 10.000.

Και ενώ έχουν γίνει κινήσεις για τη διευκόλυνση επανεισόδου των εργατών στη χώρα μας υπό συνθήκες που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την κοινότητα, η μόνη κίνηση που φαίνεται να έχει γίνει μέχρι τώρα είναι με την Αλβανία, που όμως καλύπτουν την δυτική Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην περιοχή μας, που έχει συνήθως Βούλγαρους εργάτες, να παραμένει στον αέρα.

Απαραίτητοι οι εργάτες γης τους καλοκαιρινούς μήνες

Το πρόβλημα είναι μεγάλο για τους αγρότες της περιοχής μας, μιας και δεν υπάρχουν εργάτες και δεν γνωρίζουν πότε θα έρθουν, ειδικά από τη Βουλγαρία, σημείωσε ο κ. Νίκος Κυριαζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής.

Οι εργάτες γης στην περιοχή μας απασχολούνται σε διάφορες εποχές του χρόνου, αλλά κυρίως από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, και οι εργασίες γίνονται στα καπνά, στα κεράσια, αλλά και στο βαμβάκι, όπου αυτούς τους μήνες χρειάζονται εργατικά χέρια για να γίνει το τσάπισμα, με μέσο όρο τρείς εργάτες να πρέπει να δουλεύουν για τρείς μήνες για κάθε 500 στρέμματα.

Το πρόβλημα παραμένει, όσο παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα, και δυσκολεύονται να το λύσουν και από το τοπικό ανθρώπινο δυναμικό, μιας και δεν θέλουν να χάσουν την κάρτα ανεργίας ή τα επιδόματα που παίρνουν.

«Δεν θέλουν εργόσημα, δεν θέλουν να φαίνεται ότι δουλεύουν, και δεν έρχονται, προτιμούν να παίρνουν 400 ευρώ και να κάθονται, παρά 800 και να δουλεύουν» ανέφερε, αφήνοντας τους στον αέρα.

Παρόλα αυτά ελπίδα τους δίνει η ανακοίνωση, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι θα δοθεί κίνητρο στους ανέργους να ασχοληθούν με αγροτικές εργασίες, δίνοντας τη δυνατότητα να διατηρείται το επίδομα εργασίας για όσους ανέργους επιλέξουν να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβάλλεται κανονικά το επίδομα ανεργίας για τους ανέργους που θα εργαστούν σε αγροτικές εργασίες με εργόσημο, χωρίς να χάνουν το επίδομα όπως γίνεται σήμερα εφόσον κάποιος άνεργος βρίσκει εργασία.

Όλα αυτά όμως, μένει να φανεί πως θα εφαρμοστούν, πόσο γρήγορα, αλλά και πόσους ανέργους θα προσελκύσουν.

Ζητούν έγκριση φυτοφαρμάκων μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Προς το παρόν οι αγρότες, με δεδομένη την έλλειψη εργατών γης τουλάχιστον το πρώτο διάστημα της καλλιεργητικής περιόδου του βαμβακιού, έχουν ζητήσει την έγκριση δύο φυτοφαρμάκων, ώστε τουλάχιστον στα πρώτα στάδια του βαμβακιού, να καταπολεμήσουν τα ζιζάνια.

Αργότερα βέβαια θα χρειαστεί πάλι ο αγρότης γης, αλλά ελπίζουν πως μέχρι τότε τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει κάπως, και θα μπορούν να βρουν πιο εύκολα.

Ο κ. Κυριαζής σημείωσε δε πως ενώ έχουν γίνει κινήσεις για να έρθουν εργάτες γης από την Αλβανία στη Δυτική Ελλάδα, δεν φαίνεται να έχει γίνει κάτι ανάλογο με τη Βουλγαρία.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η σπορά του βαμβακιού, και σε δύο με τρείς εβδομάδες θα πρέπει να ξεκινήσουν να μπαίνουν μέσα οι εργάτες.

Πρακτικές και όχι τυπικές οι δυσκολίες

Να σημειωθεί πως έχει εκδοθεί ήδη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  που ορίζει τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για την έλευση αλλοδαπών εργατών από τρίτες χώρες (κυρίως Αλβανία) που απασχολούνται ως εργάτες γης στις εγχώριες καλλιέργειες.

Με βάση την ΠΝΠ εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, μπορεί να υποβάλλει, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.

Η αίτηση, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία και η ιθαγένεια του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, αποστέλλεται είτε μέσω υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνοδεύεται από:

α) Παράβολο και αποδεικτικό καταβολής του, ύψους 100 ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που θέλει να απασχολήσει, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου και δεν επιστρέφεται,

β) Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι:

βα) θα απασχολήσει τον συγκεκριμένο πολίτη τρίτης χώρας για περίοδο απασχόλησης 20 τουλάχιστον ημερών από την ημερομηνία εισόδου στην ελληνική επικράτεια,

ββ) θα καταβάλει το σύνολο των απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών,

βγ) θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες,

βδ) θα εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών του, όπως αυτές απορρέουν από τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τη σύναψη σύμβασης εργασίας, την οποία, λόγω έκτακτων αναγκών, αδυνατεί να συνάψει εγκαίρως για την αντιμετώπιση των αναγκών της εκμετάλλευσής του,

βε) θα παρέχει επαρκές κατάλυμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

γ) Ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή ενιαία δήλωση εκτροφής.

Επίσης προβλέπεται πως οι υπηρεσίες μιας στάσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του παρόντος, εκδίδουν εντός 2 εργάσιμων ημερών, συγκεντρωτική κατάσταση των αιτούντων και την αποστέλλουν προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες Διαβατηριακού Ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα των συγκεκριμένων πολιτών.

Να σημειωθεί πάντως πως πολλοί αγρότες δεν έχουν λάβει γνώση της συγκεκριμένης πρόβλεψης, και θα πρέπει να υπάρχει και προθυμία από την άλλη χώρα για την μετάβαση.

Χαρακτηριστικά το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ανέφερε πως αναρτήσεις που εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με υπογεγραμμένη διμερή συμφωνία Βουλγαρίας και Ελλάδας για τα ταξίδια πολιτών χωρίς καραντίνα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.