Το μηνυμα της Κυριακης

«Ο Ζωοδότης Λόγος»

Το παράπονο του επί 38 χρόνια παραλύτου για τον οποίο κάνει λόγο η σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι πράγματι συγκλονιστικό: «Δεν έχω άνθρωπο να με βάλει μέσα στη δεξαμενή, όταν ταράζεται το νερό». Είναι αβοήθητος και μόνος. Την βοήθεια όμως που δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να του προσφέρει, έρχεται να τη δώσει με τον πιο δραστικό, οριστικό και αυθεντικό τρόπο ο Χριστός. Με ένα αυθεντικό λόγο Του δίνει την υγεία στον ασθενή. Όπως ο δημιουργικός λόγος του Θεού εκ του μηδενός έκανε τον κόσμο το ίδιο κι ο δυναμικός λόγος του Υιού του Θεού αναδημιουργεί το κατεστραμμένο από την αμαρτία και την αρρώστια πλάσμα.

Ο λόγος του Χριστού δίνει ζωή είναι ζωοδότης λόγος. Αρκεί ο άνθρωπος να δεχθεί με πίστη και εμπιστοσύνη τον αυθεντικό αυτό λόγο που διαφέρει ριζικά από τα ανθρώπινα λόγια. Γιατί δεν προσβάλλει αλλά βοηθεί, δεν καταστρέφει, αλλά δημιουργεί, δίνει τη ζωή και την ανάσταση. «Αυτός που ακούει τον λόγο μου, λέγει ο Χριστός, και πιστεύει σ’ Αυτόν που με έστειλε έχει αιώνια ζωή και δεν θα κριθεί, αλλά ήδη έχει μεταβεί από τον θάνατο στη ζωή». Ο θείος αυτός λόγος «μένει εις τον αιώνα χωρίς να μεταβάλλεται ή να εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου και να χάνει την επικαιρότητά του.

Είναι πραγματικά παράξενος ο τρόπος με τον οποίο υποδέχονται πολλές φορές οι άνθρωποι την προσφορά του λόγου του Θεού. Οι Ιουδαίοι θρησκευτικοί ηγέτες στη διήγησή μας αγανακτούν, γιατί ο Ιησούς έκανε το θαύμα την ημέρα του Σαββάτου και ζήτησε από τον ασθενή να σηκωθεί, να πάρει το κρεβάτι του και να πορευθεί θεραπευμένος στο σπίτι του μετά από 38 έτη ασθένειας.

Με την στενόκαρδη νοοτροπία τους οι εκπρόσωποι της θρησκείας τυφλώθηκαν από το γράμμα του Νόμου και δεν είδαν το Πνεύμα του Θεού που φανέρωσε στην ανθρωπότητα ο Χριστός. Νόμισαν ότι καταρρέει το όλο θρησκευτικό σύστημα των νομικών διατάξεων τη στιγμή ακριβώς που ο Χριστός πρόσφερε την αγάπη και τη ζωή στους ανθρώπους.

Ο Χριστός διορθώνει την παραμόρφωση της ανθρώπινης φύσεως που οδηγείται στον όλεθρο, την καταστροφή και τον θάνατο, επαναφέροντας την στην πορεία της ζωής που οδηγεί στον κόσμο της αναστάσεως. Ελευθερώνει από τον ξηρό τύπο του γράμματος του Νόμου ανακαλύπτοντας την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Δίνει τον λόγο της αλήθειας που μέσα στα ψεύτικα πολλές φορές λόγια των ανθρώπων μαρτυρεί για την αυθεντία της θείας δυνάμεως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.