Οι επαγγελματιες της εστιασης και του καφε της Κομοτηνης εκπεμπουν SOS

Δεκάδες Άδειες Καρέκλες κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής

Με Άδειες Καρέκλες γέμισε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαΐου η κεντρική πλατεία της βροχερής Κομοτηνής, τις οποίες τοποθέτησαν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων καφέ και εστίασης της πόλης, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή συμβολική διαμαρτυρία των επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού “Empty Chairs”.
 
Το κάλεσμα απεύθυναν τα Σωματεία Καφεποτοπωλών και Ζυθεστιατόρων Νομού Ροδόπης, και πολλοί επαγγελματίες βρέθηκαν εκεί, τοποθετώντας στην κεντρική πλατεία μία καρέκλα από το κατάστημά τους, συμβολίζοντας όλους τους κρίκους της επισιτιστικής αλυσίδας που πλήττονται από την έλλειψη μέτρων για την επιβίωση του κλάδου.
 
Το παρόν όμως έδωσαν και άλλοι επαγγελματικοί φορείς, αλλά και πολιτικοί, στέλνοντας ένα μήνυμα στήριξης προς όλες τις πλευρές, μαζί με όλους τους επαγγελματίες της χώρας που συμμετείχαν σε αυτή την ιδιότυπη κίνηση διαμαρτυρίας.
 

Ανέστης Βαφειάδης
«Καλούμαστε να ανοίξουμε σε 20 μέρες σε ένα άγνωστο τοπίο, σε ένα μαύρο τοπίο, χωρίς να ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι»

 
Για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους μίλησαν εκπροσωπώντας τα δύο Σωματεία ο κ. Σπύρος Θυμυκιώτης από το σωματείο Καφεποτοπωλών και ο κ. Ανέστης Βαφειάδης από το σωματείο Ζυθεστιατόρων.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Βαφειάδης, η διαμαρτυρία γίνεται γιατί έχουν ληφθεί ελάχιστα μέτρα για τους κλάδους τους, που πλήττονται κατεξοχήν από την κρίση.
 
«Αυτό που ζητάμε από την πολιτεία είναι άμεση στήριξη, γιατί είμαστε ο μεγαλύτερος κλάδος, ο οποίος αυτή τη στιγμή απασχολεί πάνω από 100 χιλιάδες εργαζόμενους πανελλαδικά» ανέφερε, ενώ στην Κομοτηνή το 80% του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται σε καταστήματα είναι στην εστίαση, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν όλοι το φάσμα της ανεργίας.
 
Ο κ. Βαφειάδης θεωρεί πως τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης ήταν μηδαμινά έως ανύπαρκτα, με επιχειρήσεις που δεν έχουν πάρει τα 800 ευρώ, προβλήματα με τις ΟΕ, είναι αποκλεισμένοι από τα δάνεια.
 
«Καλούμαστε να ανοίξουμε σε 20 μέρες σε ένα άγνωστο τοπίο, σε ένα μαύρο τοπίο, χωρίς να ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι» ανέφερε ο κ. Βαφειάδης, καλώντας όλους, είτε Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε κεντρικό κράτος να ακούσουν την φωνή τους ώστε να ξεκινήσουν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να επιβιώσουν οι ίδιοι, οι οικογένειες και τα καταστήματά τους.
 
Σημείωσε δε ότι προβλέπουν πως αν δεν ληφθούν μέτρα στην εστίαση, 7 από τις 10 επιχειρήσεις θα κλείσουν, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τοπική οικονομία, ειδικά σε μια πόλη που στηρίζεται στην εστίαση για τόσα χρόνια.
 

Σπύρος Θυμυκιώτης
«Η κατάσταση δεν είναι τραγική ακόμα, γιατί δεν έχουμε ανοίξει»

 
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Θυμικιώτης τόνισε πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τον κλάδο τους, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί να μην τους καλύπτουν τη δεδομένη στιγμή και περιμένουν διευκρινήσεις.
 
Και αυτός επισήμανε πως καλούνται να ανοίξουν χωρίς να γνωρίζουν τι αγοραστική δύναμη έχει ο πελάτης, και πόσο διατίθεται να ξοδέψει σε ένα χώρο που δεν είναι πρώτης ανάγκης αλλά διασκέδασης.
 
«Η κατάσταση δεν είναι τραγική ακόμα, γιατί δεν έχουμε ανοίξει, αλλά προβλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδιέξοδο και θα κλείσουν, αν δεν έχουν βοήθεια από κανένα» τόνισε.
 
 

Αντώνης Γραβάνης
«Η επόμενη μέρα της επιχειρηματικότητας είναι πολύ αβέβαιη, για αυτό και θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν»

 
Τη συμπαράσταση στην προσπάθειά των επαγγελματιών εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης, γιατί πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίοδο, στην οποία ως χώρα έχουμε ξεπεράσει τα χειρότερα, όσο αφορά την πανδημία, αλλά ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε το παρόν και τις δύσκολες οικονομικές επιπτώσεις της κατάστασης.
 
«Η επόμενη μέρα της επιχειρηματικότητας είναι πολύ αβέβαιη, για αυτό και θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν» ανέφερε, και ένας από αυτούς τους τομείς είναι και η εστίαση, που φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει και τα μεγαλύτερα προβλήματα.
 
Το ΕΒΕΡ έχει ήδη επαφές με τα δύο Σωματεία, και έχει ήδη προετοιμάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων, τα δύο υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία θα καταθέσουν τις επόμενες μέρες, εφόσον κλείσει και ο κύκλος όλων των συζητήσεων.
 
«Πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, στηρίζουμε όλες τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ένα Γολογοθά, έχοντας μόλις βγει από μια δεκαετή κρίση» ανέφερε.
 
 

Νίκος Αγγελίδης
«Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι κάτι πρωτόγνωρο, και βρισκόμαστε στην ανοιχτή θάλασσα, νύχτα και χωρίς σωσίβιο»

 
Στην οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, σημειώνοντας πως οι επαγγελματίες έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να μιλούν για δύσκολες καταστάσεις.
 
«Ωστόσο αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι κάτι πρωτόγνωρο, και βρισκόμαστε στην ανοιχτή θάλασσα, νύχτα και χωρίς σωσίβιο» τόνισε, και θα πρέπει να παλέψει ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις για να βγουν με αγωνία και δυνάμεις στη στεριά και να ξεκινήσουν την επόμενη μέρα.
 
Σε πρώτη φάση στηρίχθηκε ο κόσμος της εργασίας, όμως σε επίπεδο επιχειρήσεων, θα είναι δύσκολο να σταθούν όρθιες σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποιημένης κρίσης και έλλειψης εμπιστοσύνης στην επόμενη μέρα.
 
«Θα πρέπει τα μέτρα να είναι εμπροσθοβαρή, και πολύ δυναμικά, για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μόχλευση και να δώσουν εκείνο τον τόνο και το τέμπο στην οικονομία για να βγούμε δυνατοί στην επόμενη μέρα» σημείωσε.
 
 

Κική Κωνσταντινίδου
«Τα αιτήματα που έχουμε είναι κοινά, η φωνή μας είναι μία, και πρέπει να είναι ενιαία»

 
Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα τόνισε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, σημειώνοντας πως η εστίαση αποτελεί μέρος του εμπορικού κόσμου, για το οποίο πρέπει να παλέψουν για να επιβιώσουν όλοι από την κρίση.
 
«Τα αιτήματα που έχουμε είναι κοινά, η φωνή μας είναι μία, και πρέπει να είναι ενιαία» ανέφερε, συγχαίροντας όλα τα καταστήματα που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.
 
Μετά από 10 χρόνια κρίσης, όταν και έλπιζαν πως το 2020 θα είναι μια χρονιά που θα μπορέσουν επιτέλους να χαμογελάσουν και να ατενίσουν πιο αισιόδοξα το μέλλον, η οικονομική κρίση τους πήγε για ακόμα μια φορά πίσω, όταν πάγια αιτήματά τους δεν είχαν ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα.
 
«Επιβάλλεται στην δύσκολη αυτή στιγμή η κυβέρνηση να δει την θέσπιση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, τη μείωση των ενοικίων, την διαγραφή της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2019 και την κατάργηση του φόρου εισφοράς αλληλεγγύης» ανέφερε.
 
 

Δημήτρης Χαρίτου
«Σήμερα χρειάζονται γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης»

 
Να πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης κάλεσε την κυβέρνηση ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, που τόνισε πως οι επαγγελματίες της εστίασης προχώρησαν σε αυτή τη συμβολική κινητοποίηση έκφρασης της αγωνίας τους γιατί παραμένουν αβοήθητοι από την Πολιτεία, και αισθάνονται  ανησυχία και αβεβαιότητα για το αν η λειτουργία των καταστημάτων τους θα συνεχιστεί και θα είναι βιώσιμη.
 
Θεωρεί δε τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που συζητά και ανακυκλώνει διαρκώς το υπουργείο Ανάπτυξης αποσπασματικά, που δεν αντιμετωπίζουν αλλά μεταθέτουν χρονικά τα προβλήματα, και το ίδιο ισχύει για τις επικοινωνιακές, όπως τις χαρακτήρισε, εξαγγελίες του πρωθυπουργού για επέκταση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων.
 
Αυτά όμως, είναι ασπιρίνες στα σοβαρά πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, και δεν αποτελούν απάντηση στα συσσωρευμένα προβλήματα και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.
 
«Σήμερα χρειάζονται γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης, μία ένεση ρευστότητας χωρίς να επιστραφεί για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων τους» ανέφερε.
 
Έτσι ζήτησε να παγώσουν τα τέλη προς τους Δήμους και να ανασταλεί η πληρωμή των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά και να ρυθμιστούν μακροπρόθεσμα οι υποχρεώσεις σε ενοίκια.
 
«Είναι φανερό ότι όσο χρονοτριβεί η κυβέρνηση στη λήψη τέτοιων μέτρων άμεσης στήριξης, τόσο δυσμενέστερη γίνεται η θέση των επαγγελματιών και κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε λουκέτα και ανεργία» κατέληξε.
 
 

Γιάννης Βεζυριαννίδης
«Η κυβέρνηση, μέσα σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, προσπαθεί να βρει εκείνες τις λύσεις για να ενισχύσει και τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες»

 
Την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα και θα στηρίξει τους επαγγελματίες της εστίασης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Γιάννης Βεζυριαννίδης, τονίζοντας πως ο κλάδος ίσως έχει πληγεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.
 
«Η κυβέρνηση», σημείωσε, «μέσα σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, προσπαθεί να βρει εκείνες τις λύσεις για να ενισχύσει και τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες», σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων.
 
«Θεωρώ πως σε ένα γενικότερο δύσκολο οικονομικό πλαίσιο, θα γίνουν όλες οι ενέργειες από την κυβέρνηση ώστε να ενισχυθούν και η εστίαση και οι καφετέριες και όλοι οι οικονομικοί κλάδοι» ανέφερε.
 

Γιάννης Γκαράνης
«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την εστίαση και όλο τον εμπορικό κόσμο»

 
Αποφασισμένος να στηρίξει όσους πλήττονται με όποια μέτρα είναι δυνατό εξέφρασε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, αναφέροντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ζητήσει παραπάνω μέτρα για την εστίαση.
 
Θεωρεί πως βρίσκονται σε καλό δρόμο για το θέμα της επέκτασης της χρήσης τραπεζοκαθισμάτων, ενώ ο Δήμος έχει ήδη κάνει προεργασία και έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες για να κρίνουν που μπορεί να αναπτυχθούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, και είναι έτοιμοι να δώσουν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να δώσουν 50% παραπάνω στους επαγγελματίες, όπου υπάρχει η δυνατότητα.
 
Όπου δεν μπορεί να γίνει αυτό, έχουν ζητήσει μείωση των τελών, και θεωρεί πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις.
 
«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την εστίαση και όλο τον εμπορικό κόσμο» ανέφερε, σημειώνοντας πως ο Προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής αντέχει ακόμα περισσότερες ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις, αν δοθεί η δυνατότητα αυτή από το κεντρικό κράτος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.