Με προφυλαξεις και ενημερωση η επομενη ημερα για τα φαρμακεια της Ροδοπης

Αλέξανδρος Τσαπέκος: «Νιώθω πολύ ευχαριστημένος για την προσφορά των συναδέρφων μου όλη αυτή την περίοδο»

Υπάρχει διαθεσιμότητα στις μάσκες, με τον πρόεδρο του ΦΣ Ροδόπης να βλέπει και πτώση των τιμών το επόμενο διάστημα όσο γίνονται πιο ευρέως διαθέσιμες

 
Σε νέα φάση μπαίνει, με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, και ο κλάδος των φαρμακοποιών, που περνούν σιγά σιγά σε πιο κανονικούς ρυθμούς, αποτελώντας έναν από τους λίγους τομείς που παρέμειναν ανοιχτοί καθ’ όλη τη διάρκεια των περιορισμών.
 
Παρόλα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν με προσοχή την επόμενη ημέρα, μιας και με την χαλάρωση των μέτρων, η ανάγκη να τηρούνται κάποιοι κανόνες υγιεινής θα είναι ακόμα πιο σημαντική.
 
Πάντως για το γεγονός ότι σε όλο αυτό το διάστημα οι Φαρμακοποιοί, τόσο σε πανελλήνιο όσο και τοπικό επίπεδο, στάθηκαν όρθιοι, μένοντας ανοιχτοί για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, εξέφρασε την ικανοποίησή του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπη κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος.
 
Και αυτό γιατί πολλοί έχουν χρόνια νοσήματα και ανήκουν σε πιο ευπαθείς ομάδες, αλλά ούτε ένας, τουλάχιστον στην περιοχή μας, δεν έκλεισε, και όλοι, είτε με ανοιχτή την πόρτα ή από το παραθυράκι, όπως προβλέπονταν, ήταν στην πρώτη γραμμή, μετά από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. «Νιώθω πολύ ευχαριστημένος για την προσφορά των συναδέρφων μου σε αυτή την υπόθεση» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Γενικότερα είμαστε τυχεροί, τόσο σαν χώρα όσο και σαν περιοχή», τόνισε, παρόλο που το μέλλον είναι άγνωστο, και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
 

Πιο σίγουρες οι χειρουργικές μάσκες

 
Το μεγάλο θέμα των ημερών βέβαια είναι οι μάσκες, που μετά τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, υπάρχει αύξηση της ζήτησης, αλλά πλέον τα φαρμακεία έχουν διαθέσιμες τις λεγόμενες χειρουργικές μάσκες, όπως και τις υφασμάτινες μάσκες πολλαπλής χρήσεως.
 
Τις υφασμάτινες μάσκες βέβαια τις συστήνει και αυτές η πολιτεία, παρόλο που οι φαρμακοποιοί έχουν κάποιες επιφυλάξεις, περισσότερο όσο αφορά τις προδιαγραφές τους. Μάλιστα τον πρώτο καιρό της πανδημίας, κυκλοφορούσαν σε διάφορα καταστήματα μάσκες παντός είδους, από διάφορα υφάσματα και υλικά, για τα οποία δεν υπήρχαν προδιαγραφές, και έτσι δεν υπήρχε εμπιστοσύνη για το κατά πόσο συγκρατούν τον συγκεκριμένο ιό.
 
Τα φαρμακεία διαθέτουν τη γνωστή χειρουργική μάσκα, για την οποία γνωρίζουν και ότι οι κατασκευαστές της είναι πιστοποιημένοι, αλλά και ότι τηρούνται κάποιες προδιαγραφές. Έτσι η προστασία που προσφέρουν είναι πάνω από 95%, είναι υποαλλεργικές, έχουν τρία φύλλα, το ένα αντιβακτηριδιακό, και με δεδομένο ότι η επιστημονική κοινότητα ακόμα διερευνά τη συμπεριφορά και τη μετάδοση του ιού, οι επιλογές που μπορεί να κάνει ο πολίτης, σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, καλό θα ήταν να γίνεται επιλογή με γνώμονα τη σιγουριά.
 
Η διαθεσιμότητα φαίνεται να βελτιώνεται, και με την είσοδο ακόμα περισσότερων στην κατασκευή, όπως τα Πλαστικά Θράκης, σύντομα θα υπάρχουν ακόμα περισσότερες διαθέσιμες, κάτι που θεωρεί πως με τη σειρά του θα ρίξει τις τιμές. «Προ κορωνοϊού είχαμε τις μάσκες με 20 λεπτά, μετά δεν υπήρχε διαθεσιμότητα και οι υφασμάτινες πωλούνταν γύρω στο 1,5 με 2 ευρώ, τώρα υπάρχει μια τάση να κατέβουν» ανέφερε ο κ. Τσαπέκος, σημειώνοντας πως η μαζική παραγωγή θα οδηγήσει σε λογικότερες τιμές. «Αυτό θα είναι καλό γιατί ο κόσμος θα παίρνει και ποιοτικό προϊόν, και θα είναι πιο φτηνό» επεσήμανε ο ίδιος.
 
Άλλωστε στις υφασμάτινες, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με την ποιότητα και την κατασκευή τους, όμως για καμία από αυτές δεν υπάρχει πιστοποίηση, δηλαδή ένας φορέας ο οποίος θα λέει ότι η μάσκα τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και παρέχει συγκεκριμένη προστασία. Μάλιστα όποιες μελέτες έχουν γίνει στο εξωτερικό, σημείωσε, δείχνουν πως οι υφασμάτινες μάσκες υστερούν των χειρουργικών σε προστασία.
 

Να τηρούνται τα μέσα προστασίας

 
Πέραν αυτών, ο κ. Τσαπέκος επισήμανε, για ακόμα μια φορά, όπως είχε κάνει και στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, ότι η μάσκα δεν είναι πανάκεια, αλλά ένα συμπληρωματικό μέσο προστασίας, αφού τηρηθούν όλα τα άλλα μέσα ατομικής υγιεινής, των αποστάσεων και όλων των άλλων μέτρων.
 
Έτσι δεν χρειάζεται η μάσκα στο σπίτι, ή όταν περπατάμε έξω ή στη φύση, αλλά εκεί που υπάρχει κόσμος και πιθανότητα διασποράς του ιού, ειδικά τις πρώτες 15 μέρες ή ένα μήνα, θα πρέπει κανείς να φορά τη μάσκα, γιατί μειώνονται οι πιθανότητες μετάδοσης.
 
Επίσης παίζει ρόλο η μάσκα να καλύπτει αρκετά μεγάλη επιφάνεια, για να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να εισέλθει αέρας, να την τοποθετούμε με καθαρά χέρια, να μην πιάνουμε το μπροστινό μέρος με τα χέρια μας, ενώ στο μέλλον δεν θα γίνεται τόσο εκτενώς η χρήση της μάσκας.
 

Επιφυλακτικότητα ακόμα για τα τεστ αντισωμάτων

 
Ερωτηθείς για τα τεστ αντισωμάτων, και αν αυτά θα μπορούν να γίνονται από τα φαρμακεία, σημείωσε πως προς το παρόν η πρότασή τους είναι να τηρήσουν στάση αναμονής, γιατί αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιη η ακρίβεια των αποτελεσμάτων των τεστ.
 
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, κυκλοφορούν περίπου 60 διαφορετικά τεστ, για τα οποία με διάφορες εταιρείες και εργαστήρια να πραγματοποιούν το δικό τους.
 
Ο κ. Τσαπέκος σημείωσε πως το τεστ θα έρθει και στο φαρμακείο, αν βρεθεί μέθοδος ώστε το τεστ να είναι ακριβές, και επαναχρησιμοποιούμενο, ή να λειτουργεί όπως τα σαχαρόμετρα, ώστε με ένα σωστό τρόπο λήψης να μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
 
Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν πως θα υπάρξει βεβαιότητα για την ακρίβεια των τεστ, στα οποία αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός και συγκεχυμένες πληροφορίες για την ακρίβειά του καθενός.
 

Η ενημέρωση κλειδί για τον περιορισμό των μεταδοτικών ασθενειών

 
Τέλος ο κ. Τσαπέκος σημείωσε πως καλό θα ήταν, μέσα από αυτή την κρίση, να βγούμε με καλύτερους τρόπους υγιεινής, δηλαδή να προστατεύουμε την προσωπική μας υγεία, αλλά και τον πλανήτη μας.
 
Όπως σημείωσε, κάθε χρόνο, έχουμε 16 εκ. θανάτους από μεταδοτικές ασθένειες, και παρόλο που οι αιτίες είναι πολλές, από βακτήρια, από ιούς, από παράσιτα, και εκεί πρέπει να σταθεί η επιστημονική κοινότητα, και όλοι να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες, που προϋπήρχαν.
 
Εξέφρασε δεν την ικανοποίησή και τη χαρά του που ο Σύλλογος είχε προβλέψει, και είχε κάνει, το 2017-18, καμπάνια ενημέρωσης για την ορθή χρήση των φαρμάκων σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ροδόπης.
 
Τότε είχαν κάνει 36 ομιλίες σε 6.500 μαθητές, δείχνοντας σε αυτούς ότι στα χέρια μας μπορεί να έχουμε ιούς και μικρόβια, και πως θα πρέπει να τα πλένουμε πριν το φαγητό αλλά και όταν ακουμπάμε διάφορες επιφάνειες.
 
Τότε είχαν περάσει πολλά μηνύματα, και για να μπορέσει να τα κατανοήσει ο κόσμος θα περάσει καιρός, αλλά είναι καλό να φτάσουμε στο σημείο ξανά να δίνουμε τα χέρια, αλλά να κρατάμε και τους κανόνες υγιεινής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.