«Μεγαλος αδελφος» στα σχολεια με προσχημα την τηλεδιδασκαλια

Θύελλα αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα προκάλεσε η απόφαση για αναμετάδοση και παρακολούθηση των μαθημάτων

Το ελληνικό και διεθνές νομικό πλαίσιο για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αντιβαίνει η απόφαση της υπουργείου Παιδείας για ζωντανή αναμετάδοση και παρακολούθηση των μαθημάτων στην σχολική τάξη, με ηλεκτρονικά μέσα, όπως καταγγέλλει η ΟΛΜΕ.

Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να επιτρέψει την απευθείας αναμετάδοση του μαθήματος στην τάξη, επικαλούμενο την δυνατότητα πρόσβασης στο μάθημα στους μαθητές και μαθήτριες που θα απουσιάζουν αιτιολογημένα από τα σχολεία, με βεβαίωση γονέα και εφόσον στο σπίτι κατοικεί άτομο ευπαθούς ομάδας ή έχει νοσήσει.

Η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι στα σχολεία υπάρχει σύνδεση ίντερνετ, ενώ οι εταιρείες κινητής παρέχουν δωρεάν δεδομένα για σύνδεση στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «και ένα κινητό αρκεί» για τον σκοπό αυτό.

Η παραπάνω δήλωση προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αφενός διότι, παρά τα λεγόμενα της υπουργού, οι τεχνικές δυνατότητες των σχολείων υπολείπονται μακράν την εντύπωσης που έχει γι’ αυτές η υπουργός, αφετέρου, και το σημαντικότερο, διότι πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δυνατότητα πρόσβασης στον οποιονδήποτε να παρακολουθεί παιδιά και δασκάλους στην τάξη.

«Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα ακολουθεί έναν απαράβατο κανόνα: για να παραχθεί ή να δημοσιοποιηθεί οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο εμπλέκονται μαθητές/τριες χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση από τους γονείς τους. Είναι δυνατόν η Υπουργός Παιδείας να προαναγγέλλει τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων θεωρώντας δεδομένη την έγκριση των γονιών ή τη συναίνεση των εργαζόμενων εκπαιδευτικών;» γράφει η εκπαιδευτικός Λουίζα Σολομών, σε κείμενό της και στο οποίο παρουσιάζει με έναν συνοπτικό και ουσιαστικό τρόπο όλους τους κινδύνους, κάνοντας λόγο για εφιαλτικά σενάρια.


Πηγή: tvxs.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.