Η «επανεκκινηση» της επιχειρηματικης δραστηριοτητας προυποθετει τον σταδιακο μετασχηματισμο του επιχειρειν της Ελλαδας

Πολύτιμα εργαλεία για άμεση αξιοποίηση αποτελούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ

Φελίνα Καζάκου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων “Ad Strategy”
«Η αναγκαιότητα του μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων προϋπήρχε της πανδημίας του κορωνοϊού»

 
 
Στην «επόμενη ημέρα» της πανδημίας, στρέφεται η δημόσια συζήτηση, δεδομένης της έως τώρα καλής πορείας της στην Ελλάδα, αλλά και την έναρξη του σχεδίου αποκλιμάκωσης των μέτρων και απαγορεύσεων που ελήφθησαν για την προστασία των πολιτών. Η σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, 4 Μάϊου, σηματοδοτεί και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία ωστόσο βρίσκει τον επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο σε καθεστώς ανασφάλειας, που ενισχύεται και από διεθνείς εκθέσεις, όπως η πρόσφατη του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που προβλέπει πρωτοφανή συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν πληγεί έχουν ανακοινώσει ήδη μέτρα ενίσχυσης του επιχειρείν, τα οποία ωστόσο εμφανίζονται ανεπαρκή για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους στο απώτερο μέλλον. Αντίστοιχα και για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και οι οποίες καλούνται τώρα όχι απλά να «σταθούν στα πόδια τους», αλλά να «εκμεταλλευτούν» τις όποιες δυνατότητες και ευκαιρίες, για τον απαιτούμενο εδώ και χρόνια μετασχηματισμό τους.
 

«Οι επιχειρήσεις να μην παραμείνουν εγκλωβισμένες στην ανάγκη στήριξης μόνο από το ελληνικό κράτος»

 
Άλλωστε ο σταδιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων θα έπρεπε να αποτελεί ζητούμενο δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι σήμερα υπηρετούν ένα μοντέλο που κρίνεται, όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» η Σύμβουλος Επιχειρήσεων της εταιρείας “Ad Strategy” κ. Φελίνα Καζάκου, «ανεπαρκές».
 
Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ. Καζάκου επεσήμανε την ανάγκη οι επιχειρήσεις «να μην παραμείνουν εγκλωβισμένες στην ανάγκη στήριξης μόνο από το ελληνικό κράτος» αλλά να επιδιώξουν τον σταδιακό μετασχηματισμό τους εκμεταλλευόμενοι και τα νέα δεδομένα, όπως η χρήση των νέων τεχνολογιών, που «επιβλήθηκαν» στο επιχειρείν εν μέσω πανδημίας.
 
«Είναι δεδομένο ότι τα βλέμματα όλων έχουν πέσει στα μέτρα στήριξης, τις φοροελαφρύνσεις, την μεταφορά των φορολογικών υποχρεώσεων κ.α. που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Παρόλα αυτά νομίζω θα πρέπει να δοθεί έμφαση, όχι μόνο στην επιβίωση των επιχειρήσεων- που φυσικά πρωτεύει – αλλά και σε θέματα που εξυπηρετούν την πάγια ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων για τον σταδιακό τους μετασχηματισμό» ανέφερε η ίδια, επισημαίνοντας πως όλα αυτά συνεπάγονται στην σωστή αξιοποίηση των ήδη διαθέσιμων και μελλοντικών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
 
Η αλλαγή τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, η υιοθέτηση της καινοτομίας στην όποια παραγωγή ή λειτουργία των επιχειρήσεων, με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών είναι μόλις κάποια από τα βήματα που μπορούν να δείξουν τον δρόμο στο πως θα δουλέψει μία επιχείρηση στο άμεσο μέλλον, καθώς όπως εξήγησε η ίδια «η κρίση αυτή να φαίνεται παροδική, ωστόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν και πριν την ανάγκη να μετασχηματιστούν».
 

«Το μοντέλο του επιχειρηματία που γνωρίζει τα πάντα δεν ισχύει»

 
Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας σύμφωνα με την κ. Καζάκου βρίσκονται στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στην εφοδιαστική αλυσίδα, τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους, με την απαραίτητη ωστόσο παραδοχή από πλευράς των Ελλήνων ότι « το μοντέλο του επιχειρηματία που γνωρίζει τα πάντα δεν ισχύει».
 
«Σε πρώτη φάση όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής προκειμένου να δουν πως μπορούν να εξελίξουν την επιχείρησή τους. Για παράδειγμα δεν μπορεί εν έτη 2020 μία επιχείρηση να παραμένει “κρυμμένη” ως προς το ψηφιακό της αποτύπωμα, ήτοι να μην διαθέτει ιστοσελίδα, social media κ.ο.κ.  την ώρα που αυτά τα εργαλεία την “ανοίγουν” στην παγκόσμια αγορά» τόνισε, επισημαίνοντας πως το σύνολο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο χρηματοδοτούν και στηρίζουν τέτοιες δράσεις.
 
Το πρώτο βήμα για την ορθή αξιοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως εξήγησε, είναι η επικοινωνία με τους διάφορους φορείς που διαθέτουν μία συλλογική γνώση  των εν εξελίξει δράσεων και εργαλείων που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μετασχηματισμού μίας επιχείρησης, ωστόσο πλέον απαιτούνται και οι υπηρεσίες επαγγελματιών και γραφείων που διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση και παρακολουθούν τις όποιες εξελίξεις.
 
«Αυτό που εμείς έχουμε φροντίσει ιδιαίτερα ως εταιρεία, καθώς είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια, είναι να παρακολουθούμε και διαδικτυακά όλες τις εξελίξεις, τα συνέδρια, τα workshops κ.ο.κ. με θέμα το επιχειρείν προκειμένου και εμείς οι ίδιοι να ανανεώνουμε συνεχώς τις γνώσεις μας, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κάθε κατάστασης, όπως και αυτή της πανδημίας» ανέφερε καλώντας μάλιστα τους επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το μοντέλο της συνεχούς επιμόρφωσης.
 

Τα «ανοιχτά» προγράμματα του ΕΣΠΑ για υπό ίδρυση αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις

 
Δύο μόλις από τα «ανοιχτά» αυτήν την περίοδο προγράμματα του ΕΣΠΑ που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μετασχηματισμού μίας εταιρείας, ειδικά για την Περιφέρεια ΑΜΘ, όπως έκανε γνωστό η κ. Καζάκου είναι αρχικά το πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση για την ίδρυση επιχειρήσεων, κατά προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Δράση 3α.4.2» καθώς και το πρόγραμμα που αφορά στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων με τίτλο « Ενίσχυση για τον εκσυγχρονισμό- αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων, κατά προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (Δράση 3δ.5-6.1)».
 
Σε ό,τι αφορά το πρώτο η κ. Καζάκου εξήγησε πως η χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 70%, δίνοντας την ευκαιρία στον εν δυνάμει επιχειρηματία να αντλήσει πόρους που θα καλύψουν αρκετά στάδια της προσπάθειάς του όπως οι υποδομές, το σύνολο του εξοπλισμού της επιχείρησης, την προβολή και διαφήμισή της, ακόμα και τις θέσεις εργασίας, για διάστημα τριών χρόνων, με την ίδια να επισημαίνει επίσης πως «ίσως για πρώτη φορά δίνονται άμεσα οι πιστοποιήσεις αλλά και οι πληρωμές των έργων, γεγονός πολύ σημαντικό».
 
Περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και το δεύτερο πρόγραμμα που αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων που θέλουν να εκσυχρονιστούν, με χρηματοδότηση που όπως εξήγησε η ίδια  αγγίζει το 55%, με ποσά που ξεκινούν από τις 60.000 και φτάνουν έως τις 600.000 ευρώ.
 

«Δεσμευμένα και αποκλειστικά για τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων τα ποσά του ΕΣΠΑ»

 
Η κ. Καζάκου θέλησε επίσης να επισημάνει, σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας, πως τα ποσά αυτά είναι δεσμευμένα και είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων της περιοχής, και σε καμία περίπτωση δεν παρέχεται η δυνατότητα αποδέσμευσής τους για κεντρική διαχείριση από το κράτος.
 
Τέλος η ίδια αναφέρθηκε και στα δωρεάν προγράμματα συμβουλευτικής των επιχειρήσεων που «τρέχουν» και απευθύνονται σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες οι οποίοι μπορούν να απευθυνθούν στην “Ad Strategy” για εξειδικευμένη βοήθεια και συμβουλευτική ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Μάλιστα όπως επεσήμανε «η συμβουλευτική εξακολουθεί μέχρι και την ολοκλήρωση των έργων, μέχρι δηλαδή οι επιχειρήσεις να λάβουν και το τελευταίο ευρώ που τους αντιστοιχεί», καλώντας τους επαγγελματίες της περιοχής να κάνουν χρήση όλων αυτών των διαθέσιμων δυνατοτήτων που υπάρχουν απευθυνόμενοι όμως «σε όσους γνωρίζουν». «Τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του» κατέληξε η ίδια χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.