Σαν τα καινουργια ρουχα του βασιλια

Της Έκδοσης

Θαρρούμε τα όσα καταγγέλλονται δημοσίως θα πρέπει να τυγχάνουν και της ανάλογης απάντησης. Τουλάχιστον αυτό επιτάσσουν οι παραδεδομένοι κανόνες διαλόγου (ακόμα και όταν αυτή συνίσταται σε αντιπαράθεση). Όταν μιλάμε δε για την πολιτική ένα παραπάνω. Τούτα βέβαια μπορεί να ισχύουν σε όλα τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Αλλά όχι στον μικρό μας τόπο. Εδώ πάντα στα δύσκολα ο κανόνας ήταν ένας και αλάνθαστος. Κάνε μόκο και το θέμα θα ξεχαστεί.

Τι κι αν οι καταγγελίες για φωτογραφικές προκηρύξεις, αδικαιολόγητη σπατάλη δημοσίου χρήματος,  αχρείαστες ενέργειες δίνουν και παίρνουν; Ουδείς πολιτικός αρμόδιος απάντησε ποτέ. Και όπως φαίνεται από τα πράγματα, το δυστυχέστερο είναι ότι ούτε αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να το πράξει.  Και γιατί να το πράξει άλλωστε; Αφού πλέον η πολιτική δεν είναι ουσία αλλά επικοινωνία.

Οπότε όσο συχνότερη η επικοινωνία τόσο μεγαλύτερο και το πολιτικό ανάστημα. Και δώσ’ του λοιπόν τα tweet και τα post στο facebook και οι ωραίες φωτογραφίες εν ώρα εργασίας που να περνούν το μήνυμα ότι εδώ γίνεται έργο… Όλα αυτά βέβαια σε επίπεδο εντυπώσεων. Διότι όσο κι αν έχουν ποντάρει πολύ οι πολιτικοί στο διαδίκτυο προκειμένου να πλασάρουν το έργο τους στην κοινωνία, χωρίς την αναγκαία επαφή με την πραγματικότητα το πλασάρισμα αυτό μένει σε επίπεδο εντυπώσεων. Και οι εντυπώσεις έχουν και ένα άλλο κακό: οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Στην περίπτωση μας το να μην αισθάνεται κανείς την ανάγκη να απαντήσει σε ό,τι του καταλογίζουν δίνει μια ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς.  Κάτι σαν τα καινούργια ρούχα του βασιλιά…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.