Απολογισμος δρασεων κατα του κορωνοιου απο τον Δημο Ιασμου

Ο. Μουμίν: «Ο δήμος Ιάσμου με μηδενικά κρούσματα και θανάτους ξεπερνά την κρίση τούτη λαμβάνοντας άριστα»

Με την σταδιακή άρση των περιορισμών και την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής να είναι πλέον μια ορατή συνθήκη, ο δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν προχώρησε σε έναν απολογισμό των δράσεων και πρωτοβουλιών που υλοποίησε για την ασφάλεια των δημοτών και την αποτροπή εμφάνισης κρουσμάτων.

«Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού που δοκιμάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα ο δήμος Ιάσμου αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της κατάστασης και την σπουδαιότητα της έγκαιρης λήψης εγκύρων μέτρων ήτανε ο πρώτος δήμος στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ που ανακοίνωσε μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό και ίσως από τους πρώτους δήμους πανελλαδικά» υπογραμμίζει εισαγωγικά ο κ. Μουμίν για να απαριθμήσει στη συνέχεια κατά χρονολογική σειρά τα μέτρα ως εξής:

  • Στις 27/2/2020 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιάσμου έκτακτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό με την συμμετοχή όλων των διευθυντών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ιάσμου. Επίσης στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ιάσμου και ο Διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού Ιάσμου.
  • Στις 3/3/2020 προμηθεύτηκαν όλα τα σχολεία με 1.000 αντισηπτικά διαλύματα ατομικής χρήσεως.
  • Κατά το διάστημα κορύφωσης της πανδημίας του κορωνοϊού ο Δήμος Ιάσμου συνολικά προμηθεύτηκε 7.000 μάσκες, εκ των οποίων οι 6.000 μάσκες από ιδίους πόρους και 1000 μάσκες ως δωρεά από την ΚΕΔΕ.
  • Στις 8/3/2020 τέθηκαν σε ισχύ τα πρώτα δραστικά προληπτικά μέτρα. Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την 9η Μαρτίου εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Αναβλήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του δήμου προληπτικά και για επ’ αόριστον διάστημα. Ανεστάλη η λειτουργία του ΚΑΠΗ Ιάσμου και η κάθε είδους παραχώρηση των δημοτικών κτιρίων στους Πολιτιστικούς Συλλόγους του δήμου.
  • Στις 10/3/2020 ανεστάλη η λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου, όπως επίσης και η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Δήμου Ιάσμου.
  • Στις 11/3/2020 ανεστάλη / ακυρώθηκε η λειτουργία των Λαϊκών Αγορών Ιάσμου και Σώστου. Ο Δήμος Ιάσμου ήτανε ο πρώτος δήμος στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ που εφάρμοσε αυτό το μέτρο, αποτελώντας παράδειγμα και για πολλούς άλλους δήμους της Περιφέρειας που τον ακολούθησαν. (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Αρριανά, Μαρωνείας – Σαπών κλπ.)
  • Στις  12/3/2020  απολυμάνθηκαν όλοι οι χώροι λατρείας (εκκλησίες, τζαμιά) στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Ιάσμου. Εκτάκτως επιχορηγήθηκε το Κέντρο Υγείας Ιάσμου για κατασκευή χώρου υποδοχής και απομόνωσης ασθενών Covid – 19. Επίσης στις 12 Μαρτίου περιορίστηκαν κατά 50 % οι ώρες εισόδου κοινού στις υπηρεσίες του δήμου.
  • Στις 14/03/2020 ολοκληρώθηκε η κατασκευή χώρου υποδοχής και απομόνωσης ασθενών Covid – 19 στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου
  • Στις 15/03/2020 τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή e – υπηρεσιών, όπου διατίθεται υπηρεσία για κατ΄ οίκον παράδοση πιστοποιητικών σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Επίσης την ίδια μέρα δόθηκε σχετική οδηγία στους εργαζομένους του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, να δέχονται και να εκτελούν παραγγελίες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες δημοτών.
  • Στο διάστημα εξάπλωσης και κορύφωσης της πανδημίας ο Δήμαρχος Ιάσμου, Μουμίν Οντέρ, απευθύνθηκε 4 φορές διαδικτυακά στους συνδημότες του για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις και για να τους προτρέψει για την πιστή τήρηση των μέτρων που επέβαλε η Πολιτεία.
  • Επίσης με πρωτοβουλία του Δημάρχου, ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων της ΠΕ Ροδόπης απευθύνθηκαν στους δημότες μέσω διαδικτύου.
  • Στις 17/3/2020 ο δήμος Ιάσμου προμηθεύτηκε 60 νέους κάδους απορριμάτων στα πλαίσια μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Στις 18/3/2020 τέθηκε σε λειτουργία γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης (είτε τηλεφωνικώς είτε με κατ οίκον επισκέψεις) για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία και ο κατ οίκον περιορισμός των δημοτών.
  • Στις 19/3/2020 παρουσιάστηκε το νέο λογότυπο του δήμου Ιάσμου με την ένδειξη «ΜΕΙΝΕ ΣΠΙΤΙ».
  • Στις 20/3/2020 άρχισε η διανομή συσσιτίου (ζεστό γεύμα) σε 160 οικογένειες απόρων και αναξιοπαθούντων του δήμου Ιάσμου.
  • Στις 21/3/2020 σε συνέχεια της αναστολής των λαϊκών αγορών, ανακοινώθηκε η αγορά των προϊόντων των παραγωγών με σκοπό την περαιτέρω διάθεση τους στους οικονομικά ασθενέστερους δημότες.
  • Από 1/3/2020 έως και σήμερα συνεχίζονται οι εντατικές απολυμάνσεις δημοτικών υπηρεσιών, δρόμων, στάσεων, πλατειών και παιδικών χαρών. Όλο αυτό το διάστημα ο δήμος Ιάσμου συνδράμει και ανέλαβε και την απολύμανση του Αστυνομικού Σταθμού Ιάσμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιάσμου.
  • Στις 27/3/2020 μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Δημάρχου Ιάσμου με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, με μισθωμένο λεωφορείο από τον δήμο μεταφέρθηκαν 12 συνδημότες μας από την Αθήνα στον Ίασμο, οι οποίοι επαναπατρίστηκαν από τη Νορβηγία και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όλο αυτό το διάστημα ο Δήμος Ιάσμου για την τήρηση καραντίνας από όσους επαναπατρίστηκαν από Τουρκία και τις Ευρωπαϊκές χώρες συνέβαλε τα μέγιστα και συνεργάστηκε υποδειγματικά με τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό Ιάσμου.
  • Στις 30/3/2020 ο δήμαρχος Ιάσμου, ο Μουμίν Οντέρ συντασσόμενος με το κάλεσμα του Πρωθυπουργού δήλωσε ότι θα καταθέσει το 50% της αντιμισθίας του για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού για τον κορωνοϊό. Ήτανε η πρώτη ανακοίνωση Δημάρχου πανελλαδικά, ενώ ταυτοχρόνως απέστειλε σχετική πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, η οποία πρόταση υιοθετήθηκε από την ΚΕΔΕ στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της.
  • Στις 31/3/2020 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιάσμου η Φιλοζωϊκή Κομοτηνής ανέλαβε την σίτιση των αδέσποτων ζώων, με τον δήμο να αναλαμβάνει τα έξοδα προμήθειας τροφών προς το σκοπό αυτό.
  • Στις 13/4/2020 με παρέμβαση του Δημάρχου Ιάσμου και με τη συμβολή των προέδρων ΠΕΔ ΑΜ – Θ και ΚΕΔΕ, Βασίλη Μαυρίδη και Δημήτρη Παπαστεργίου, διατέθηκε επιπλέον όχημα από την εταιρεία «LION RENTAL A.E. – SIX RENT A CAR» για τις ανάγκες των εργαζομένων του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
  • Στις 23/4/2020 απεστάλησαν 2000 χειρουργικές μάσκες με συνημμένη επιστολή συμπαράστασης του Δημάρχου Ιάσμου, στον δήμο Romano Di Lombardia, της επαρχίας Lombardia, της Ιταλίας ως ένδειξη ελάχιστης συμπαράστασης και αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαϊκών λαών.

«Είναι δεδομένο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμαρχοι και οι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης βγαίνουν σοφότεροι και εμπειρότεροι από όλη την διαδικασία πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού» υπογραμμίζει ο κ. Μουμίν για να σημειώσει επίσης ότι «απέδειξαν εμπράκτως όλοι οι αιρετοί πανελλαδικά ότι μπορούν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων σε μια δύσκολη και επικίνδυνη συγκυρία για τη χώρα μας. Αλλά επίσης και η κοινωνία όπως και η Πολιτεία αναγνωρίζει και θα αναγνωρίσει την ύψιστη συμβολή και την διαρκή, παρατεταμένη και αποτελεσματική προσπάθεια των δήμων ολόκληρης της Ελληνικής Επικράτειας».

Στον απολογισμό του ο δήμαρχος Ιάσμου δεν παραλείπι να δώσει θερμά συγχαρητήρια στους εργαζομένους των υπηρεσιών καθαριότητας και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι για την αδιάκοπη, ουσιαστική και πολλές φορές με αυτοθυσία συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων, κρατώντας υγιείς και ασφαλείς τους συνδημότες τους.

«Εκτιμώντας την πολυπολιτισμικότητα του δήμου, όπου συμβιώνουν αρμονικά Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, την επιστροφή φοιτητών από την Τουρκία και των οικονομικών μεταναστών σε μεγάλο αριθμό από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ο δήμος Ιάσμου με μηδενικά κρούσματα και θανάτους ξεπερνά την κρίση τούτη λαμβάνοντας άριστα» είναι το συμπέρασμα του κ. Μουμίν, κατόπιν όλων τούτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.