Ιλχαν Αχμετ: Γενναιες αποφασεις και παρεμβασεις χρειαζεται η οικονομια μετα την πανδημια

«Τις δύσκολες ημέρες να γίνει μια συνετή, δόκιμη και ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά, στις ομάδες εργασίας, ούτως ώστε να την κρατήσουμε ζωντανή»

«Πρέπει να δούμε και την πολιτική του Μητσοτάκη, αν τελικά σκοπεύει να εξυπηρετήσει ορισμένες ομάδες ή θα έχει αναπτυξιακή προοπτική»

 
 
Την ανάγκη να διατεθεί το περίφημο «μαξιλάρι» στρατηγικά στους τομείς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη,  σε μια συνετή, δόκιμη και ουσιαστική παρέμβαση, τόνισε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και την Νατάσσα Βαφειάδου.
 
Ο κ. Αχμέτ στάθηκε στην ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά και στην ανάγκη καταβολής της ενίσχυσης του 12%, ακολουθώντας την πρόσφατη δικαστική απόφαση που ανέτρεψε την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργησή του.
 
Σημείωσε δε πως το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει συνολικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τις οποίες κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει.
 
Ο λόγος όμως στον ίδιο..
 
ΠτΘ: Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο για το πώς βιώνετε εσείς και το πώς βλέπετε εσείς όλη αυτή την «περιπέτεια» την οποία βιώνει και η χώρα μας, και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.
 
Ι.Α.: Στο Κίνημα Αλλαγής επιλέξαμε μια συγκεκριμένη στρατηγική. Ναι μεν μένουμε στο σπίτι, αλλά δεν σταματάμε να ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο, να καταθέτουμε προτάσεις.
 
Αυτό το διάστημα του ενάμιση μήνα που είμαστε μακριά από τη Βουλή, αλλά πολύ κοντά σαν βουλευτές και σαν κόμμα, έχουμε αναπτύξει τις περισσότερες προτάσεις από κάθε άλλο κόμμα. Έναν υπερ-οργασμό προτάσεων σε όλους τους τομείς και μάλιστα είμασταν από τους πρώτους που είχαμε αναδείξει το θέμα με τα voucher, ότι αυτό ήταν λάθος.
 
Ευτυχώς ως χώρα πήγαμε καλά, έχουμε έναν εξαιρετικό καθηγητή τον κ. Τσιόδρα, και θέλω να συγχαρώ την πολιτική ηγεσία, που φάνηκε και αποδείχτηκε ότι συνεργάστηκε με τους επιστήμονες.  Είμαστε μια χώρα του λαϊκισμού. Στα περισσότερα καμιά φορά γίνεται πολιτική διαχείριση των πραγμάτων. Εμείς αυτό φοβόμασταν κι εγώ προσωπικά αυτό φοβόμουνα σε αυτή την κρίση. Τελικά η κυβέρνηση στηρίχθηκε στους καθηγητές επιστήμονες, γιατρούς Έλληνες καθηγητές, πάρθηκαν εγκαίρως μέτρα και έχουμε αυτά τα καλά αποτελέσματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει εφησυχασμός, τίποτα δεν έχει τελειώσει, απλώς η επόμενη μέρα, η οικονομική διαχείριση της χώρας μας, το τι θα γίνει και πώς μπορεί να ‘ρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και τι μπορούμε να κάνουμε, είναι αυτό που μας απασχολεί εμάς στο Κίνημα Αλλαγής εδώ και ένα μήνα.
 

«Χρειάζεται συνετή, δόκιμη και ουσιαστική παρέμβαση»

 
ΠτΘ: Στο κομμάτι της υγείας είναι κοινή αποδοχή ότι σαν χώρα ενεργήσαμε εγκαίρως και ενεργήσαμε σωστά. Ωστόσο πρέπει να δούμε σιγά σιγά και να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα. Πώς βλέπετε την μετά κορωνοϊό εποχή;
 
Ι.Α.: Ως προς την οικονομία, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κοκορευόταν ότι είχε δημιουργήσει αυτό το περιβόητο «μαξιλάρι», και ότι σήμερα ο Μητσοτάκης σπαταλάει αυτά τα χρήματα και προσπαθεί να βρει ένα αντίκρισμα στον λαό. Αυτό το μαξιλάρι όμως ήταν χρήματα που μαζεύτηκαν από τον ιδρώτα, με πόνο του ελληνικού λαού. Με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία λεηλατήθηκε ο ελληνικός λαός, δημιουργήθηκαν αιματηρά πλεονάσματα 3,5%.
 
Σήμερα εμείς έχουμε μια άλλη άποψη σαν Κίνημα Αλλαγής. Ο λαός δεν μπορεί να υποστεί άλλο μνημόνιο ή άλλες περικοπές. Οπότε οφείλουμε κατ’ αρχήν στις δύσκολες αυτές ημέρες να τους στηρίξουμε, να γίνει μια συνετή, δόκιμη και ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά, στις ομάδες εργασίας, ούτως ώστε να την κρατήσουμε ζωντανή, με έμφαση σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας
 
ΠτΘ: Για τον οποίο ανακοινώσατε και ένα ειδικό  πρόγραμμα στήριξης, το οποίο περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη σειρά προτάσεων.
 
Ι.Α.: Η κυβέρνηση στην αρχή στήριξε τα μαγαζιά που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ορθά τους επαγγελματίες, μετά πήγε στους εργαζόμενους, μετά στους μακροχρόνιους και τους ανέργους, μετά στους επαγγελματίες, αλλά δεν έχει πράξει τίποτα για τον πρωτογενή τομέα.
 
Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε μόνο 150 εκ. ευρώ, γιατί έτσι κι αλλιώς αυτά υπήρχαν από την Ε.Ε. Εμείς προτείνουμε να πάει ο Βορίδης και ο Μητσοτάκης στην Ε.Ε. στο Κοινό Ταμείο Συνοχής να διαπραγματευτεί και από κει να φέρει χρήματα προκειμένου να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα.
 
Το Πάσχα δεν πουλήθηκαν τα ζώα και καταστράφηκαν οι κτηνοτρόφοι. Εμείς είπαμε ότι έπρεπε να μεθοδευτεί, να αγοράσει το ίδιο το κράτος τα ζώα, να τα σφάξουμε και να τα μοιράσουμε στους φτωχούς και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.
 
Ιδιαίτερα για τη Ροδόπη επανειλημμένως έχω αναφερθεί με επίκαιρες ερωτήσεις για τα καπνά, τα βαμβάκια, δεν έγινε τίποτα και φοβάμαι ότι αν συνεχιστεί η κρίση μετά τον Σεπτέμβριο, μπορεί να έχουμε και πρόβλημα σίτισης.
 
Δεν μπορεί η χώρα να κρέμεται από την εισαγωγή. Ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα κρατήσει τη χώρα όρθια.
 

«Πρέπει να στηρίξουμε και τον επιχειρηματικό τομέα, ιδίως τη βιομηχανική μας ζώνη»

 
ΠτΘ: Μια σημαντική εξέλιξη που είχαμε ήταν η απόφαση για την επιδότηση του 12%, για την οποία έχετε κάνει παρεμβάσεις
 
Ι.Α.: Είμαι ο μοναδικός βουλευτής που έχω ασχοληθεί με το θέμα του 12% τόσο πολύ και τόσο ουσιαστικά, όσο κανείς άλλος. Μέχρι στιγμής, και από την προηγούμενη θητεία μου και εδώ, έχω καταθέσει τρεις ερωτήσεις.  Μετά την απόφαση, η περιφέρειά μας έχει να πάρει 250 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα των επιχειρήσεων, τα οποία αν δοθούν, μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Έχει μια συγκεκριμένη λογική το κόστος επιδότησης που δημιουργήθηκε τότε από το ΠΑΣΟΚ και από τη Ν.Δ.
 
Στο ΚΙΝΑΛ λέμε να υπάρχει και έλεγχος. Να δημιουργηθεί ένα σφιχτό πλαίσιο αυτών των επενδύσεων, με συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους, όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που παίρνουν τα χρήματα να διατηρούν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένη πολιτική.  Ο αγώνας μου στη Ροδόπη για την οικονομική ανάπτυξη και του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα οδεύει παράλληλα. Ούτε μόνο με τον πρωτογενή τομέα μπορεί ο επαγγελματίας να επιβιώσει, ούτε μόνο με τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά πρέπει να στηρίξουμε και τον επιχειρηματικό τομέα, ιδίως τη βιομηχανική μας ζώνη.
 
Για αυτό και σήμερα δεν μπορεί να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του και να κόπτονται για το 12%. Πριν από έναν χρόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι αυτοί οι βουλευτές χειροκροτούσαν και έλεγαν, δεν χρειάζεται να επιδοτήσουμε το κόστος εργασίας και σήμερα μιλάνε για το 12%. Αλλά και η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν αντιπολίτευση έλεγε ότι θα κάνει ένα ειδικό αναπτυξιακό πλάνο για την Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά εννιά μήνες τώρα, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήρθε και στον Έβρο και στην Κομοτηνή, δεν έχουμε κάτι μέχρι στιγμής. Βέβαια, μεσολάβησε η ίωση, αλλά δεν έχει σημασία.
 
Νομίζω ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα αρχίσει να κρίνεται σκληρά αυτή η κυβέρνηση.  Πρέπει να δούμε και την πολιτική του Μητσοτάκη, αν τελικά είναι μόνο με τον φιλελευθερισμό και σκοπεύει να εξυπηρετήσει ορισμένες ομάδες ή θα έχει αναπτυξιακή προοπτική.  Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια εντελώς διαφορετική πολιτική, η οποία σκότωσε την ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα και δημιούργησε μια στρατιά ανθρώπων που κρατούνταν από επιδόματα σε μια άλλη λογική διατήρησης της εξουσίας, που οδήγησε στην υποανάπτυξη και στην καταστολή της οικονομίας, μαζεύοντας μόνο χρήματα από τη μεσαία τάξη και χαμηλά στρώματα.
 

Αχρείαστη η πολιτική με το voucher

 
Όσο για τα voucher κατάρτισης που είναι στην επικαιρότητα, να θυμίσω πως εμείς σαν ΚΙΝΑΛ είπαμε ότι αφού υπάρχουν αυτά τα χρήματα ας απορροφηθούν σε άλλους τομείς με εξειδίκευση και με κατάρτιση άλλων τομέων. Αυτά τα Κέντρα Εκπαίδευσης ΚΕΚ έχουν λόγο ύπαρξης. Εμείς τα στηρίξαμε και τα στηρίζαμε πάντα, αλλά θέλουμε ορθή διαχείριση των χρημάτων. Αυτά τα χρήματα που βρίσκονταν στο ΕΣΠΑ μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με άλλους τρόπους, όπως πρότεινα εγώ ειδικά για την Ροδόπη.
 
Για αυτό που έγινε, στο τέλος της ημέρας την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός. Νομίζω ότι είναι το πρώτο πλήγμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό το θέμα, που έδειξε ότι τελικά υπάρχει ζήτημα με τον υπουργό του, ότι έχει κακό συντονισμό και ότι συνεχίζουν τα γνωστά παραμάγαζα που υπάρχουν στα υπουργεία και διάφορα συμφέροντα που λιμνάζουν γύρω από κάθε κυβέρνηση. Εμείς σαν σοβαρό κόμμα πρέπει να τα ελέγχουμε αυτά, από την αρχή, προσπαθούμε να βοηθήσουμε στα στραβά για να μην  χαραμιστούν τα χρήματα του ελληνικού λαού.
 

Το «μαξιλάρι» είναι του ελληνικού λαού

 
ΠτΘ: Αναμένουμε να καταθέσει πρόταση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής για το ενδιάμεσο πρόγραμμα οικονομικής ανόρθωσης για το 2020 που έχει καταρτιστεί.
 
Ι.Α.: Καταθέσαμε και μια τροπολογία σε συνδυασμό με αυτό, που ζητάμε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρέπει ως ελάχιστο βήμα η Ν.Δ. να αφήσει τον κομματισμό και να κάνει δεκτή την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου στην πράξη να τονώσουμε την ελληνική οικονομία. Εμείς προσπαθούμε με συγκεκριμένες προτάσεις και τροπολογίες και όχι με λόγια του αέρα και διεκδικώντας την πατρότητα για το «μαξιλάρι». Ούτε του Τσίπρα είναι, ούτε του Μητσοτάκη είναι, ούτε του Κινήματος Αλλαγής είναι. Αυτό το «μαξιλάρι» είναι του ελληνικού λαού.
 
Το θέμα είναι τι θα γίνει και πώς η Ευρώπη μπορεί να κρατηθεί η συνοχή. Νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά τα επόμενα δύο χρόνια στην Ευρώπη.  Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ως χώρα, να δείξουμε πειθαρχία. Ο ελληνικός λαός έδειξε μια απίστευτη πειθαρχία στις ημέρες της πανδημίας, μια ενότητα, μια ομοψυχία, οπότε βλέπουμε ότι αυτή η δεκαετία των κρίσεων μας έχει ωριμάσει όλους και μπορούμε να δουλέψουμε για το ευρύτερο καλό.  Ας έρθει λοιπόν η κυβέρνηση να αξιοποιήσει και αυτή την ενότητα να δείξει και στη βουλή των Ελλήνων το επόμενο διάστημα, αποδεχόμενοι της προτάσεις μας και τις τροπολογίες που προτείνουμε για το καλό όλων των Ελλήνων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.