Σταση αναμονης απο τους δικηγορους της Ροδοπης για το μερικο ανοιγμα δικαστηριων και υποθηκοφυλακειων

Φύλαξη για την τήρηση των μέτρων προβλέπεται και στο υποθηκοφυλακείο της Ροδόπης

Ικανοποίηση για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης για την τηλεκατάρτιση

 
 
 
Στάση αναμονής για την επαναλειτουργία, από τις 28 Απριλίου, των άμισθων και έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας καθώς και των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων για συγκεκριμένες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων, τηρούν οι δικηγόροι της Ροδόπης, μιας και παρά τις ανακοινώσεις, δεν έχουν υπάρξει ακόμα απτά στοιχεία για το πώς θα πραγματοποιηθούν.
 
Και αυτό γιατί αφενός δεν έχει εκδοθεί ακόμα η ΚΥΑ, ώστε να γνωρίζουν τις συνθήκες που θα εφαρμοστούν, αλλά ακόμα και την ακριβή ημερομηνία, μιας και τα γενικά μέτρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 4 Μαΐου.
 
Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων και η αποχή που έχει προτείνει προς τους κατά τόπους συλλόγους η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, τουλάχιστον μέχρι τις 4 Μαΐου, ανάλογα και με τις εξελίξεις.
 

Αβεβαιότητα για τη λειτουργία

 
Η ανακοίνωση από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο της επαναλειτουργίας, έγινε μία ώρα πριν την έναρξη της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, χωρίς να ενημερωθεί το Δικηγορικό Σώμα, σημείωσε η κ. Χατζηαντωνίου.
 
Παρόλα αυτά είναι μια απλή ανακοίνωση, και περιμένουν να εκδοθεί η απαραίτητη ΚΥΑ για την μερική άρση της αναστολής, ώστε να δουν τι μέτρα θα ληφθούν και πώς θα αντιδράσουν οι ίδιοι.
 
Στην ολομέλεια συμμετείχαν τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο ΓΓ του Υπουργείου, και τους ενημέρωσαν ότι θα υπάρχει security σε 10 υποθηκοφυλακεία της χώρας -τα οποία στη συνέχεια έγιναν 13- μεταξύ των οποίων και αυτό της Κομοτηνής, που θα ελέγχει για την τήρηση των μέτρων.
 
«Περιμένουμε την Υπουργική απόφαση για να δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία» σημείωσε η κ. Χατζηαντωνίου, που σημείωσε πως την όλη κατάσταση περιπλέκει και η παράταση των μέτρων περιορισμού μέχρι τις 4 Μαΐου.
 

Στο τραπέζι η αποχή μέχρι τις 4 Μαΐου

 
Γενικότερα ο δικηγορικός κόσμος είναι αντίθετος με τη λειτουργία σε αυτή τη στιγμή των υποθηκοφυλακείων, θεωρώντας πως αυτό μπορεί να γίνει αργότερα, ενώ δεν θεωρούν επαρκείς τις εξηγήσεις για το ξεκίνημα της λειτουργίας των δικαστηρίων και των υποθηκοφυλακείων, πριν την έναρξη οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας.
 
Επίσης δεν υπήρξε επαρκής αιτιολόγηση γιατί ξεκινούν με τις συγκεκριμένες διαδικασίες, και όχι κάποιες άλλες που επίσης δεν έχουν διαδικασία στο ακροατήριο, όπως η τακτική διαδικασία των 100 ημερών.
 
Για αυτό και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής απέστειλε επιστολή στον κ. Τσιόδρα και τον ΕΟΔΥ, για το αν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη τους για αυτή την επαναλειτουργία.
 
Η κ. Χατζηαντωνίου σημείωσε πως υπάρχει η πρόταση της Συντονιστικής να αποφασίσουν τα ΔΣ των κατά τόπους συλλόγων αποχή από τις 28 έως τις 4 Μαΐου, αλλά και πάλι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εκδοθεί η ΚΥΑ για να δουν πώς θα αρθεί η αναστολή.
 

Με αργούς ρυθμούς η επαναλειτουργία των δικαστηρίων

 
Το όλο θέμα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων πάντως αποτελεί γρίφο, γιατί θα γίνει με σταδιακά βήματα, υπολογίζοντας και ότι εδώ και ενάμιση μήνα δεν λειτουργούσαν.
 
Όσο αφορά τις πολιτικές υποθέσεις, αυτές ματαιώθηκαν, και θα επανέλθουν με κλήση που επιδίδεται, για να οριστεί δικάσιμη, κάτι που εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα που θα ορίσει η επιτροπή του ΕΟΔΥ.
 
Για τις ποινικές υποθέσεις έχουν δοθεί ήδη αναβολές, και θα προχωρήσουν σταδιακά. Πάντως τα τελευταία που αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν είναι τα ποινικά δικαστήρια, με την έναρξή τους να τοποθετείται από τις 15 Ιουνίου ή και αργότερα, μιας και συνήθως έχουν πολλούς διάδικους και μάρτυρες.
 

Ικανοποίηση από την απόσυρση της τηλεκπαίδευσης

 
Η κ. Χατζηαντωνίου μετέφερε την ικανοποίησή της για την κατάργηση του προγράμματος τηλεκπαίδευσης, αν και θεωρεί έγινε καθυστερημένα μιας και οι δικηγόροι είχαν από την αρχή εκφράσεις τις ενστάσεις τους για αυτό και την ένταξή τους στο επίδομα των 800 ευρώ, ως κλάδος που πλήττεται σημαντικά από την κρίση.
 
Τελικά, μετά τις παραφωνίες που έγιναν με την τηλεκατάρτιση, ανακοινώθηκε πως όλοι θα πάρουν τα 600 ευρώ, όμως οι ίδιοι επιμένουν στο να δοθεί το συνολικό ποσό των 800 ευρώ.
 
Πάντως κάποιοι συνάδερφοί τους έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν την πρώτη δόση των 600 ευρώ, αυτοί που είχαν ενεργοποιήσει νωρίτερα την επιταγή με το voucher, λαμβάνοντας 400 ευρώ, όμως οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμα προχωρήσει.
 
«Ήταν ένα πρόγραμμα εξαιρετικά πρόχειρο», σημείωσε, «με υποβαθμισμένο περιεχόμενο και ελλιπή προετοιμασία και εποπτεία, για αυτό και η κυβέρνηση καλώς, έστω και καθυστερημένα κατάργησε το πρόγραμμα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.