Γρηγορης Σεμπελιδης: «Ας κρατησουµε τα καλυτερα απο την εµπειρια του κορωνοιου και να µας γινουν βιωµα»

Η πανδημία σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία μέσα από τον λόγο έξι ροδοπιτών

Ο Γρηγόρης Σεμπελίδης τα τελευταία χρόνια ζει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Σήμερα είναι εκδότης του Ελληνο-Αυστραλιανού περιοδικού “GR MAGAZINE”, ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα που ξεκίνησε λίγους μήνες πριν την πανδημία του κορωνοϊού.  Δια μέσου των σελίδων του «ΠτΘ» μας μεταφέρει την επικρατούσα κατάσταση σε σχέση με την πανδημία στην Αυστραλία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την συζήτηση για την επόμενη ημέρα, με τις κυβερνητικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για την πρώτη μεγάλη ύφεση της ηπείρου τα τελευταία 30 χρόνια.

«Ο κόσµος στην Αυστραλία πειθαρχεί µε τις προτροπές των Αρχών»

ΠτΘ: Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην χώρα διαμονής σας σε σχέση με τον κορωνοϊό; 
Γ.Σ.:
Ευτυχώς η Αυστραλία, όπως και η Ελλάδα, σχετικά νωρίς πήρε αποφασιστικά µέτρα αναστολής µαζικών συγκεντρώσεων και µετακινήσεων, περιορίζοντας σηµαντικά την εξάπλωση του ιού. Έτσι µέσα σε µόλις 2 εβδοµάδες τα καθηµερινά νέα κρούσµατα σε όλη τη χώρα περιορίστηκαν σε µονοψήφιους αριθµούς. Για παράδειγµα στο τελευταίο 24ωρο είχαµε µόνο 7 νέα κρούσµατα. Συνολικά από την αρχή της πανδηµίας στην Αυστραλία είχαµε 6.654 επιβεβαιωµένα κρούσµατα, από τα οποία 74 άτοµα πέθαναν και 5.012 έχουν ήδη αναρρώσει πλήρως, ενώ έχουν πραγµατοποιηθεί περισσότερα από 458.000 tests. Παρόλα αυτά, αν και οι αρχές εµφανίζονται ικανοποιηµένες για το αποτέλεσµα και αισιόδοξες για την τρέχουσα κατάσταση, ωστόσο συστήνουν στους πολίτες να µην χαλαρώνουν ακόµα και να συνεχίζουν να τηρούν τους περιορισµούς, την κοινωνική αποστασιοποίηση και αυτο-αποµόνωση και να προσέχουν ιδιαίτερα την ατοµική υγιεινή.

Ως προς την αντιµετώπιση της όλης κατάστασης από πλευράς των κατοίκων και παρακολουθώντας την σχετική ειδησεογραφία και από άλλες χώρες, νοµίζω πως η κατάσταση είναι λίγο-πολύ ίδια. Ο κόσµος δυσκολεύεται πολύ να είναι περιορισµένος στα σπίτια του για ένα µήνα τώρα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ιδιαίτερα δυσκολεύονται τα παιδιά. Γενικά όµως θα έλεγα πως ο κόσµος στην Αυστραλία πειθαρχεί µε τις προτροπές των Αρχών, µένει µέσα, δεν πολυ-κυκλοφορεί, βέβαια δεν έχει και πού να πας, είναι όλα κλειστά, γυµναστήρια, παιδικές χαρές, πάρκα, παραλίες, όλα.

«Η Ελλάδα σηµείο αναφοράς και παράδειγµα προς µίµηση για άλλες χώρες»

ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σου σε σχέση και με το παράδειγμα της Ελλάδας που «εξυμνείται» σε διεθνές επίπεδο για την έως τώρα πορεία της;
Γ.Σ.:
Θυµάµαι ότι κάποια στιγµή κυκλοφόρησε σε αναδηµοσιεύσεις στο Facebook η απεγνωσµένη έκκληση κάποιου προς την Ελληνική Κυβέρνηση να τα κλείσει αµέσως όλα. Και επειδή δεν είµαστε συνηθισµένοι γενικά οι Ελληνικές Αρχές να δραστηριοποιούνται γρήγορα σε κοινωνικά ζητήµατα, όλοι το εξέλαβαν ως ευχολόγιο. Αυτή τη φορά ωστόσο το Κράτος έδρασε άµεσα και αποφασιστικά, στην πιο κρίσιµη στιγµή και ανέτρεψε την πιθανή τραγική εξέλιξη. Χαίροµαι πολύ που σε αυτό το θέµα η Ελλάδα ήταν το σηµείο αναφοράς και παράδειγµα προς µίµηση για άλλες χώρες.

«Το κυριότερο είναι το ότι δεν θα µπορέσουµε φέτος να ταξιδέψουµε στην Ελλάδα»

ΠτΘ: Πώς έχει επηρεαστεί η καθημερινότητά σου; Κυρίως σε εργασιακό επίπεδο τι έχει αλλάξει; Υπάρχει ανασφάλεια ως προς την επόμενη ημέρα της πανδημίας; 
Γ.Σ.:
Εγώ προσωπικά, µόλις πριν το ξέσπασµα της πανδηµίας, είχα παραιτηθεί από τη δουλειά που είχα για να ξεκινήσω το ελληνόγλωσσο περιοδικό της Αυστραλίας “GR MAGAZINE”. Και δυστυχώς τώρα µε όλους αυτούς τους περιορισµούς µετακινήσεων και συναντήσεων δυσκολεύοµαι πολύ στις επαφές µε τον κόσµο και µε τους διαφηµιζόµενους. Σε κάθε κρίση όµως υπάρχουν τα αρνητικά, αλλά και τα θετικά. Για να επιβιώσει κανείς επιχειρηµατικά, πρέπει να τα αναγνωρίζει και να προσαρµόζεται στα νέα δεδοµένα.

Σήµερα ναι µεν ο κόσµος είναι περιορισµένος στα σπίτια του, αλλά από την άλλη έχει και µεγαλύτερη ανάγκη ψυχαγωγίας, την οποία του προσφέρει ένα περιοδικό. Ναι µεν οι επιχειρήσεις εστίασης για παράδειγµα έχουν κλειστές τις αίθουσες, αλλά από την άλλη πρέπει να διαφηµίζουν τις υπηρεσίες delivery, δυνατότητα που εµείς τους προσφέρουµε. Ως προς το πόσο επηρέασε η κατάσταση τους Έλληνες της Αυστραλίας, το βασικό είναι ότι ακόµα δεν ξέρουµε αν θα µπορέσουµε φέτος το καλοκαίρι να ταξιδέψουµε στην Ελλάδα για να δούµε τους δικούς µας ανθρώπους. Πολλοί ήδη έχουν χάσει την ελπίδα και έχουν ακυρώσει τα εισιτήριά τους, ενώ άλλοι ελπίζουν και  περιµένουν αν θα αλλάξει η κατάσταση ως τότε.

ΠτΘ: Ποια η πρόσβαση ενός οικονομικού μετανάστη όπως εσύ στο εκεί σύστημα υγείας και ποια η ευρύτερη αντιμετώπιση από την πολιτεία; Υπάρχουν μέτρα στήριξης και για εσάς;
Γ.Σ.:
Εµείς, από τη στιγµή που δεν έχουµε ακόµα την αυστραλιανή υπηκοότητα, δεν δικαιούµαστε ούτε κάποια οικονοµική στήριξη, ούτε δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Πρέπει να έχουµε µεριµνήσει για ιδιωτική ασφάλεια υγείας, επιχειρηµατική ασφάλεια κοκ. Βέβαια για όσους έχουν πάρει αυστραλιανή υπηκοότητα, ισχύουν διαφορετικά πράγµατα, τα οποία όµως δεν τα γνωρίζω λεπτοµερώς.

«Από την εµπειρία της αποµόνωσης ζήσαµε και κάποια θετικά πράγµατα»

ΠτΘ: Τι πιστεύεις για την επόμενη ημέρα. Θα μας βρει καλύτερους; Υπό την έννοια ότι ενδεχομένως θα «επαναξιολογήσουμε» κάποια πράγματα στην ζωή μας;
Γ.Σ.:
Τι ελπίζεις;Όσον αφορά την επόµενη µέρα, πολλά εξαρτώνται από το πόσο θα κρατήσει η καραντίνα, πιο κοµµάτι της αγοράς θα αντέξει, πόσο θα έχει αλλάξει η αγοραστική δύναµη του κόσµου, αλλά και τι νέες συνήθειες θα αποκτήσουµε ως τότε. Από την εµπειρία αυτής της αποµόνωσης ζήσαµε και νοιώσαµε κάποια πολύ χρήσιµα και θετικά πράγµατα, όπως περισσότερη ενδοοικογενειακή επικοινωνία, οικιακή οικονοµία, επαφή µε νέες τεχνολογίες, ευελιξία στην επιχειρηµατικότητα, νιώσαµε την αξία της offline επικοινωνίας. Εύχοµαι να κρατήσουµε τις καλύτερες από αυτές τις εµπειρίες και να µας γίνουν βίωµα.

Δείτε το σύνολο των συνεντεύξεων εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.