Επαρκεια προιοντων και λογικες τιμες στα οπωροπωλεια της Κομοτηνης

Κυριάκος Γκογκότσης και Αποστόλης Ιωάννου μιλούν για την λειτουργία των οπωροπωλείων στον καιρό του κορωνοϊού

Επάρκεια προϊόντων, και μια καλή σχέση με τους πελάτες τους, φέρνουν φέτος στο πασχαλινό τραπέζι οι οπωροπώλες της Κομοτηνής, σε μια δύσκολη για τους πελάτες τους εποχή, η οποία όμως αποτελεί και πρόκληση για τους ίδιους.
 
Έτσι φέτος βλέπουμε και διανομή κατ’ οίκον, αλλά και μια διατήρηση των τιμών σε σχετικά σταθερά επίπεδα, διατηρώντας την τροφοδοσία της περιοχής σε καλά επίπεδα.
 

Κυριάκος Γκογκότσης: «Οι όποιες διαφοροποιήσεις στις τιμές αφορούσαν εποχικά προϊόντα, που τελείωνε η σεζόν τους»

 
Τα οπωροπωλεία έχουν ακόμα κίνηση, και μάλιστα κάπως αυξημένη για κάποια, μιας και τώρα πολλοί μένοντας σπίτι αγοράζουν περισσότερα από τα προϊόντα τους, σημείωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Οπωροπωλών – Λαχανοπωλών Κομοτηνής κ. Κυριάκος Γκογκότσης.
 
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που ασχολούνταν και με την τροφοδοσία μέρους της εστίασης, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας της πόλης, οι οποίοι είδαν την κατανάλωση από εκείνη την πλευρά να μειώνεται.
 
«Πέραν αυτού όμως δεν το βλέπεις καθαρά ως δουλειά μόνο, προσπαθείς να εξυπηρετήσεις την κατάσταση και να κάνεις ένα κοινωνικό λειτούργημα» σημείωσε ο κ. Γκογκότσης, εξηγώντας πως θα μπορούσαν να μείνουν κλειστοί και να αποφύγουν την έκθεση και τα μέτρα που χρειάζεται να πάρουν. Όμως ο ίδιος, και θεωρεί και όλοι οι συνάδερφοί του, νιώθουν αυτό το βάρος και μένουν ανοιχτοί, εξυπηρετώντας τον κόσμο.
 
Ο ίδιος τονίζει πως και επάρκεια υπάρχει, αλλά και καλές τιμές, χωρίς να παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας. Οι όποιες διαφοροποιήσεις στις τιμές, όπως εξήγησε αφορούσαν κυρίως εποχικά προϊόντα, που πλέον τελείωνε η σεζόν τους, όπως τα εσπεριδοειδή, για τα οποία αυξήθηκε η ζήτηση, όμως βρισκόταν στο τέλος της εποχής τους, και ήταν αναμενόμενο να υπάρχει μεταβολή των τιμών. Κατά τα άλλα τα υπόλοιπα προϊόντα είναι στις περσυνές τιμές, ίσως και χαμηλότερα σε κάποια.
 
Προβλήματα με την τροφοδοσία δεν υπάρχουν, σημείωσε, μιας και λειτουργούν κανονικά τόσο οι κεντρικές αγορές όσο και οι μεταφορικές για τα τρόφιμα, με τις μόνες ελλείψεις να εμφανίζονται περιορισμένα σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα, που δεν είναι στο καθημερινό τραπέζι και για τα οποία γενικώς η ζήτηση είναι μικρή. Όσο για την κατ’ οίκον παράδοση, αυτή έχει αυξηθεί, μιας και υπάρχουν αρκετές ευπαθείς ομάδες, που χρειάζονται την βοήθειά τους, και τα οπωροπωλεία ανταποκρίθηκαν. «Κανένα πιστεύω οπωροπωλείο δεν είχε οργανωμένο delivery» επεσήμανε ο ίδιος για να αντιτείνει πως «προλάβαμε, κάναμε κινήσεις και πολλά άλλα καταστήματα έκαναν κινήσεις για να εξυπηρετήσουν, ακόμα και με μηχανήματα POS για όσους έχουν κάρτες».
 
Ο κ. Γκοκότσης κλείνοντας θύμισε πως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι και το Μ. Σάββατο και απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να στηρίξει την τοπική οικονομία και να προτιμήσει τα μικρά καταστήματα της Κομοτηνής, γιατί «εξυπηρετούν καλά, και δημιουργείται μια εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πελάτη και στο κατάστημα, ειδικά σε είδη όπως τα τρόφιμα».
 
 

Απόστολος Ιωάννου: «Να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να ξεκινήσει η αγορά για να πάνε όλοι καλά»

«Αυτή τη στιγμή, από την ώρα που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί, άρχισε να κινείται περισσότερο η αγορά στα οπωροπωλαχανικά» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Ιωάννου, μιας και με τον περιορισμό των καταστημάτων εστίασης και το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αυξημένη κίνηση στον κλάδο.
 
Θεωρεί δε πως αυτή θα συνεχίσει, ιδίως αυτές τις μέρες, και ο κόσμος θα ψωνίσει, έστω ανά οικογένεια, μένοντας στο σπίτι και γιορτάζοντας το Πάσχα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η επάρκεια είναι σε πάρα πολύ καλό βαθμό, οι τιμές είναι επίσης καλές, χωρίς να υπάρχουν φαινόμενα, τουλάχιστον προς το παρόν, ανατίμησης λόγω των ημερών. Μάλιστα όπως εξήγησε οι κινήσεις έχουν μειωθεί, αλλά αντίθετα αυξήθηκε ο όγκος των συναλλαγών. Έτσι θα βγει ο πελάτης να κάνει τα ψώνια του για δύο με τρείς ημέρες, όταν παλιότερα έβγαινε πιο συχνά.
 
Όσο για την παράδοση στο σπίτι, υπάρχει ενδιαφέρον, και γίνεται αυτή η διαδικασία, όμως ο κ. Ιωάννου τόνισε πως τα λαχανικά και τα φρούτα είναι προϊόντα που οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται να τους τα πάνε έτοιμα, και θέλουν να τα διαλέγουν.
 
Σχετικά με το τι θα γίνει μετά το Πάσχα, ο κ. Ιωάννου εξήγησε πως αυτό δεν το γνωρίζει ακριβώς κανείς, αλλά ευχήθηκε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, γιατί για να πάει καλά ο κλάδος, πρέπει να πάει καλά όλη η οικονομία. «Τα λαχανικά και τα φρούτα θα είναι πάντα προτεραιότητα, το θέμα όμως είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να ξεκινήσει η αγορά για να πάνε όλοι καλά» τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.