Οταν τα fake news (και η δυσπιστια) σκοτωνουν

Της Έκδοσης

Στο Ιράν, το οποίο είναι από τις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορωνοϊό, και έχει καταγράψει επίσημα σχεδόν 4 χιλιάδες θανάτους, έχουν να αντιμετωπίσουν, πέρα από τον ιό, και μια άλλη επιδημία, η οποία είναι και αυτή θανατηφόρα, αλλά έχει εντελώς διαφορετικές πηγές.
 
Ουσιαστικά βασίζεται στα λεγόμενα fake news, τα οποία κάνουν θραύση στο Ιρανικό διαδίκτυο, κάτι το οποίο ξένοι αναλυτές αποδίδουν στο γεγονός ότι οι πολίτες πλέον δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους.
 
Ένα παλιότερο παράδειγμα είναι το διάσημο κλιπ του Ιρανού υπουργού που προσπαθούσε να διαβεβαιώσει δημόσια σε συνέντευξη τύπου για το ότι δεν υπάρχει κάποια συγκάλυψη για τον κορωνοϊό τις πρώτες μέρες της κρίσης, και έβηχε όσο ήταν στην οθόνη, για να διαγνωστεί μετά με τον ιό.
 
Στη συνέχεια ανέρρωσε, όμως αρκετοί φαίνεται να ήταν οι πολίτες που θεώρησαν πως δεν ήταν ποτέ άρρωστος, και το όλο θέμα ήταν στημένο για να καθησυχάσει η κυβέρνηση τους πολίτες ότι το πρόβλημα δεν ήταν τόσο μεγάλο.
 
Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, βασιζόμενη σε ένα άρθρο από βρετανικό tabloid (φυσικά) ότι το ουίσκι με μέλι βοηθά στη θεραπεία, ή και την πρόληψη του ιού.
 
Στο Ιράν όμως, απαγορεύονται τα ποτά, οπότε υπήρξαν εκατοντάδες άνθρωποι που ήπιαν μεθανόλη, η οποία είναι τοξική, και μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή και θάνατο.
 
Αποτέλεσμα τουλάχιστον 300 άτομα να έχουν πεθάνει, με άλλους υπολογισμούς να φέρουν το νούμερο αυτό ψηλότερα. Την ίδια ώρα οι «αυτοσχέδιες θεραπείες» κάνουν θραύση στο διαδίκτυο, κάτι που αποδίδεται ακριβώς στην έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στις οδηγίες της.
 
Αυτό δείχνει πως η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος και τις οδηγίες των υπευθύνων, είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε δυσκολίας ή κρίσης.
 
Όμως αυτός ο δρόμος, είναι διπλός, γιατί πρέπει και η κυβέρνηση να ανταμείψει αυτή την εμπιστοσύνη, και να είναι ειλικρινής και διαυγής προς τους πολίτες της, όχι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, αλλά συνέχεια.
 
Διαφορετικά οι πολίτες είναι αυτοί που θα υποφέρουν, όχι μόνο από την ασθένεια, αλλά και από την δυσπιστία σε μια κυβέρνηση που για χρόνια τους έχει φλομώσει, και τώρα, διατείνεται ότι αυτή τη φορά θέλει πραγματικά το καλό τους, και όχι να διαιωνίσει την παρουσία της.
 
(Πηγή Φωτογραφίας: VIA REUTERS/WANA NEWS AGENCY)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.