Ηλιας Κρεουζης: «Η ΑΕ Κομοτηνης απεκτησε την εμπειρια ωστε να επιστρεψει στην Volley league και να καθιερωθει»

«Η ΑΕ Κομοτηνής έχει μία σωστή διοίκηση που δουλεύει σε σωστά βήματα σε όλα τα επίπεδα»

«Είτε με μένα στον πάγκο είτε χωρίς δεν θα αλλάξει φιλοσοφία η ομάδα»

 
Η έλευση του στην Κομοτηνή το καλοκαίρι του 2017 έφερε «αέρα αλλαγής» στο βόλεϊ της Κομοτηνής καθώς αμέσως έδειξε τα στοιχεία της δουλειάς και του χαρακτήρα του οδηγώντας την ΑΕΚ στην Volleyleague.  Η επόμενη χρονιά μπορεί να μην ήταν όπως θα ήθελε ο ίδιος και οι συνεργάτες του αλλά δεν παύει να ήταν μία μοναδική εμπειρία για όλους.
 
Ο λόγος λοιπόν για τον Ηλία Κρεούζη, ο οποίος μίλησε στον «ΠτΘ» για τα 3 χρόνια παρουσίας του στην Κομοτηνή, τα όνειρα του σχετικά με την ομάδα αλλά και το βόλεϊ της πόλης, θυμήθηκε την σεζόν στην Volley league ενώ παράλληλα μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό βόλεϊ.
 

«Η ΑΕ Κομοτηνής πλέον κινείται σε επαγγελματικά βήματα»

 
ΠτΘ: Ήρθες σαν προπονητής της ΑΕ Κομοτηνής το καλοκαίρι του 2017. Έχοντας φτάσει στο 2020 ποιες διαφορές μπορείς να εντοπίσεις στην ομάδα και την γενική νοοτροπία;
Η.Κ.: Όταν ανέλαβα την ομάδα το 2017 η ομάδα δεν είχε συμβόλαιο και επαγγελματία αθλητή. Η μεγάλη διαφορά είναι πως ανεβήκαμε κατηγορία, γίναμε ΤΑΑ και ακόμα και φέτος στην Α2 έχουμε 4 επαγγελματικά συμβόλαια, οπότε υπάρχει μεγάλη διαφορά στην νοοτροπία. Η ομάδα έχει γίνει ημι-επαγγελματική και κάναμε μία χρονιά άκρως επαγγελματική. Μία ακόμα αλλαγή σημειώθηκε στο γεγονός πως το 2017 όταν μιλήσαμε με τους ανθρώπους της διοίκησης ήταν λίγοι. Κάθε χρόνο προστίθενται νέα πρόσωπα με αγάπη και ενδιαφέρον για το άθλημα και την ομάδα ενώ οι άνθρωποι που μίλησα τότε γίνονται κάθε χρόνο πιο έμπειροι και πιο οργανωτικοί.  Οπότε βλέπουμε διαφορετική νοοτροπία και κυρίως βλέπουμε περισσότερα άτομα.
 
ΠτΘ: Η συμμετοχή της ομάδας στην  Volley league μετά από ένα χρόνο από την επιστροφή στην Α2 τι πρόσημο είχε;
Η.Κ.: Όταν ανεβήκαμε κατηγορία είχαμε βάλει 3 στόχους. Ο πρώτος ήταν να μείνουμε στην κατηγορία, ο δεύτερος ήταν να πολλαπλασιάσουμε τα παιδιά στις ακαδημίες και ο τρίτος στόχος να τελειώσουμε την χρονιά σαν επαγγελματικό σωματείο και να τελειώσουμε σε σωστές οικονομικές βάσεις. Από τους 3 στόχους δεν πετύχαμε μόνο την παραμονή. Τα παιδιά των ακαδημιών αυξήθηκαν και δουλεύουμε σωστά και με καλή νοοτροπία. Επιπλέον η χρονιά τελείωσε χωρίς οικονομικές ζημιές δίνοντας μας ώθηση για τη φετινή σεζόν στην Α2.
 

«Η χρονιά στην Volley league αποτέλεσε μεγάλο σχολείο για μένα και τη Διοίκηση του Συλλόγου»

 
ΠτΘ: Πώς έζησες την εμπειρία της Α1 και πιστεύεις πως η ομάδα έχει τα εχέγγυα για να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία;
Η.Κ.: Για μένα ήταν η πρώτη χρονιά και ήταν μεγάλο σχολείο. Κέρδισα προσωπικά και προπονητικά πράγματα που θα με βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία μου. Και εγώ και η διοίκηση έμαθε πολλά πράγματα από την πρώτη κατηγορία της Ελλάδος και αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο ενόψει της συνέχειας. Με αυτήν την εμπειρία ξεκινήσαμε την χρονιά και κάθε χρόνο, είτε με μένα στον πάγκο είτε όχι, η ομάδα θα προσπαθεί να κτίσει βάσεις για να ανέβει εκ νέου στην Volley league και να καθιερωθεί. Η διοίκηση θέλει να ξανά ανέβει στην Α1 και όλος ο προγραμματισμός γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ελπίζουμε πως θα έχουμε τα εχέγγυα και τα εφόδια σαν ομάδα – είτε με μένα είτε χωρίς – για να αξιοποιήσουμε την εμπειρία για την επόμενη χρονιά.
 
ΠτΘ: Φέτος η σεζόν ήταν θετική γιατί συνήθως ένας υποβιβασμός φέρνει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ποια ήταν τα μυστικά της καλής πορείας;
Η.Κ.: Η φετινή χρονιά είχε θετικό απολογισμό και τα μυστικά της πορείας ήταν το γεγονός πως η διοίκηση και ο πρόεδρος με εμπιστεύτηκε εν λευκώ, επενδύοντας σε παίχτες που ζητούσα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Φέραμε 4 εγνωσμένης αξίας αθλητές που κάνανε τη διαφορά, κάνοντας το έργο μου πιο εύκολο. Το δεύτερο μυστικό ήταν η σκληρή δουλειά στο γήπεδο. Δουλέψαμε οι έμπειροι μαζί με τους νέους αθλητές, προσπαθήσαμε να γίνουμε γρήγορα ομάδα, αφιερώσαμε πολλές ώρες ποιοτικής δουλειάς στο γήπεδο πάνω στην σωστή «μόρφωση» των αθλητών και την σωστή διαχείριση, οπότε θεωρώ πως η δουλειά στο γήπεδο είναι ο καθρέφτης. Τέλος, και οι 13 αθλητές που είχα στη διάθεση μου δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό, δουλέψανε σκληρά και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την δουλειά. Η συνεργασία μας ήταν σχεδόν άψογη και οφείλω να τους ευχαριστήσω. Το μυστικό της επιτυχίας είναι πρόεδρος , προπονητής και παίχτες.
 
ΠτΘ: Έχετε κάνει κάποια συζήτηση με τον πρόεδρο και την διοίκηση για το μέλλον σου στην ομάδα; Θα σε δούμε του χρόνου στην Κομοτηνή για ακόμα μία σεζόν;
Η.Κ.: Με τον πρόεδρο έχω κάνει συζήτηση για τη νέα σεζόν. Το πλάνο μας είναι μακροχρόνιο και όχι μόνο για φέτος. Είτε με μένα είτε χωρίς, η φιλοσοφία θα είναι ίδια, ο πρόεδρος ακούει πάντα τις σκέψεις μου οπότε είτε μείνω είτε όχι σίγουρα θα έχει «πινελιές» δικές μου.
 
ΠτΘ: Ποια είναι τα συστατικά που θα επέλεγες ώστε να κάνεις το βόλεϊ πιο διαδεδομένο στην Κομοτηνή;
Η.Κ.: Αυτό που θα έκανα σίγουρα είναι η λύση του γηπεδικού. Δεν υπάρχουν γήπεδα για να στηριχθούν οι ακαδημίες. Αν μπορούσα να δώσω μία λύση, θα επέλεγα ένα πολύ καλό γήπεδο, όπως αυτό του 2ου Λυκείου για να γίνει καλή δουλειά στις ακαδημίες. Μετά από εκεί θα επέλεγα την κατάρτιση των προπονητών. Έχουμε πολύ καλούς προπονητές στις ακαδημίες μας αλλά πρέπει όλοι να βελτιωνόμαστε, να παρακολουθούμε σεμινάρια και γενικά να γινόμαστε καλύτεροι και να εναρμονιζόμαστε με τις απαιτήσεις της εποχής. Οπότε πρέπει οι προπονητές να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα καταρτισμένοι.
 

«Ο προπονητής πρέπει να έχει ένα δομημένο πλάνο και να προσπαθεί να καταρτίζεται σε ετήσια βάση»

 
ΠτΘ: Πέρυσι σε συνέντευξή Τύπου ο Κώστας Δεληκώστας είχε μιλήσει με εγκωμιαστικά σχόλια για την δουλειά σου τονίζοντας πως είσαι φίλος του αλλά και ένας πολύ καλός προπονητής. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία στην δουλειά σου που σε κρατάνε σε υψηλό επίπεδο;
Η.Κ.: Ο κόουτς Δεληκώστας είναι σημαντικό κεφάλαιο για το ελληνικό βόλεϊ και είναι τιμή μου να μιλάει για μένα με κολακευτικά σχόλια. Έχω τις επιρροές μου από τον ίδιο και δουλεύω σε κομμάτια πάνω σε ίδια μοντέλα με τον κόουτς, οπότε θεωρώ πως τα στοιχεία που κάνουν την δουλειά μου να είναι σε υψηλότερο επίπεδο είναι πως κάθε χρόνο επιμορφώνομαι και κυνηγάω τις ευκαιρίες να με διδάξουν βόλεϊ, όπως τα σεμινάρια της FIVB. Πέρυσι το καλοκαίρι πήγα στην Ουγγαρία ενώ φέτος θα πάω στην Κροατία σε έναν άλλο σεμινάριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, οπότε προσπαθώ να καταρτίζομαι και να ενημερώνομαι καθημερινά και να βρίσκομαι στο επίκεντρο των εξελίξεων. Αυτός είναι κανόνας της προπονητικής καριέρας. Ένα από τα στοιχεία που κάνουν έναν προπονητή να ξεχωρίζει είναι το πλάνο του. Ο κάθε προπονητής πρέπει να έχει ένα πλάνο για την επίθεση, την άμυνα, το μπλοκ και όλους τους τομείς. Αυτό το πλάνο θα πρέπει να είναι καλά δομημένο για να το περάσει στην ομάδα. Φέτος είχα την χαρά να έχω τον Δημήτρη Μπαλαμπάνο, έναν πολύ καλό γυμναστή που ανέλαβε τα βάρη και το πρώτο μέρος της προπόνησης και τον Παναγιώτη Τατούλη, ο οποίος είναι γνώστης του αθλήματος και θα έχει τρομερή εξέλιξη. Η δύναμη μου είναι και η ομάδα μου.
 
ΠτΘ: Ποια είναι η σχέση σου με την διοίκηση της ομάδας
Η.Κ.: Η σχέση μου με την διοίκηση είναι περισσότερο από καλές. Αν η επόμενη χρονιά δεν με βρει στην ομάδα, σίγουρα κρατάω φιλικές σχέσεις. Είναι άνθρωποι ηθικοί σε όλες τις πτυχές με ανιδιοτελή και τρομερή αγάπη για το άθλημα και πραγματικά τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Είναι η πρώτη φορά που συναντάω τέτοιες προσωπικότητες.
 
ΠτΘ: Είσαι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια  της ΑΕ Κομοτηνής;
Η.Κ.: Αν και έρχομαι από μία πόλη που ζει και αναπνέει για το βόλεϊ, μπορώ να πω πως και στην Κομοτηνή ο κόσμος μας βοηθάει αρκετά. Ειδικά στην Volley league είχαμε τρομερή στήριξη αλλά και φέτος είχαμε τη βοήθεια μας και αποκτάμε το δικό μας κοινό. Κάθε χρόνο πιστεύω θα γινόμαστε καλύτεροι και περισσότεροι.
 

«Το παρελθόν το κοιτάμε για να διορθώνουμε λάθη και όχι για να το νοσταλγούμε»

 
ΠτΘ: Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω θα άλλαζες κάτι από την περσινή σεζόν για να έχει η ομάδα διαφορετική εικόνα;
Η.Κ.: Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα άλλαζα μόνο χρησιμοποιώντας την εμπειρία μου από αυτήν την χρονιά, να άλλαζα ότι μου αναλογούσε προπονητικά. Να διόρθωνα τα δικά μου λάθη, έχοντας την εμπειρία που ήδη πέρασα. Είναι υποθετική η ερώτηση. Εγώ στο τέλος της σεζόν κάνοντας την αυτοκριτική μου επισήμανα τα κομμάτια που πρέπει να βελτιώσω, και τα λάθη μου.
 
ΠτΘ: Φέτος το επίπεδο της volley league δεν ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένο. Συμφωνείς με την άποψη πως «κάθε πέρυσι και καλύτερα»;
Η.Κ. : Το επίπεδο της Volley league δεν θα έλεγα πως είναι υποδεέστερο αλλά δύο ταχυτήτων. Είναι χειρότερο προς τα κάτω αλλά καλύτερο προς τα πάνω. Φέτος είχαν ξεχωρίσει ποιες ομάδες είναι οι αδύναμες ενώ από την μέση και πάνω βλέπουμε έναν πολύ καλό Ολυμπιακό, έναν βελτιωμένο ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, η Κηφισιά έχει κάνει καλή ομάδα όπως και η Σύρος οπότε το πρωτάθλημα είναι καλύτερο από τη μέση και πάνω. Το παρελθόν το κοιτάμε για να διορθώσουμε λάθη και όχι να νοσταλγούμε.
 
ΠτΘ: Τι είναι αυτό που μπορεί να βγάλει το ελληνικό βόλεϊ από το τέλμα που οδηγείται;
Η.Κ.: Αν και δεν είμαι αρμόδιος, θεωρώ πως τα πάντα στην κοινωνία είναι το οικονομικό. Πρέπει να βρεθούν πόροι και σπόνσορες για να στηριχθεί το άθλημα και αυτό είναι θέμα της Πολιτείας και της Ομοσπονδίας. Όταν λυθεί αυτό μετά από εκεί είναι η κατάρτιση του προσωπικού, δηλαδή των προπονητών, των διοικούντων και των αθλητών. Οπότε πρέπει να βρούμε τα λεφτά για να αγοράσουμε το προπονητικό μοντέλο που θα φέρει αποτελέσματα στην χώρα. Πρέπει να βρούμε δηλαδή τους οικονομικούς πόρους για να απευθυνθούμε σε μία παγκόσμια ομοσπονδία, να «αγοράσουμε» το μοντέλο λειτουργίας τους από τις ακαδημίες μέχρι το ανδρικό και να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ένα βάθος χρόνου. Είναι σίγουρα εύκολο να το λέμε αλλά δύσκολο να γίνει.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.