Διαχειρισιμη προς το παρον η αυξητικη ταση της σταθμης σε Εβρο και Αρδα

Υπό διαρκή παρακολούθηση τα ύδατα των ποταμών

Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφειάρχης Έβρου: «Παρακολουθούμε και παρατηρούμε από κοντά την εξέλιξη για να έχουμε καλύτερη εικόνα και περιθώρια αντίδρασης αν και εφόσον απαιτηθεί»

 
Για την υφιστάμενη κατάσταση στον γειτονικό νομό Έβρου μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, έπειτα από τις ζημίες που άφησαν στο πέρας τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου.
 
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε αρχικά στη ρηματική διακοίνωση που λήφθηκε την Δευτέρα από τη γειτονική Βουλγαρία, μέσω της οποίας εξηγούνταν πως λόγω  των βροχοπτώσεων  και των χιονοπτώσεων στη γειτονική χώρα,  θα ακολουθούσαν αποδεσμεύσεις υδάτων από το φράγμα του  Ιβαήλοβγκραντ.
Πράγματι, παρατηρήθηκε αύξηση της στάθμης των ποταμών  Έβρου και  Άρδα. Η περιφέρεια ειδοποίησε αμέσως  τους δήμους και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, εφιστώντας την προσοχή σε αγρότες και κτηνοτρόφους να μην πλησιάζουν εκείνες τις περιοχές, ενώ ειδικά για τους αγρότες που έχουν μηχανήματα πλησίον, να τα απομακρύνουν.
 
«Χθες  λάβαμε άλλη ρηματική διακοίνωση που έλεγε ότι θα υπάρχουν ροές αλλά στο συγκεκριμένο ποσοστό που γνωρίζουμε. Εμείς όμως ποτέ δεν επαναπαυόμαστε. Παρακολουθούμε και παρατηρούμε από κοντά την εξέλιξη για να έχουμε καλύτερη εικόνα και περιθώρια αντίδρασης αν και εφόσον απαιτηθεί», τόνισε ο κ. Πέτροβιτς.
 

Κατά τα λεγόμενα του ίδιου, επρόκειτο για ένα φαινόμενο που είχε μεγάλη ένταση αλλά μικρή διάρκεια σε ό,τι αφορά τα τοπικά νερά, με τη στάθμη των ποταμών  Έβρου και  Άρδα να παραμένει σε σχετικά υψηλό επίπεδο.
 
Οι πληγείσες από τις έντονες βροχοπτώσεις περιοχές του Δήμου Σουφλίου, κηρύχθηκαν από την Πολιτική Προστασία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, στην απόφαση περιλαμβάνεται κυρίως ο ορεινός όγκος και τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ορφέα. «Το επόμενο διάστημα θα δούμε τι ζημιές έχουν προκληθεί. Η κυριότητα στην διαχείριση ανήκει  κυρίως στον δήμο, αλλά όπου μπορεί να βοηθήσει η περιφέρεια, είναι σίγουρο ότι θα το κάνει», υπογράμμισε ο αντιπεριφειάρχης.
 
Ο ίδιος, βρέθηκε  δια ζώσης σε διάφορες πληγείσες περιοχές, τονίζοντας πως το πιο σημαντικό είναι οι αρχές να γνωρίζουν αν και κατά πόσο είναι επικίνδυνο το φαινόμενο. «Το φράγμα συνεχίζει να τροφοδοτεί τον ποταμό Άρδα με ποσότητες αλλά αυτές προς το παρόν είναι διαχειρίσιμες. Έχουμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υδάτων στην περιοχή του Πυθίου, που αποτελεί το πιο στενό σημείο του ποταμού», τόνισε ο κ. Πέτροβιτς.
 
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου, ενδέχεται να προσχωρήσει στη σύγκλιση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.