Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους στρατιωτικούς του Δ΄ ΣΣ ζητά ο Δ. Χαρίτου

08.04.2020 13:58

«Ανησυχία προκαλεί η διασπορά του ιού σε στελέχη του Σώματος» επισημαίνει ο βουλευτής

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με την οποία ζητά άμεσα να ενημερωθεί για την έκταση της διασποράς του κορωνοϊού σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευαίσθητη περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής το γεγονός έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους στρατιωτικούς, τους έφεδρους οπλίτες και τις οικογένειες τους. Γι’ αυτό και ζητά από τον υπουργό τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας σε στρατόπεδα του Δ’ ΣΣ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Ανησυχία προκαλεί η διασπορά του ιού του κορωνοϊού σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευαίσθητη περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, λόγω των πολλών κρουσμάτων που υπάρχουν στην Ξάνθη, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, αλλά και λόγω των έκτακτων επιχειρησιακών απαιτήσεων στα σύνορα, εν μέσω της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα ανεπίσημα επικαλούνται σε έγγραφά τους η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ) και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), καθώς ουδεμία επίσημη ενημέρωση υπάρχει τόσο στο προσωπικό που υπηρετεί στα Στρατόπεδα όσο και στο θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των στρατιωτικών, υπάρχουν συνολικά πάνω από 6 θετικοί στρατιωτικοί στον Covid-19, οι οποίοι υπηρετούν σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά Στρατόπεδα.

Παράλληλα δυνάμεις του στρατού όλο το προηγούμενο διάστημα ενίσχυσαν τον Έβρο, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Πρακτικά αυτό για τα στελέχη του στρατού σήμαινε 4ημερη(τουλάχιστον) παραμονή σε κλειστούς χώρους (15-20 ατόμων) και επιστροφή στις οικογένειες τους σε διάφορες πόλεις της Θράκης. Ακόμη και η κατάσταση εντός των στρατοπέδων είναι ασφυκτική, ενώ παράλληλα εκατοντάδες στρατεύσιμοι εκ των πραγμάτων συνωστίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω μέτρων για την πανδημία.

Επειδή υπάρχουν αναφορές για επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως επίσης και για στρατιώτες με συμπτώματα Covid 19 σε στρατόπεδα του Δ’ ΣΣ.

Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε η επιβεβλημένη μετακίνηση δυνάμεων του Στρατού στα σύνορα, γεγονός που ενδεχομένως ευνόησε την διασπορά του ιού.

Επειδή είναι εύλογη η αγωνία των στρατιωτικών, των εφέδρων οπλιτών και των οικογενειών τους, όσο αυξάνουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περιοχές της Θράκης όπου υπηρετεί μεγάλος αριθμός στρατιωτικών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε στρατιωτικές μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού, πόσα είναι αυτά και ποιος είναι ο χειρισμός αυτών;

Έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας και ποια στα στρατόπεδα του Δ’ Σώματος Στρατού, για την αντιμετώπιση της πανδημίας;».

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine