Με το βλεμμα στο μελλον προχωρα το ΔΠΘ

Η παρέμβαση των 105 εκ. ευρώ σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη αποτελεί ένα μόνο μέρος της προσπάθειας για την αναβάθμιση του πανεπιστημίου

Φώτης Μάρης, Αντιπρύτανης ΔΠΘ
«Φιλοδοξούμε πως όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται θα μας βάλουν τόσο στον ελληνικό όσο και τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

 
Ένα σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας για να μπει το ΔΠΘ τόσο στον Ελληνικό όσο και τον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί η έγκριση, από το Υπουργείο Παιδείας, της δημιουργίας υποδομών συνολικού κόστους 105 εκ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Κομοτηνή.
 
Να θυμίσουμε ότι μέσω της πρότασης θα δημιουργηθούν στην Κομοτηνή νέες Φοιτητικές εστίες και χώρος σίτισης φοιτητών, Ξενώνας φιλοξενίας, Πανεπιστημιακές κατοικίες αλλά και Κεντρική Βιβλιοθήκη/Αναγνωστήριο που θα λειτουργεί και ως Πολύ-λειτουργική Εγκατάσταση εκδηλώσεων.
 
 
Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Φώτης Μάρης, θα προωθήσουν σε ιδεολογικό επίπεδο την ακαδημαϊκή αριστεία και θα συμβάλουν στη «ενύλωση», για πρώτη φορά,  της έννοιας της πανεπιστημιακής κοινότητας στην Κομοτηνή, ενός χώρου δηλαδή που θα συναντιούνται καθηγητές, φοιτητές και πολίτες.
 

Γενικότερη αναβάθμιση του ΔΠΘ

 
Επιπλέον τα έργα αυτά θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του Πανεπιστημίου όχι μόνο στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας, αλλά και ακαδημαϊκά, συμβάλλοντας στην εκπαιδευτική δραστηριότητα σημείωσε ο κ. Μάρης.
 
Στη Κεντρική Βιβλιοθήκη που θα δημιουργηθεί στην Κομοτηνή άλλωστε, όπως ανέφερε, θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον τέσσερις βιβλιοθήκες επιμέρους τμημάτων της Κομοτηνής, ώστε να γίνει ένα κύτταρο εκπαίδευσης και πολιτισμού. Και αυτό γιατί θα μπορεί να λειτουργεί σαν χώρος συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων, ώστε να γίνονται μικρές ή μεσαίες σε μέγεθος εκδηλώσεις, σε σταθερή βάση, ενώ θα περιλαμβάνει και χώρους συναντήσεων, καθώς και μεγάλο αναγνωστήριο.
 
Παράλληλα σημαντική παρέμβαση θεωρεί πως θα είναι η δημιουργία ξενώνα που θα χρησιμοποιείται είτε ως αθλητικός, είτε για την φιλοξενία φοιτητών και καθηγητών που έρχονται στην Κομοτηνή μέσω του Erasmus.
 
Επίσης θα χρησιμοποιείται στα θερινά σχολεία, ενώ θα υπάρξουν και 24 πανεπιστημιακές κατοικίες, όπως θα γίνει και στην Αλεξανδρούπολη, οι οποίες η διοίκηση του Πανεπιστημίου ευελπιστεί πως θα αποτελέσουν κίνητρο για τους καθηγητές που δεν είναι ακόμα μόνιμοι, να έρθουν στο πανεπιστήμιο και τη Θράκη και να εγκατασταθούν στη συνέχεια σε αυτή.
 
Όσο για τις Εστίες θα προστεθούν 350 κλίνες στην Κομοτηνή, με τις οποίες θα καλύψουν τόσο 150 φοιτητές που αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε κτίριο που νοικιάζει το Πανεπιστήμιο εντός της Κομοτηνής, δίνοντας και μια προοπτική τόσο για την κάλυψη όλων των δικαιούχων τόσο τώρα, όσο και σε μια μελλοντική επέκταση του πανεπιστημίου που επιθυμούν να κάνουν με επιπλέον τμήματα.
 

Συνολική παρέμβαση για την επέκταση του πανεπιστημίου

 
Όλες αυτές οι παρεμβάσεις βέβαια, δεν γίνονται στο κενό, αλλά εντάσσονται στην γενικότερη προσπάθεια για την αναβάθμιση των υποδομών στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.
 
Φυσικά το έργο που βρίσκεται υπό κατασκευή είναι το νέο κτίριο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, που θα κοστίσει 39 εκ. ευρώ, και θα στεγάσει τρία τμήματα όταν ολοκληρωθεί.
 
Παράλληλα προχωρά, μέσω Leader, η δημιουργία μονοπατιών σε όλη την Πανεπιστημιούπολη, που θα δώσουν μια διαφορετική εικόνα στο χώρο, ενώ σύντομα θα ολοκληρώσουν τον διαγωνισμό για τη μελέτη του πολυλειτουργικού χώρου που θα κατασκευαστεί στο ΤΕΦΑΑ, με ένα κτίριο 3.500 τ.μ και 30.000 τ.μ. ανοιχτών γηπέδων.
 
«Όλα αυτά θα δημιουργήσουν μαζί για πρώτη φορά πραγματικά την έννοια της πανεπιστημιακής κοινότητας, ένα χώρο που συναντιούνται καθηγητές, φοιτητές και πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Μάρης. Με αυτό τον τρόπο θα εμπεδωθεί το ακαδημαϊκό πνεύμα και φιλοδοξούν πως θα λειτουργήσει σαν ένα κύτταρο εκπαίδευσης και πολιτισμού στη Θράκη, και σε αυτή την προσπάθεια ήταν ενταγμένη και η πρόταση για τα κτίρια της Παλιάς Νομικής.
 
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου, ανέφερε, βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας είναι η βελτίωση των υποδομών, είτε εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές είτε φοιτητικής μέριμνας. Ο άλλος είναι ο πυλώνας της εξωστρέφειας, που έρχεται και υποστηρίζεται εν μέρει με ένα κομμάτι των υποδομών, αλλά και τα καινούρια προγράμματα σπουδών και τμήματα, αλλά και την έρευνα, όπως το Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας στην Ξάνθη.
 
«Φιλοδοξούμε πως όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται θα μας βάλουν τόσο στον ελληνικό όσο και τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» τόνισε ο κ. Μάρης.
 
Μάλιστα με την κατάκτηση, λόγω κορωνοϊού, και της δυνατότητας στην εξ αποστάσεως, δημιουργείται μια κρίσιμη μάζα αλλαγών που τους κάνει να φιλοδοξούν ότι το ΔΠΘ προοδεύει και θα μπορέσει ακόμα καλύτερα να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για τη Θράκη.
 
«Γίνονται όλες αυτές οι προσπάθειες και οι ενέργειες που απαιτούνται ώστε το ΔΠΘ να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής στον τομέα του» διαβεβαίωσε ο κ. Μάρης.
 

Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για όλες τις Πανεπιστημιουπόλεις του προωθεί το ΔΠΘ

 
Ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα του πανεπιστημίου για την εξέλιξή του αποτελεί η έγκριση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προωθεί για όλες τις Πανεπιστημιουπόλεις του, ξεκινώντας από την Κομοτηνή.
 
Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, σε πρόσφατη δια περιφοράς συνεδρίασή του, ενέκρινε τους όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, η οποία θα προωθηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (το οποίο δίνει και την τελική έγκριση).
 
Αυτό θα γίνει για όλες, με τις απαραίτητες προσαρμογές που απαιτούν τα νέα έργα που γίνονται ή θα γίνουν, δίνοντας τη δυνατότητα στο πανεπιστήμιο να συμμετάσχει και σε επιπλέον προγράμματα.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Μάρης, όλα τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των μνημονίων και της ύφεσης, οι εγκρίσεις ανανεώνονταν δια νόμου, με αποτέλεσμα όλες οι Πανεπιστημιουπόλεις να μην έχουν επικαιροποιημένους περιβαλλοντικούς όρους στο σύνολό τους.
 
Πλέον όμως οι περιβαλλοντικοί όροι πρέπει να εκδίδονται και με δεδομένο ότι οι πανεπιστημιουπόλεις πρέπει να αποτελούν ένα αδιαίρετο οικόπεδο, υπάρχει μια αναγκαιότητα οι μελέτες αυτές να γίνουν από την αρχή, για να καλύψουν τις εξελίξεις στο μεσοδιάστημα.
 
Αυτό γίνεται τώρα με την Κομοτηνή, και θα προχωρήσει και στις υπόλοιπες πόλεις, ώστε το πανεπιστήμιο να έχει επικαιροποιημένα σχέδια, και σε 1,5 χρόνο από σήμερα θα έχουν σύγχρονους επικαιροποιημένους όρους για όλες τις χρήσεις γης στις πανεπιστημιουπόλεις του ΔΠΘ.
 
Άλλωστε πλέον σε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, αν δεν είναι υποχρέωση η έγκριση αυτών των όρων, τότε βοηθά τις προτάσεις του Πανεπιστημίου. «Μέχρι το 2021 θα έχουμε εγκρίσεις για όλες τις πόλεις της Θράκης και θα έχουμε καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι σε αυτό το σημαντικό τομέα» κατέληξε.
 
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.