Απαλλαγη τελων για τις επιχειρησεις που διεκοψαν η περιορισαν τη λειτουργια τους λογω κορωνοιου στο Δημο Κομοτηνης

Απαλλάσσονται από τέλη κοινόχρηστων χώρων, καθώς και τέλη καθαριότητας και φωτισμού

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέσω του νομίμου εκπροσώπου τους

 
Στην απαλλαγή των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν την λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 από τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.
 
Να σημειωθεί πως με την από 20.03.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68/20-3-2020) εγκρίθηκαν «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».
 
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η παρεχόμενη δυνατότητα για απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά την λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινοχρήστου χώρου από τα αναλογούντα τέλη (κατάληψης κοινοχρήστων χώρων), αλλά και την απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά την λειτουργία τους από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί,  κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Με την απόφαση αυτή, μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.
 
Για αυτό και λήφθηκε η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την απαλλαγή των επιχειρήσεων, εντός των ορίων του Δήμου Κομοτηνής, που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, όπως οι εν λόγω επιχειρήσεις καθορίζονται από τα εκάστοτε εκδιδόμενα και ισχύοντα νομοθετήματα και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, από τα αναλογούντα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, και από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, και σε περίπτωση παρατάσεώς τους και κατά το χρονικό διάστημα αυτής.
 
Οι επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής, υποβάλλουν αίτηση μέσω του νομίμου εκπροσώπου τους, με συνυποβολή δικαιολογητικών από τα οποία προκύπτει η συνδρομή των προβλεπομένων προϋποθέσεων (ενδεικτικά εκτύπωση από την εφαρμογή Μητρώου του www.gsis.gr από την οποία προκύπτει ο ΚΑΔ της επιχείρησης, απόφαση παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου κλπ.). Σε περίπτωση δε που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά που αντιστοιχούν στα ως άνω τέλη εντός του διαστήματος απαλλαγής, είναι δυνατός ο συμψηφισμός τους  με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.
 
Επίσης καταβληθέντα τέλη από τις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κατά το χρονικό διάστημα απαλλαγής, θα συμψηφιστούν με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.
 
Η απαλλαγή θα γίνεται από το αρμόδιο Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ανωτέρω διάταξης της ΠΝΠ και της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.