«Σε απελπιστικη κατασταση οι κτηνοτροφοι της Ροδοπης»

Μέτρα στήριξης ζητά ο Δ. Χαρίτου

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε την Τρίτη ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, γιατί όπως ισχυρίζεται οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης είναι σε απελπιστική κατάσταση, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές και περιορίστηκε η εσωτερική ζήτηση των αιγοπροβάτων, με αποτέλεσμα το σύνολο των ζώων να παραμένει μέσα στις κτηνοτροφικές μονάδες. 

Ο βουλευτής τονίζει ότι ενώ οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης ανέμεναν δικαιολογημένα από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την στήριξη και την προστασία τους, βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στους εμπόρους και στην ασυδοσία που υπάρχει στις αγοραπωλησίες, ελλείψει ελέγχων στην αγορά.

Γι’ αυτό ζητάει από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την επιβίωση των κτηνοτρόφων και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους, όπως ένταξη τους στους ΚΑΔ που θα χρηματοδοτηθούν λόγω της πανδημίας, ένταξη σε πρόγραμμα ενίσχυσης de minimis, εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος μέσω του ΠΑΑ, μέτρα προστασίας από την αισχροκέρδεια των εμπόρων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι  κτηνοτρόφοι  της  Ροδόπης, αφού λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται υπάρχει μείωση στις εξαγωγές αλλά και περιορισμός στην εσωτερική ζήτηση των αιγοπροβάτων, γεγονός που ισχύει ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές της Θράκης και που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει το σύνολο των ζώων μέσα στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. 

Η ανησυχία των κτηνοτρόφων της Ροδόπης εντείνεται γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνει απούλητο μεγάλο μέρος των αιγοπροβάτων τους, λόγω της περιορισμένης απορροφητικότητας από την τοπική αγορά, αλλά και λόγω του ότι   οι λίγοι έμποροι που συνήθως αγόραζαν από την περιοχή δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον και προσφέρουν εξευτελιστικές τιμές που κυμαίνονται στα 2 έως 2,10 ευρώ ανά κιλό ζωντανού αιγοπρόβατου, όταν πέρυσι προσέφεραν 3 και 3,50 ευρώ ανά κιλό αντίστοιχα. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα οξύτερο και οδηγεί σε απόγνωση και πλήρες αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους της Ροδόπης, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας τους αδυνατούν να εξασφαλίσουν ζωοοτροφές για  να διατηρήσουν τα κοπάδια τους.

Επειδή  οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης  βρίσκονται  σε πραγματικό αδιέξοδο και σε αδυναμία να πουλήσουν τα ζώα τους και να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. 

Επειδή οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης ανέμεναν  δικαιολογημένα από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την στήριξη και την προστασία τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες και να κρατήσουν βιώσιμες τις μονάδες τους. 
Επειδή ελλείψει μέτρων ελέγχου της αγοράς οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στους εμπόρους και στην ασυδοσία που υπάρχει στις αγοραπωλησίες.

Επειδή η κτηνοτροφία της Ροδόπης (που βρίσκονταν ήδη σε φθίνουσα πορεία αφού το έτος 2011 αριθμούσε  294.155 ζώα, ενώ  το έτος 2019 περιορίσθηκε στα 214.158)  κινδυνεύει να αφανιστεί εντελώς λόγω των συνεπειών της πανδημίας,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε ώστε να εξασφαλίσετε την επιβίωση των κτηνοτρόφων της Ροδόπης καθώς και τη στήριξη της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεών τους; 
  2. Θα εντάξετε την  επαγγελματική  δραστηριότητα των κτηνοτρόφων στους ΚΑΔ που θα χρηματοδοτηθούν λόγω της πανδημίας, ώστε  να υπάρχει γενναία ενίσχυσή τους;  
  3. Προτίθεσθε αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης να τους εντάξετε στο πρόγραμμα ενίσχυσης de minimis;
  4. Θα ενεργοποιήσετε μέτρα και μηχανισμούς ομαλοποίησης της αγοράς ώστε οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης να μην είναι έρμαια της αισχροκέρδειας των εμπόρων;
  5. Είναι στις προθέσεις σας να στηρίξετε συνολικά τους κτηνοτρόφους της ΠΑΜΘ με την εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος μέσω του ΠΑΑ, ώστε τη φετινή χρονιά  να μην οδηγήσουν σε σφαγή τα θηλυκά πρόβατά τους αλλά να αποζημιωθούν για αυτά, γεγονός που θα μεγεθύνει τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και θα τις καταστήσει  βιώσιμες;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.