«Tην κριση δεν πρεπει να την πληρωσει για μια ακομη φορα ο λαος»

Ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής

«Σε μια δύσκολη περίοδο για τον λαό μας, λόγω της απειλής της δημόσιας υγείας και των συνεπειών που έχουν φέρει τα μέτρα της κυβέρνησης για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού, την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσει για μια ακόμη φορά ο λαός». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κομοτηνής για να εξηγήσει πως «πέρα από μια σειρά μέτρα που απαιτούμε από την κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμενων και των μικρών επιχειρήσεων τονίζουμε την ανάγκη και ο Δήμος να πάρει μια σειρά τέτοια μέτρα».

Με βάση τα δεδομένα αιτείται:

  • Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί για τις οικογένειες που δεν καλύπτονται από επιδοτούμενα προγράμματα, ΕΣΠΑ κ.λπ. και καταβάλουν με ίδιους πόρους τα τροφεία των παιδιών τους.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
  • Απαλλαγή για το επόμενο εξάμηνο από τα δημοτικά τέλη, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
  • Απαλλαγή για το επόμενο εξάμηνο από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων 0,5%, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των οικονομικά αδύνατων, άνεργων, εργαζομένων που έκλεισε η επιχείρηση όπου εργάζονται και είναι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος.
  • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και λαϊκών νοικοκυριών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Παρέμβαση προς την ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους Ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αέριου καθώς και προς την ΔΕΥΑΚ, να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε εντολή  διακοπής  λόγω χρεών, και όπου έχει γίνει να  πραγματοποιηθεί άμεσα επανασύνδεση.
  • Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους (π.χ. ωρομίσθιοι γυμναστές, δομές κοινωνικής μέριμνας του Δήμου κ.λπ.). Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού ή αδειών λόγω ένταξης στις ευπαθείς ομάδες και για τους εργαζόμενους με ελαστική σχέση εργασίας.
  • Εξασφάλιση μέσων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου. Σε χώρους συνάθροισης εργαζομένων, πριν και μετά την εργασία τους (πράσινο, καθαριότητα, μικρο-έργα, κλπ) χρειάζεται σε καθημερινή βάση να γίνεται  καθαρισμός και απολύμανση του χώρου. Να υπάρχει καθημερινή παρουσία και φροντίδα Ιατρού Εργασίας. Να προσληφθούν άμεσα και άλλοι γιατροί που θα παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας όλων των εργαζομένων, σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, όπως και τη συνεχή και συνεπή τήρηση των μέτρων υγιεινής. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ώστε το έργο των γιατρών εργασίας να είναι ουσιαστικό και όχι τυπικό.
  • Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
  • Άμεση μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» και ενίσχυσή της με νέες προσλήψεις και τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα (π.χ. οχήματα κ.α.) για να μπορέσει να ανταποκριθεί τόσο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες όσο και μετά την πανδημία, (για την εξασφάλιση των υγειονομικών και άλλων καθημερινών αναγκών, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ και άλλων συμπολιτών μας).
  • Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου  με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο (Τοπικά Ιατρεία), προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
  • Καμία απόλυση σχολικών καθαριστριών. Ήρθε η ώρα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία. Περισσότερο από ποτέ, και με αφορμή την πανδημία,  αναδεικνύεται η ανάγκη καθαριότητας των σχολείων και εν ώρα λειτουργίας τους.
  • Λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί και αφορούν και στο κλείσιμο των σχολείων οι εκπαιδευτικοί με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης έχουν μπει μπροστά και με κάθε πρόσφορο τρόπο (email, πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, ασύγχρονη επικοινωνία, ακόμη και τηλεφωνική επικοινωνία) προσπαθούν και το καταφέρνουν να κρατάνε επαφή οι μαθητές με το σχολείο σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Ειδικά, όμως στον Δήμο μας υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών που δεν έχει τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα για την διατήρηση της επαφής με το σχολείο. Με βάση τα παραπάνω καλούμε τον Δήμο να ικανοποιήσει τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας, (καθηγητών, δασκάλων, μαθητών και γονέων) για την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, η οποία θα παραμείνει, μετά το τέλος της πανδημίας, για χρήση στο δημόσιο σχολείο, καθώς και την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσουν. Για εμάς, αποτελεί ζήτημα και το γεγονός ότι σε μια τετραμελή οικογένεια, με δύο εξ αποστάσεως εργαζόμενους και δύο μαθητές, υποχρεώνονται τα μέλη της να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις σχολείου και εργασίας με μόνο έναν υπολογιστή, όπως συμβαίνει να έχουν τα περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά.

«Ο Δήμο μας, να μην αποσιωπά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Παράλληλα η δημοτική παράταξη επισημαίνει με αφορμή τη δωρεά νοσοκομειακού εξοπλισμού από τον Δήμο μας στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, την οποία στήριξε στο Δημοτικό συμβούλιο ως ένα μέτρο ανακούφισης, πως είναι ώρα να έρθουν στην πρώτη γραμμή οι ανάγκες του συστήματος υγείας, όπως αυτές εκδηλώνονται στην περιοχή μας. «Δυστυχώς σήμερα» τονίζει «ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο ήταν αποτέλεσμα συνειδητών πολιτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων. Πολιτικών που μετέτρεψαν την υγεία σε εμπόρευμα και την υποβάθμισαν διαχρονικά πολύ πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού: υποστελέχωση του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, κλινικές να λειτουργούν στα όριά τους, εντατικοποίηση της εργασίας κλπ.».

«Είναι στάση ευθύνης, λοιπόν» εξηγεί, «σε αυτές τις συνθήκες, η Τοπική Διοίκηση, ο Δήμο μας, να μην αποσιωπά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή να στοιχίζεται πίσω από αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Είναι στάση ευθύνης και προοπτικής, για την κάλυψη των αναγκών του λαού της περιοχής με κατάλληλες δομές υγείας, να αρθρώσει λόγο διεκδικητικό, απαιτώντας:

  • την ΑΜΕΣΗ πρόσληψη όλου του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής,
  • να δημιουργηθούν οι απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση των αναγκών της περιοχής μας,
  • να ενισχυθούν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας για να υπάρξει αποσυμφόρηση στο Νοσοκομείο,
  • να εξασφαλιστεί η επάρκεια των μέσων ατομική προστασίας όλων των υγειονομικών.
  • Επίσης, θεωρούμε ότι ο Δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει στη στήριξη των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, καθώς και στην υιοθέτηση των βασικών αιτημάτων τους, όπως:
  1. Επίταξη τώρα των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
  2. Επίταξη τώρα των 350 κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και όχι να χρυσοπληρωθούν οι κλινικάρχες.
  3. Διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς.
  4. Κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  5. Εξασφάλιση της επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.

Η δημοτική παράταξη δεν στέκεται μόνο στην παράθεση αιτημάτων αλλά προειδοποιεί «να μη τολμήσει κανείς τους να απαντήσει ότι αυτά είναι ζητήματα που δεν υπάγονται στις αρμοδιότητες  του Δήμου, αλλά αφορούν την κυβέρνηση και την κρατική διοίκηση την ίδια στιγμή που προσπαθούμε άρον άρον να βουλώσουμε τις όποιες τρύπες του συστήματος μπορούμε (με τη δωρεά), ενώ ταυτόχρονα καλούμαστε τα χρηματικά διαθέσιμα του επίσης υπο-χρηματοδοτούμενου Δήμου να τα βάζουμε στη μέγγενη των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών».

Ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα όπως «αλήθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού θα αρκεστούμε, στο εξευτελιστικό ποσό των 100.000 ευρώ ως κρατική επιχορήγηση ή θα διεκδικήσουμε αυτά που έχει ανάγκη ο λαός της Κομοτηνής; Δε θέλουμε καν να σκεφτούμε, σε ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού στην περιοχή μας, ποια θα είναι η συνεισφορά του κράτους στην αντιμετώπισή του, αν κρίνουμε από τα ποσά που δίνονται για πρόληψη. Ούτε σε αυτό θα αντιδράσουμε; Θα βάλουμε μπροστά από την ανθρώπινη υγεία, για μια ακόμη φορά, τον «ρεαλισμό» στα οικονομικά και θα κρυφτούμε πίσω από αναρμοδιότητες;»
«Να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες για τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων»

Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κομοτηνής αναφέρει και τα εξής:

«Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σχετική εγκύκλιο του Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπονται οι εξής τρόποι συνεδρίασης των δημοτικών συμβουλίων το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό: Α. Κεκλεισμένων των θυρών, Β. Δια περιφοράς, Γ. Με τηλεδιάσκεψη.
Κατά τη γνώμη μας, ΔΕΝ θα πρέπει οι συνεδριάσεις αυτού του διαστήματος να γίνονται δια περιφοράς, καθώς:

  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων, όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη Διαύγεια.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα που δε σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία για τον ιό και η δημοτική αρχή μπορεί να εντάξει στις ημερήσιες διατάξεις λόγω προθεσμιών που μπορεί να υπάρχουν.

Είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δε μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω.

Ζητάμε επομένως να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Αττικής και κάποιους Δήμους. Άλλωστε προβλέπονται από την ΠΝΠ και την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Είναι ευθύνη του Υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους Δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Οι συνεδριάσεις δια περιφοράς να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.