Πρωτοβουλια για στηριξη της ψυχικης υγειας απο φοιτητες του ΔΠΘ

Κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου Κοινωνικής Διοίκησης

Μιμούμενος το παράδειγμα άλλων φοιτητικών συλλόγων της χώρας που προσπαθούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο Σύλλογος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία οργάνωσης φοιτητών και αποφοίτων στην προσπάθεια αντιμετώπισης και βελτίωσης της ψυχικής υγείας κατά την περίοδο του «μένουμε σπίτι».

Οι λόγοι αυτής την πρωτοβουλίας αλλά και ο τρόπος συμμετοχής εξηγούνται στην παρακάτω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου:

«Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί αυτή την στιγμή στη χώρα λόγω της πανδημίας του COVID-19, στεκόμαστε αλληλέγγυοι μπροστά στους αγώνες που δίνουν καθημερινά, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, οι οποίοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Στηρίζουμε τις αποφάσεις συλλόγων φοιτητών Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Χημικού και Βιολογικού οι οποίοι θέλοντας μέσα σε αυτές τις συνθήκες να δώσουν το παράδειγμα τι σημαίνει επιστήμονας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, αποφάσισαν να συμβάλλουν είτε στην πρώτη γραμμή εάν χρειαστεί (φοιτητές Ιατρική), είτε στους υπόλοιπους συλλόγους παρασκευάζοντας αντισηπτικά για την πρόληψη και τη διασπορά του κορωνοϊού αξιοποιώντας τις υποδομές των εργαστηρίων των σχολών τους, ώστε αυτά να διατεθούν στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στους συναδέλφους τους οικότροφους φοιτητές.

Σαν κοινωνικοί λειτουργοί αντιλαμβανόμαστε ότι το χρονικό αυτό διάστημα που “Μένουμε Σπίτι”  και μπροστά στο άγνωστο που ακολουθεί, ο λαός θα έρχεται αντιμέτωπος με το φόβο, την αγωνία λόγω και  των νέων συνθηκών, της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί τόσο μέσα στα σπίτια όσο και στους χώρους δουλειάς. Το άγχος και η προσωπική ανασφάλεια του καθενός θα αυξάνεται. Δεν είναι λίγοι αυτοί που διέκοψαν την εργασία τους λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και κανένας εργοδότης ή η κυβέρνηση δεν τους εγγυάται ότι θα ξανά γυρίσουν.

Από την άλλη, πολλοί εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν καθημερινά σε εργοστάσια και βιομηχανίες υπό την απειλή του ιού χωρίς να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους, “ο ένας πάνω στον άλλον” την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει εντολή απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων.

Επιπλέον ερχόμαστε ήδη αντιμέτωποι με την απειλή της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας καθώς βλέπουμε σε πολλές χώρες όπως ενδεικτικά η Ιταλία η Γαλλία και η Ισπανία όπου ο ιός έχει “χτυπήσει κόκκινο” με εκατοντάδες θύματα καθημερινά η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε πάνω από 30% και στις τρεις χώρες. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει:  “Η ενδοοικογενειακή βία σε συνθήκες περιορισμού στα σπίτια υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί σημαντικά με δεδομένο ότι οι γυναίκες που πέφτουν θύματά της δεν έχουν πλέον διεξόδους, αλλά και ως συνέπεια του ίδιου του περιορισμού. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η φροντίδα γυναικών που βιώνουν βία με βάση το φύλο, εξακολουθούν να λειτουργούν και ότι η προστασία τους είναι εγγυημένη σε μια περίοδο ιδιαίτερου κινδύνου, όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός”.

Γίνεται κατανοητό από τον καθένα ότι  ατομική ευθύνη που πλασάρεται συνεχώς από την κυβέρνηση δεν αρκεί χωρίς πάνω από όλα την κρατική ευθύνη. Ως νέοι επιστήμονες δεν μένουμε αμέτοχοι απέναντι σε αυτή την κατάσταση, έχουμε διάθεση να συμβάλουμε και να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη πάρει τα Σωματεία των Υγειονομικών και η ΟΕΝΓΕ.

Για το λόγο αυτό καλούμε κάθε απόφοιτο του τμήματος της Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ και κάθε φοιτητή που έχει ολοκληρώσει και τις δύο πρακτικές και θέλει να συμβάλλει οργανωμένα στην προσπάθεια αντιμετώπισης και βελτίωσης της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της πανδημίας και εφόσον αυτό χρειαστεί να δηλώσει συμμετοχή στο παρακάτω email με τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, περιοχή).

Email: [email protected]    
            
Οργανωμένα να δώσουμε το σύνθημα “Ένας για όλους και όλοι για έναν”.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη!

Δυναμώνουμε τη φωνή μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.