Δυο μερες κακοκαιριας επληξαν την Ροδοπη

Πεσμένα δέντρα, αλλά χωρίς σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα άφησε την περιοχή η κακοκαιρία

Σήμερα αναμένεται να επισκεφτούν την περιοχή συνεργεία του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές σε καλλιέργειες σπαραγγιών

 
Προβλήματα σε όλη τη Ροδόπη δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι που έπληξαν την περιοχή από το βράδυ της Παρασκευής 3 Απριλίου, με σχεδόν 50 mm βροχής να πέφτουν μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι πέρασαν τα 8 μποφόρ.
 

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν αρκετά προβλήματα σε ποταμούς της Ροδόπης, με πολλές ιρλανδικές διαβάσεις να κλείνουν ενώ στην Εγνατία Οδό υπήρξαν προβλήματα με ανατροπές φορτηγών, και τελικά την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε αυτή την Κυριακή.
 
Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν αρκετά πεσμένα δέντρα, που έπρεπε να απομακρυνθούν.
 
Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, η κακοκαιρία προκάλεσε οριακές καταστάσεις στην περιοχή μας χωρίς όμως να έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα πλην της μεγάλης καταστροφής στην παραγωγή σπαραγγιού.
 


Η καλλιέργεια βρισκόταν στη φάση της συγκομιδής, η οποία πλήττεται και από πλήθος  άλλων προβλημάτων λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, για αυτό και ζητήθηκε η άμεση εκκίνηση της εκτιμητικής διαδικασίας από τον ΕΛΓΑ καθώς και από τις Δημοτικές Αρχές ανά περιοχή, με εκτιμητές του ΕΛΓΑ να αναμένεται να βρίσκονται στις  πληγείσες περιοχές σήμερα Τρίτη.
 
Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης έκλεισαν 10 Ιρλανιδικές διαβάσεις σε όλη τη Ροδόπη, ενώ ο κ. Τσαλικίδης σημείωσε πως τα αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη περίοδο λειτούργησαν.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η έντονη βροχόπτωση, που συνδυάστηκε με χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ροδόπης, είχαν σαν αποτέλεσμα και την μεγάλη παροχή νερού από το ποτάμια στη Βιστωνίδα, η οποία ξεχείλισε σε αρκετές παραλίμνιες εκτάσεις.
 

 

Κινητοποίηση και στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών

 
Οι υπηρεσίες του Δήμου Μαρωνείας Σαπών κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρικων φαινομένων που εμφανίσθηκαν στο Λοφάριο και σε άλλους οικισμούς του Δήμου λόγω της αύξησης της στάθμης των υδάτων του ποταμού Λισσου και των παραποτάμων του ως συνέπεια των παρατεταμένων βροχοπτώσεων.
 

Στην περιοχή βρέθηκαν επιτόπου ο Δήμαρχος κ. Ν. Χαριτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μ. Μαυρίδης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λοφαριου κ. Α. Ντουλας, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση.

Η φωτογραφία των πεσμενων δέντρων είναι από τα Καιρικά Νέα Θράκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.