Έκκληση Γκουτέρες: Προστατεύστε τις γυναίκες

06.04.2020 15:14

Λόγω της έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας σε καιρό καραντίνας

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Έκκληση για την προστασία των γυναικών σε όλο τον κόσμο, κάνει με σημερινό του μήνυμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την έξαρση των φαινομένων της ενδοοικογενειακής βίας λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊό.
 
Στο μήνυμά του ο Γκουτέρες θυμίζει πως πριν από λίγες ημέρες έκανε έκκληση για εκεχειρία σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, αλλά όπως υπογραμμίζει «η βία δεν περιορίζεται στα πεδία μάχης».
 
«Δυστυχώς πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην βία ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να προστατεύονται. Στα σπίτια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, στις οικογένειες, σε όλον τον κόσμο» τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ για να επισημάνει πως   «τις τελευταίες εβδομάδες καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και εγκαθίσταται ο φόβος, ο κόσμος γνωρίζει μια τρομερή έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας».
 
Ο ίδιος καλεί όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, όπως και να προβλέψουν πού θα μπορούν να προσφεύγουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης τους για τον κορωνοϊό.   Ζητά δικαιοσύνη να συνεχίσει τη δίωξη των δραστών, όπως και να τεθούν «συστήματα συναγερμού έκτακτης ανάγκης στα φαρμακεία και στα καταστήματα με τρόφιμα», που είναι τα μόνα που παραμένουν ανοιχτά σε πολλές χώρες μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.  
 
«Πρέπει να δράσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια με ασφαλή τρόπο χωρίς να το αντιληφθούν αυτοί που τις κακομεταχειρίζονται», υπογραμμίζει ο ίδιος αναφερόμενος ακόμα και σε περιπτώσεις χωρών όπου ο αριθμός των γυναικών που καλούν σε σχετικές υπηρεσίες έχει διπλασιαστεί.Φωτογραφία: Eurokinissi

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine