«Εφυγε» ο Ευαγγελος Λαζος, ιδρυτης των εκδοσεων «Δωδωνη»

Ήταν από τους πρώτους εκδότες που επένδυσαν συστηματικά στην έκδοση θεατρικών έργων και βιβλίων φιλοσοφίας-ιστορίας

Φτωχότερος είναι ο κόσμος του ελληνικού βιβλίου μετά την απώλεια του ιδρυτή των εκδόσεων «Δωδώνη», Ευάγγελου Λάζου, ο οποίος έφυγε το Σάββατο από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Διαχρονικός λάτρης του βιβλίου αλλά και εξαιρετικά πρωτοπόρος ήταν από τους πρώτους εκδότες που επένδυσαν συστηματικά στην έκδοση θεατρικών έργων αλλά και βιβλίων φιλοσοφίας και ιστορίας.

Γεννημένος το 1939 στη Στρατίνιστα Πωγωνίου ζούσε στην Αθήνα από το 1949. Η αγάπη του για το βιβλίο καλλιεργήθηκε από νεαρή ηλικία καθώς η πρώτη του δουλειά ήταν σε βιβλιοπωλείο. Σύντομα αποφάσισε πως αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή του. Αφού πρώτα συνεργάστηκε με το βιβλιοπωλείο της «Έστίας», όπου και μυήθηκε στα μυστικά της δουλειάς, δημιούργησε, το 1962 τον δικό του εκδοτικό οίκο, την «Δωδώνη».

Ταυτόχρονα άρχισε να λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ιπποκράτους 17, και το ιστορικό βιβλιοπωλείο της «Δωδώνης» το οποίο αποτέλεσε, για δεκαετίες ολόκληρο, σημείο συνάντησης φανατικών του ποιητικού βιβλίου μεταξύ των οποίων και πολλοί καλλιτέχνες.

Οι εκδόσεις «Δωδώνη» πρωτοστάτησαν στην έκδοση θεατρικών έργων στην Ελλάδα

Ανάμεσα στις πρώτες εκδόσεις της «Δωδώνης» συγκαταλέγονται και τα βιβλία «Ο ξένος» του Αλμπέρ Καμύ, «Αλήθεια και Αποκάλυψη» του Μπερντιάεφ, «Εισαγωγή στη φιλοσοφία »του Καρλ Γιάσπερς κ.α. Το 1969 εγκαινιάστηκε η ιστορική σειρά «Παγκόσμιο Θέατρο» στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκαν πολυάριθμα θεατρικά έργα σπουδαίων συγγραφέως όπως οι Λόρκα, Πίντερ, Ιονέσκο, Μπρεχτ κ.α. Την πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια θα συνδράμουν, εκείνη την εποχή γνωστοί εκπρόσωποι του χώρου των γραμμάτων μεταξύ των οποίων και οι συγγραφείς Παύλος Μάτεσις και Κωστούλα Μητροπούλου.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1970, οι εκδόσεις «Δωδώνη» θα μεταφερθούν στην οδό Ασκληπιού 3 και θα στεγαστούν σε ένα άνετο και καλά οργανωμένο τριώροφο κτίριο το οποίο σύντομα θα εξελιχθεί σε πόλο έλξης και ταυτόχρονα επίκεντρο συζητήσεων μιας μεγάλης μερίδας εκπροσώπων της λογοτεχνίας και του θεάτρου, από τον Μάριο Πλωρίτη και τον Αλέξη Σολωμό έως την Δέσπω Διαμαντίδη και τον Βασίλη Βασιλικό.

Το 1981 θα ανοίξει κι ένα ακόμη βιβλιοπωλείο της «Δωδώνης» στην ιδιαίτερη πατρίδα του εκδότη, τα Γιάννενα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.